Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments2351

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (28 січня)

Іспанія
Десятки тисяч іспанців вийшли на демонстрацію у Мадриді на площі Іспанії, щоб протестувати проти закону, який передбачає амністію для каталонських сепаратистів, переслідуваних за невдалу спробу відокремлення у 2017 році. Демонстрація, скликана Народною партією (ПП), зібрала разом 45 000 осіб, за даними префектури Мадрида. Майбутній закон, який сприяв для переобрання прем'єр-міністра Педро Санчеса, буде представлений Конгресу у вівторок, 30 січня.

Нігер, Малі та Буркіна-Фасо виходять зі Співтовариства західноафриканських держав (ЕКОВАС). Лідери хунт при владі в цих трьох країнах Сахеля оголосили у спільній заяві у неділю, 28 січня,, що це було суверенне рішення»покинути регіональну організацію невідкладно, оскільки вона ввела санкції за «нелюдські» дії проти їхніх країн.

Понеділок (29 січня) 

Пакистан
Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан прибув до Ісламабаду у неділю ввечері, 28 січня. Згідно з повідомленням, оприлюдненими пакистанським МЗС, вказано, що він зустрінеться зі своїм пакистанським колегою Джалілом Аббасом Джілані та прем'єр-міністром Анваар-уль-Хаком Какаром. Відносини між двома сусідами раптово погіршилися, коли 16 січня Іран здійснив ракетну та безпілотну атаку проти «терористичного» угруповання на території Пакистану, як заявив Іран. Пакистан відповів через два дні, націлившись на «сховища терористів» в Ірані.

Польща
Згідно розпорядження прем’єр-міністра Дональда Туска, у Польщі 30 січня офіційно стартує виборча кампанія до органів місцевого самоврядування.
Вибори відбудуться 7 квітня.

Вівторок (30 січня)

США
Neuralink, стартап мікросхеми мозку Ілона Маска, імплантував свій перший пристрій у людину. Маск сказав, що початкові результати показали «перспективне виявлення спайків нейронів». Імплантат, названий Телепатія, прагне допомогти людям контролювати електронні пристрої, використовуючи свої думки. Технологія не нова. Деякі конкуренти Neuralink, такі як Blackrock Neurotech, вже вживили багато чіпів в мозок людини.

Іспанія
Іспанський парламент провалив закон про амністію представлений урядом Педро Санчеса. За закон проголосував 171 депутат, проти було 179 депутатів, серед яких сім голосів сепаратистської каталанської партії Junts. Саме завдяки цій партії а також партії республіканські ліві Каталонії(ERC) Педро Санчес зміг залишитись при владі, хоча і програв дочасні парламентські вибори минулого року.

Франція
Близько півтори тисячі фермерів і щонайменше 800 тракторів заблокували основні дороги у Парижі та автомагістралі, які ведуть до інших міст, зокрема Лілля та Страсбурга.
Вони протестують проти падіння доходів через інфляцію, збільшення імпорту сільськогосподарської продукції за нижчими цінами6 зокрема і з України та планів ЄС, які передбачають зменшення викидів та використання добрив.

Середа (31 січня)

Словаччина
Канцелярія Словацької Національної Ради(параламенту) повідомила, що за посаду президента змагатимуться 11 кандидатів. Чинна президентка Зузана Чапутова та глава уряду Роберто Фіцо не братимуть участі у виборах.
Перший тур виборів відбудеться 23 березня.

Четвер (1лютого)

Вірменія
У четвер Вірменія стала 124 державою, яка офіційно приєдналася до Міжнародного кримінального суду (МКС) після ратифікації Римського статуту її парламентом у жовтні минулого року.

Німеччина
1 лютого, вранці в кількох аеропортах Німеччини тривав страйк співробітників служби безпеки, і протягом дня мали бути скасовані більше тисячі рейсів, перед продовженням колективних переговорів щодо зарплат.

П’ятниця (2 лютого) 

КНДР
Північна Корея випустила кілька крилатих ракет у бік Жовтого моря, повідомила південнокорейська армія в п'ятницю, 2 лютого.

Туреччина
Голова Центрального банку Туреччини Хафізе Гайє Еркан, яка перебувала на посаді менше року, у п’ятницю, 2 лютого 2024 року, написала у соціальних мережах про свою відставку через скандал, пов’язаний з її родиною. Кілька турецьких ЗМІ звинувачують її у тому, що вона надала переваги своїй родині у банку, що вона заперечує.
Європейський Союз
Держави-члени Європейського Союзу схвалили у п’ятницю, 2 лютого 2024 року, безпрецедентне законодавство на глобальному рівні щодо регулювання штучного інтелекту (ШІ).
Посли двадцяти семи «одноголосно підтвердили» політичну угоду, досягнуту в грудні минулого року між державами-членами та євродепутатами.

Аргентина
Після трьох днів дебатів аргентинський парламент ухвалив у п’ятницю загальний принцип так званого «всеохоплюючого» закону ультраліберального президента Хав’єра Мілея, який має глибоко реформувати країну. 
Щоб мати можливість бути прийнятим – 144 голосами «за» і 109 «проти» – необхідно було закон значно скоротити, з 644 до 363 статей.

Субота ( 3 лютого)

Північна Ірландія
Парламент Північної Ірландії відновив роботу у суботу, 3 після двох років політичної блокади, пов’язаної з торговими домовленостя після Brexit, що стало прелюдією до офіційного призначення першого глави уряду від партії Шинн Фейн Мішель О’Ніл. Спікером обрали юніоніста(Демократични юніоністська партія) Едвіна Путса, що стало першим кроком у відновленні інститутів Північної Ірландії.

Пакистан
Пакистанський суд у суботу,3 лютого, визнав шлюб колишнього прем’єр-міністра Імрана Хана з його третьою дружиною незаконним згідно з ісламським правом і засудив пару до семи років ув’язнення кожного.
Це вже третій вирок цього тижня проти колишньої пакистанської зірки міжнародного крикету. У середу його засудили до 14 років ув'язнення за подарунки, отримані під час перебування при владі. У вівторок він уже був засуджений до 10 років ув'язнення за розголошення секретних документів

Сенегал
Президент Сенегалу Макі Салл, за кілька годин до початку виборчої кампанії, оголосив у суботу про перенесення президентських виборів, запланованих на 25 лютого, на невизначений термін, аргументуючи це відкритою кризою між парламентом і Конституційною радою щодо визнання кандидатів для голосування. На виборах змагалися двадцять кандидатів без двох лідерів опозиції.
Він сказав, що підписав указ від 3 лютого 2024 року про скасування указу від 26 листопада 2023 року про призначення президентських виборів на 25 лютого 2024 року. Президент заявив, що буде ініціювати відкритий національний діалог, щоб створити умови для вільних, прозорих та інклюзивних виборів.
Опозиція вважає це рішення "конституційним переворотом".

Неділя (4 лютого) 

Сальвадор
4 лютого 2024 року, президентські вибори відбудуться в Сальвадорі одночасно з законодавчими та муніципальними виборами. Чинний президент Наїб Букеле є безсумнівним фаворитом після двох років «війни проти панділья», збройних банд у Сальвадорі. 
Конституція Сальвадору забороняє президенту обіймати посаду два терміни поспіль. Але у 2021 році судді нового Конституційного суду, призначені Наїбом Букеле, дозволили йому знову балотуватися, якщо владу протягом останніх шести місяців його президентства прийме хтось інший і він передав її одному зі своїх близьких. 
Таке тлумачення Конституції, населення сприйняло, тим більше, що через рік, у 2022 році, президент розпочав війну проти озброєних угруповань «панділья», ув’язнивши близько 75 000 людей і оголосивши надзвичайний стан. 
У результаті злочинність значно впала. Рівень вбивств впав зі 106,3 на 100 000 жителів у 2015 році, що було одним із найвищих показників у світі поза періодами конфлікту, до 2,4 на 100 000 жителів у 2023 році.


 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!