Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1767

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя ( 10 березня)

 

США

«20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, жахлива розповідь від першої особи про перші дні російського вторгнення в Україну у 2022 році, у неділю ввечері отримав «Оскар» за найкращий документальний фільм.

 

Португалія

Демократичний альянс, правоцентристська опозиція, здобув дуже незначну перемогу на парламентських виборах у неділю, 10 березня в Португалії, згідно з майже повними офіційними результатами, випередивши Соціалістичну партію, яка перебувала при владі вісім років (29, 49% голосів, проти 28,66%).

Ультраправа партія Chega («Досить», португальською), очолювана Андре Вентурою, консолідується як третя політична сила в країні (18% голосів) і має більш ніж потроїти своє представництво в парламенті

 

Понеділок (11 березня)

 

Гаїті

Прем'єр-міністр Гаїті Аріель Генрі погодився залишити посаду  понеділок, оголосив Мохамед Ірфаан Алі, президент Гайани та Карибського співтовариства (Caricom), після екстреної зустрічі, організованої в понеділок на Ямайці щодо кризи на Гаїті.

 

Венесуела

Ніколас Мадуро балотуватиметься на третій термін на чолі Венесуели під час президентських виборів 28 липня, його партія в понеділок прийняла рішення щодо його висування на цих виборах.

 

Вівторок (12 березня)

 

США

За оцінками американських ЗМІ, у вівторок, 12 березня, Джо Байден і його суперник Дональд Трамп отримали достатню кількість делегатів, щоб забезпечити висунення від своїх партій на президентські вибори в листопаді.

 

Європейський Союз

Європейська комісія рекомендуватиме початок переговорів про вступ з Боснією, оголосила її президент Урсула фон дер Ляєн у вівторок, 12 березня.

 

НАТО

Глава румунської держави Клаус Йоганніс оголосив цього вівторка про свою кандидатуру наступника Єнса Столтенберга на чолі НАТО, а фаворитом наразі є прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

 

Росія, Китай та Іран почали спільні військово-морські навчання «Пояс морської безпеки-2024» в Оманській затоці, які триватимуть до пʼятниці, 15 березня.

 

Середа (13 березня)

 

Нідерланди

після перемоги Партії за свободу, (PVV) на парламендських виборах ісламофобський крайній правий лідер цієї партії Ґерт Вілдерс у середу, 13 березня, оголосив, що він не буде прем’єр-міністром, через відсутність підтримки з боку політичних партій, з якими він намагається сформувати урядову коаліцію.

 

Франція

Філіпп де Голль, син генерала Шарля де Голля, помер у Парижі у ніч з вівторка на середу . Філіпп де Голлю було 102 роки. Він народився у 1921 році і все своє життя він присвятив військовій і політичній кар'єрі. Був сенатором Франції.

Четвер (14 березня)

 

США

Прокуратура Манхеттена заявила, що обвинувачення готове до судового розгляду 25 березня, як і було заплановано, кримінального процесу над колишнім президентом США у справі про приховані виплати актрисі фільмів для дорослих. Але не проти перенесення на 30 днів, щоб захист міг ознайомитися з новими документами, наданими для розгляду, у цьому випадку десятками тисяч сторінки розслідування, вказує прокуратура під керівництвом прокурора Манхеттена Елвіна Брегга.

Таке відстрочення дасть додатковий перепочинок кандидату від Республіканської партії на виборах президента США в листопаді.

 

Іспанія

Іспанський парламент проголосував у четвер, 14 березня, за закон про амністію для каталонських сепаратистів, засуджених або притягнутих до відповідальності за спроби відокремлення Каталонії у 2017 році. 

За домовленістю Соціалістичної партії прем’єр-міністра Педро Санчеса з двома партіями незалежності Каталонії, якій забезпечили йому обрання главою уряду, цей закон було прийнято 178 голосами проти 172. Тепер він має бути переданий до Сенату, контрольованого правими, які виступають проти цього закону і який пообіцяли відкласти та розглядати якомога довше.

 

США

Величезна ракета Starship від SpaceX, призначена для подорожей на Місяць і Марс, здійснила третій випробувальний політ у США в четвер, 14 березня, після двох перших випробувань, які закінчилися вибухами минулого року.

 

П’ятниця (15 березня) 

росія

Тут почалися, так звані президентські вибори6 які проходитимуть 15-17 березня.

 

США

Колишній віце-президент США Майк Пенс відмовляється підтримувати Дональда Трампа під час президентської кампанії, зокрема через епізод 6 січня 2021 року, під час якого він зазнав сильного тиску, щоб не підтверджувати результати виборів 2020 року. 

 

Нідерланди

Нідерланди оголосили у п'ятницю, 15 березня, що вони вибрали французьку  групу Naval Group для будівництва чотирьох підводних човнів, вартістю кілька мільярдів євро. 

Про це заявив державний секретар з питань оборони Крістоф ван дер Маат під час прес-конференції в Хелдері, на півночі країни. де розташована найбільша військово-морська база голландського флоту.

 

Субота (16 березня)

 

Нігер

Військовий режим при владі в Нігері денонсував у суботу «з негайним набранням чинності» угоду про військову співпрацю зі Сполученими Штатами, яка датується 2012 роком, наступного дня після триденного візиту високопоставлених американських чиновників у Ніамей.

 

Індія

Голова індійської виборчої комісії Раджив Кумар повідомив у суботу, 16 березня, що для першого етапу голосування на парламентських виборах, який триватиме кілька тижнів, обрано дату 19 квітня.

Чинний глава уряду Індії Нарендра Моді сподівається виграти третій термін.

 

Неділя (17 березня) 

 

росія

Сьогодні тут мають завершитись, так звані президентські вибори.

Подробиці дивіться у програмі “Від неділі до неділі” на моєму ютуб каналі.Посилання першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!