Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments2132

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя ( 17 березня)

Близький Схід
Канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі в Єрусалимі з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху закликав у неділю, 17 березня, до угоди щодо заручників і тривалого припинення вогню у секторі Газа.

Азійсько-Тихоокеанський регіон
У неділю, 17 березня, міністр закордонних справ Китаю Ван І розпочав офіційний візит до Нової Зеландії та Австралії для зміцнення двосторонніх відносин.

Оскільки Веллінгтон, якого Китай називає другом, завжди підтримував набагато гнучкіші відносини з азіатським гігантом, віддаючи перевагу своїм комерційним відносинам над проблемами безпеки своїх союзників із «п’яти очей», а саме американців, канадців, британців і австралійці.

Понеділок (18 березня) 

США
Колишній американський президент не може надати судам Нью-Йорка гарантію того, що він заплатить понад 450 мільйонів доларів штрафу, включаючи відсотки, після цивільного вироку в лютому за фінансові махінації в його імперії нерухомості, визнали його адвокати в понеділок. 18 березня. Це підвищує ймовірність того, що генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс почне конфіскувати його активи, «якщо апеляційний суд не погодиться призупинити вирок» проти Трампа.

росія
Голова російської виборчої комісії привітала «рекордний» результат Володимира Путіна, переобраного без опозиції з результатом 87,29% голосів після підрахунку 99,75% бюлетенів.
Перемога путіна на виборах( хто привітав)
Глава малійської хунти вітає Володимира Путіна

Глава малійської хунти полковник Ассімі Гойта привітав у понеділок президента Росії Володимира Путіна з переобранням. У повідомленні, опублікованому в соціальних мережах, полковник Ґойта «тепло вітає президента Путіна з відновленням довіри його народу та бажає йому успіхів у виконанні своїх обов’язків».

«Як стратегічний і щирий партнер Малі, я відновлюю нашу дружбу», — додав він.

Полковник Ассімі Ґойта та група офіцерів очолили подвійний переворот у 2020 та 2021 роках на чолі цієї країни, яка з 2012 року стикається з джихадизмом та глибокою багатогранною кризою. Хунта розірвала альянс із Францією та її європейськими партнерами та повернулася військово-політично до Росії.

Близький Схід
Вашингтон підтвердив у понеділок смерть заступника керівника збройного крила палестинського ісламістського угруповання Марвана Ісси. Він є найвищим чиновником, убитим на цій території ізраїльською армією з початку війни.

Вівторок (19 березня)

США
Державний департамент США заявив у вівторок, що схвалив продаж бойових танків на суму 2,2 мільярда доларів Бахрейну, невеликому королівству Перської затоки, яке є союзником Сполучених Штатів. Згідно з прес-релізом, йдеться про продаж 50 танків Abrams M1A2. 
Манама є близьким союзником Вашингтона на Близькому Сході, але потрапила під дію американського ембарго на постачання зброї після придушення демонстрацій протесту, очолюваних шиїтськими партіями, після Арабської весни 2011 року.

Канада
Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила у вівторок, щойно деталі будуть вирішені, уряд Трюдо припинить надсилати зброю Ізраїлю.

Франція
Міжнародний олімпійський комітет постановив у вівторок, 19 березня, що російські та білоруські спортсмени, допущені під нейтральними прапорами, не будуть проходити на Сені під час церемонії відкриття 26 липня.

Середа (20 березня)

Португалія
Луїс Монтенегро був призначений прем'єр-міністром Португалії в ніч із середи на четвер. 
Демократичний альянс (AD) Луїса Монтенегро переміг на виборах 10 березня з дуже незначною перевагою над Соціалістичною партією (PS). Демократичний альянс отримав 28,8% голосів, що відповідає 80 депутатам із загальної кількості 230, а це далеко від порогу є 116 обраних представників, що є синонімом абсолютної більшості і змушує прем'єр-міністра сформувати уряд меншості.
Варто зазначити, що на цих виборах ультраправа партія «Чега» («Досить») помітно зміцнила свій статус третьої політичної сили у країні, збільшивши свою присутність у парламенті з 12 до 50 депутатів із результатом у 18,1%.

Четвер (21 березня)

Бельгія
21 березня у Брюсселі розпочався саміт лідерів країн-членів ЄС, який проходитиме два дні. Головним питанням саміту є допомога Україні у війні проти росії.

Австралія
Британський міністр оборони Грант Шаппс підписав нову оборону угоду зі своїм австралійським колегою Річардом Марлзом під час церемонії у будівлі парламенту у Канберрі.
Однак це не повноцінний пакт про взаємну оборону, який би вимагав від однієї сторони втручання, якщо інша зазнала нападу або погрози.
Але Австралія разом з США та Великобританією є членом оборонного альянсу Aukus, угоди, спрямованої на стримування китайської військової експансії в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Однією з головних основ пакту Aukus є надання Австралії флоту атомних підводних човнів.

Боснія і Герцеговина
Лідери країн Європейського Союзу дали зелене світло цього четверга, 21 березня 2024 року, відкриттю переговорів про вступ з Боснією і Герцеговиною, оголосив у четвер президент Європейської ради Шарль Мішель.

Про космос
Космічний телескоп Gaia, призначений для картографування Чумацького Шляху, ідентифікував дві групи примітивних зірок у серці нашої галактики, які, як вважають, були джерелом її формування понад 12 мільярдів років тому. згідно з дослідженням, опублікованим у четвер, 21 березня.
Зонд Gaia (Європейського космічного агентства), який працює на відстані 1,5 мільйона кілометрів від Землі протягом 10 років, надав у 2022 році 3D-карту положення та руху понад 1,8 мільярда зірок.

П’ятниця (22 березня) 

Франція та Німеччина у п'ятницю, 22 березня, домовилися про спільне виробництво військової техніки в Україні. Під час зустрічі у Берліні між міністром збройних сил Франції Себастьєном Лекорню та міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом обидві європейські столиці досягли домовленості, яка відкриває шлях до першої заводської франко-німецької зброї на українській землі.

США
Американський Конгрес прийняв текст, спрямований на фінансування федерального уряду до вересня та уникнення скочування до шатдауну та паралічу державних послуг.

Близький Схід
У п’ятницю, 22 березня, Росія та Китай «наклали вето» на американську резолюцію в ООН, в якій наголошується на «необхідності» «негайного» припинення вогню в Газі.
Американський проект резолюції, який наполягає на «необхідності негайного і тривалого припинення вогню» у зв'язку зі звільненням заручників, отримав 11 голосів «за», три голоси «проти» (Росія, Китай і Алжир) і один утримався (Гайана).

росія
У концертному залі «Крокус Сіті Холі» відбулась стрілянина і вибухи, у наслідок яких загинуло понад 130 людей.

Субота (23 березня)

Словаччина
Тут відбувся перший тур президентських виборів. 
Іван Корчок, колишній міністр закордонних справ, зробив сюрприз, фінішувавши першим у цьому першому турі - опозиційний кандидат отримав 42,5% голосів, а Петр Пеллегріні, кандидат від правлячої коаліції, фінішував з 37% голосів, Явка склала 52%, а другий тур відбудеться 6 квітня.

Казахстан
Російський космічний корабель "Союз" з першим в історії білоруським космонавтом Мариною Василевською на борту успішно вилетів у суботу, 23 березня, в бік МКС з космодрому Байконур у Казахстані.
Спочатку старт корабля був запланований на четвер, але скасований в останній момент і перенесений на суботу. 

Угруповання джихадистів "Ісламська держава" (ІД) повідомило в суботу, що четверо його бойовиків здійснили напередодні напад на концертний зал у передмісті Москви, в результаті якого загинули понад 130 осіб.

Неділя (24 березня) 

Сенегал
24 березня 2024 року в Сенегалі 7,3 мільйона людей, які мають право голосу закликають проголосувати на президентських виборах. Балотуються 17 кандидатів, один з яких прийде на зміну Макі Соллу, який очолював країну з 2012 року. Президентські вибори, спочатку заплановані на 25 лютого, були перенесені після великої політичної кризи.
Президентський термін Макі Солла завершується 2 квітня. 3 лютого глава держави, що йде у відставку, оголосив про перенесення цих виборів, спочатку призначених на 25 лютого. Вибори тоді Національні збори призначили на 15 грудня. Але ця дата була відхилена Конституційною радою. Наприкінці національного діалогу, бойкотованого більшістю кандидатів, було запропоновано 2 червня. Але й цю дату також відхилила Конституційна рада.

Подробиці дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.


 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!