Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1637

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (11 лютого)

Фінляндія
У Фінляндії у неділю обрали колишнього консервативного прем’єр-міністра Александра Стубба президентом країни.
Він переміг у другому турі переміг, набравши 51,7% голосів, колишнього міністра закордонних справ Пекка Гаавісто.

США
У США знову госпіталізували міністра оборони Ллойда Остіна. Він передав свої обов’язки заступнику міністра оборони Кетлін Хікс. У грудні та січні Остіна двічі прооперували та госпіталізували.

Понеділок (12 лютого) 

США
Сполучені Штати: Дональд Трамп просить Верховний суд прийняти рішення щодо його імунітету
Оскільки федеральний апеляційний суд відмовився від кримінальної недоторканності, на яку посилався Дональд Трамп, щоб уникнути судового процесу щодо його спроби скасувати результати президентських виборів 2020 року, колишній президент США попросив суд у понеділок прийняти рішення.
У понеділок, 12 лютого, Дональд Трамп звернувся до Верховного суду Сполучених Штатів із проханням призупинити апеляційне рішення, яке позбавляло колишнього президента-республіканця будь-якої кримінальної недоторканності.
6 лютого федеральний апеляційний суд США позбавив Дональда Трампа кримінальної недоторканності, відновивши процес у Вашингтоні за спробу незаконного скасування результатів виборів 2020.

Франція
12 лютого, міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі, щоб визначити спільні напрямки дій.
Вони, зокрема, оголосили про спільний механізм боротьби з російською дезінформацією.
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявив, що що було виявлено майже 200 сайтів фейкових новин.
Три європейські країни намагаються відновити зустрічі у форматі « Веймарський трикутник» (Берлін, Париж і Варшава), для зміцнення співпраці щодо викликів, які стоять перед Європою.
Цей формат, « був створений у 1991 році для сприяння вступу Польщі у НАТО, але був «заморожений» за попереднього польського уряду націоналістичної партії «Право і справедливість».

Польща
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, який у понеділок зустрічався з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі та канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Берліні, заявив, що хоче «пожвавити» відносини своєї країни з основними європейськими партнерами.

Вівторок (13 лютого)

США
Контрольована республіканцями Палата представників США у вівторок проголосувала з невеликим відкликанням за імпічмент високопосадовця прикордонного відомства президента-демократа Джо Байдена, оскільки імміграція стане основною проблемою на цьогорічних виборах.
Голосуванням 214 проти 213 Палата затвердила дві статті про імпічмент, у яких міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркаса звинувачують у невиконанні імміграційних законів США, що, на думку республіканців, призвело до рекордних потоків мігрантів через кордон США та Мексики, а також у неправдивих заявах Конгресу.

Середа (14 лютого)

КНДР
Північна Корея знову запустила крилаті ракети в бік Японського моря в середу, 14 лютого. Про це повідомили військові південнокорейської армії, які виявили кілька невідомих крилатих ракет у водах на північний схід від Вонсана близько 9 години ранку.

Індонезія 
Найбільша економіка Південно-Східної Азії проводить президентські вибори. 
Майже 205 мільйонів індонезійців обирають свого наступного президента у середу, 14 лютого. Нинішній міністр оборони Прабово Субіанто з суперечливим військовим минулим є фаворитом.

Четвер (15 лютого)

Греція
Греція стала першою православною країною, яка легалізувала шлюби та усиновлення для одностатевих пар
Підтриманий прем’єр-міністром-консерватором Кіріакосом Міцотакісом законопроект був прийнятий 176 із 254 депутатів, присутніх у парламенті, після двох днів дебатів. Греція стає 37-ю країною світу, яка визнає рівність у питаннях цивільного шлюбу та усиновлення, але, перш за все, першою православною християнською країною, підкреслили преса країни.

Японія
Згідно з оцінкою японського валового внутрішнього продукту (ВВП), опублікованою у четвер , Японія втратила свій символічний титул третьої економічної держави світу на користь Німеччини у 2023 році, зокрема через падіння ієни. Номінальний ВВП Японії у 2023 році склав близько 4,2 трлн. доларів порівняно з приблизно 4,5 трлн. доларів у Німеччині.
П’ятниця (16 лютого) 

США
У п'ятницю 16 лютого Дональда Трампа оштрафували на 355 мільйонів доларів за фінансові махінації в його імперії нерухомості. Суд Нью-Йорка також заборонив колишньому президенту США вести бізнес у штаті протягом трьох років.

росія
Російська влада повідомила про смерть російського опозиціонера Олексія Навального, який перебував у виправній колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Навальному було 47 років

Субота (17 лютого)

Японія
Японське космічне агентство Jaxa оголосило про успішний запуск своєї нової ракети H3 у суботу після двох невдач. Після перенесення з вівторка на суботу через несприятливу погоду на початку тижня ракета стартувала, як і планувалося, о 9:23 ранку за місцевим часом (12:23 ранку за Гринвічем) з японської космічної бази в Танегасіма.
У січні космічний корабель, що належить національному космічному агентству, здійснив свою першу посадку на Місяць, зробивши Японію п’ятою країною, яка змогла таке зробити.

Німеччина
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у суботу, 17 лютого, після зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, заявив, що ворогуючі країни погодились про вирішення своїх розбіжностей мирним шляхом і без застосування насильства.

Угорщина
За словами прем'єр-міністра Віктора Орбана, Угорщина може погодитися на вступ Швеції до НАТО наприкінці лютого. «Ми на шляху до ратифікації вступу Швеції до НАТО на початку весняної сесії парламенту», — сказав Орбан у виступі перед нацією у Будапешті у суботу, 17 лютого. Засідання угорського парламенту заплановано на 26 лютого.

Неділя (18 лютого) 

Тайланд 
У Таїланді колишнього прем'єр-міністра Таксина Чинавата випустили на свободу після шести місяців ув'язнення Таксин Чинават, прем'єр-міністр Таїланду з 2001 по 2006 роки, був звільнений у неділю вранці, 18 лютого, після шести місяців ув'язнення. На початку лютого влада заявила, що затриманий відповідає умовам для дострокового звільнення через вік і стан здоров'я. У серпні мільярдер повернувся до Таїланду після 15 років вигнання.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!