Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments2293

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя ( 24 березня)

Словаччина 
На президентських виборах Іван Корчок, колишній міністр закордонних справ, таки зробив сюрприз, фінішувавши першим у першому турі. 
Опозиційний кандидат отримав 42,5% голосів, а Петр Пеллегріні, кандидат від правлячої коаліції, фінішував з 37% голосів, Явка склала 52%.

Франція
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь оголосив у неділю ввечері 24 березня про підняття плану Vigipirate(система оповіщення національної безпеки Франції) у Франції до найвищого рівня, після нападу на Москву, за який відповідальність зняло джихадистське угруповання «Ісламська держава» (ІД).

Ірландія
Єдиний кандидат, логічно призначений лідером партії Fine Gael у неділю, 24 березня, Саймон Гарріс замінить прем'єр-міністра Ірландії Лео Варадкара наступного місяця, який здивував країну, пішовши у відставку кілька днів тому. 37-річний колишній міністр вищої освіти та охорони здоров’я стане наймолодшим політиком на цій посаді.

Понеділок (25 березня) 

Ізраїль
У відповідь на голосування у понеділок, 25 березня, у Раді Безпеки за резолюцію, що закликає до негайного припинення вогню у палестинському анклаві, коли Сполучені Штати утрималися, Біньямін Нетаньяху раптово скасував запланований на цей тиждень візит до Вашингтона делегації для обговорення наступу в Рафаху, який планує здійснити прем’єр-міністр Ізраїлю.

США
Апеляційний суд Нью-Йорка дав колишньому президенту США Дональду Трампу десять днів, щоб сплатити зменшену заставу у розмірі 175 мільйонів доларів замість 454 мільйонів доларів, спочатку призначених після його цивільного засудження за фінансове шахрайство. Це можна назвати певною перемогою Трампа.
Однак Трамп все ще стикається з судовими проблемами на інших фронтах. У понеділок, 25 березня, суддя в іншій кримінальній справі про виплати порнозірці наказав розпочати судовий процес 15 квітня.

Вівторок (26 березня)

Іран
Лідер палестинського ісламістського руху ХАМАС Ісмаїл Ханія відвідує Тегеран у вівторок, 26 березня, повідомляють державні ЗМІ.
Ісмаїл Ханія зустрінеться з міністром закордонних справ Ірану Хосейном Аміром-Абдоллахіаном", про це повідомило урядове інформаційне агентство IRNA.

Туреччина
Турецька влада заарештувала 147 осіб, підозрюваних у приналежності до джихадистського угруповання «Ісламська держава» (ІД), повідомив у вівторок, 26 березня, міністр внутрішніх справ Туреччини Алі Єрлікая. Ці підозрювані були заарештовані в 30 з 81 провінції країни.

Бразилія
Президент Франції прибув з державним візитом до Бразилії. Це перший офіційний французький візит за одинадцять років. Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва та президент Франції Еммануель Макрон запустили у вівторок, 26 березня, програму, спрямовану на залучення понад 5 мільярдів реалів (1 мільярд євро) державних і приватних інвестицій у проекти сталого розвитку економіки в бразильській Амазонії та Французькій Гвіані.

Середа (27 березня)

Бразилія
Президент Франції Еммануель Макрон у середу, 27 березня, у Бразилії, де він перебуває з триденним державним візитом, наполягав на тому, що торговельна угода, укладена між Європейським Союзом і південноамериканським блоком Mercosur(Бразилія, Аргентина, Уругвай, Парагвай, Болівія), була «дуже поганою угодою» і закликав створити «нову». Мова йде про угоду про вільну торгівлю, політичні згода щодо якої була досягнута у 2019 році.. До речі, ця угода, ще обговорюється і фактично "зависла", але викликає у європейських фермерів несприйняття і побоювання і вони виступають проти неї.

Сенегал
Згідно з попередніми офіційними результатами, оголошеними у середу, 27 березня, президентом Національної комісії з перепису голосів, опозиціонер Бассіру Діомайе Файє з перевагою переміг у першому турі президентських виборів у Сенегалі, набравши 54,28% голосів, значно випередивши кандидата від влади Амаду Бa (35,79%).

Четвер (28 березня)

Південна Африка
Згідно з рішенням, прийнятим у четвер, 28 березня, Виборчою комісією Південної Африки (IEC), колишньому президенту Південної Африки Джейкобу Зумі не буде дозволено брати участь у парламентських виборах 29 травня. Виборча комісія визнала прийнятним заперечення проти його кандидатури, подане його опонентами, на тій підставі, що він був засуджений до п'ятнадцяти місяців ув'язнення у 2021 році.
Джейкоб Зума, був президентом два терміни (2009-2018) і не може бути переобраний на цю посаду. 

КНДР
У четвер, 28 березня, Росія скасувала систему моніторингу санкцій ООН проти Північної Кореї та її ядерної програми. На Радбезі ООН Росія наклала вето на продовження мандату експертів ООН з моніторингу санкцій проти Північної Кореї.

П’ятниця (29 березня) 

Ватікан
87-річний Папа Франциск в останню хвилину скасував свою участь у Хресній дорозі в Колізеї в Римі в п’ятницю через постійні побоювання щодо свого здоров’я.

Сенегал
Конституційна рада проголосила обрання Бассіру Діомайе Файє президентом країни із 54,28% голосів.

Субота (30 березня)

Близький Схід
У суботу міністри закордонних справ Франції, Єгипту та Йорданії закликали до негайного та постійного припинення вогню у Газі та звільнення всіх ізраїльських заручників, утримуваних ХАМАС.

Ізраїль
Родини ізраїльських заручників, утримуваних у Газі, закликали до масового мітингу біля парламенту в Єрусалимі наступного тижня, оскільки тисячі людей зібралися на їхню підтримку в Тель-Авіві в суботу.
Протестувальники заблокували одну з головних доріг Тель-Авіва, коли два паралельні мітинги, один із яких закликав звільнити заручників, утримуваних у Газі, а інший критикував ізраїльський уряд, об’єдналися разом.
Поліція застосувала водомети проти демонстрантів, які палили фаєри та блокували частину доріг транспортом.
В Єрусалимі сотні людей зібралися біля будинку прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху і вимагали його відставки. Ізраїльські ЗМІ повідомили про проведення демонстрацій проти уряду в кількох інших містах країни, але в меншому масштабі.

Неділя (31 березня) 

Туреччина
У неділю, 31 березня, у Туреччині проходять муніципальні вибори. Президент Реджеп Таїп Ердоган, переобраний минулого року, сподівається вирати вибори у великих містах, зокрема Стамбулі, який у 2019 році перейшов до опозиції. Як для опозиції, так і для більшості ставки на цих виборах є національними.
Опозиційний політик Екрем Імамоглу, як пишуть у місцевих ЗМІ, у разі повторного обрання може стати головним претендентом на президентських виборах у 2028 році.
Детальніше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!