Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments2121

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (14 квітня)

 

БлизькийСхід.

Після удару Ірану по Ізраїлю, ситуація у регіоні дуже загострилась.

Країни G7 організували відеоконференцію у неділю, 14 квітня, для обговорення подальших дій. Країни запевнили Ізраїль у цілковитій підтримці, але також висловили побоювання про вихід ситуації у регіоні з під контролю, у випадку відповіді Ізраїлю.

Також було проведене екстрене засідання Ради Безпеки ООН.  

 

Австралія

Правоохоронні органи Австралії оголосили в неділю,14 квітня, що встановили особу чоловіка, який у суботу вбив шістьох людей у ​​багатолюдному торговому центрі в місті Сідней. Нападником є 40-річний Джоел Каучі з Брісбена. Поліція вважає, що чоловік "страждав на шизофренію" і за словами поліції, нічого не вказує на можливий терористичний мотив нападу в суботу. Подібний тип злочинів в Австралії трапляється надзвичайно рідко.

 

Понеділок (15 квітня)

 

США

У понеділок, 15 квітня, Дональд Трамп став першим екс-президентом в історії Сполучених Штатів, який поставперед кримінальним правосуддям.

Процес розглядає справу про виплати, спрямовані на купівлю мовчання колишньої порнозірки Стормі Деніелс за кілька днів до президентських виборів 2016 року, які зробили його 45-й президент США. 

Дональду Трампу теоретично загрожує тюремне ув'язнення.

 

Грузія

10 тис. демонстрантів у Тбілісі виступили проти закону про «іноземних агентів». 

Проект закону змусить ЗМІ, неурядові організації та певні аналітичні центри, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, зареєструватися під сумнозвісним ярликом організації, що переслідує інтереси іноземної держави.

 

Вівторок (16 квітня)

 

Китай

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрівся з Сі Цзіньпіном у вівторок, 16 квітня, у Пекіні. Під час зустрічі канцлера Німеччини та голови Китаю обговорювалися міжнародні питання,окрема, лідери Німеччини та Китаю домовилися підтримати організацію мирної конференції для України у Швейцарії.

 

Венесуела

У вівторок, 16 квітня, президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про закриття всіх дипломатичних представництв Венесуели в Еквадорі на знак протесту проти рейду еквадорських поліцейських у посольство Мексики в Кіто з метою арешту колишнього віце-президента Еквадору Хорхе Гласа.

 

Середа (17 квітня)

 

Європейський Союз

Лідери 27 країн-членів Європейського Союзу (ЄС) вирішили у середу, 17 квітня, запровадити санкції проти іранських виробників безпілотників і ракет після безпрецедентної атаки Тегерана на Ізраїль.

 

Хорватія

Правлячі консерватори в Хорватії перемогли на парламентських виборах, які пройшли в середу, але їм все одно потрібна підтримка ультраправих груп, щоб залишитися при владі, згідно з офіційним підрахунком голосів.

Згідно попередніх підрахунків партія ХДС консервативного прем’єр-міністра Андрея Пленковича на виборах до парламенту Хорватії 17 квітня, отримає 58 із 151 місць, випередивши соціал-демократів президента Зорана Мілановича (44 місця).

 

США

У середу Сполучені Штати вирішили відновити санкції проти венесуельського газу та нафти, вважаючи, що режим Ніколаса Мадуро не виконав свою обіцянку провести «вільні та чесні» президентські вибори наступного липня.

 

Грузія

Парламент Грузії ухвалив у першому читанні у середу, 17 квітня, суперечливий текст про «іноземний вплив», який критики порівнюють з репресивним російським законом про «іноземних агентів».

Під час голосування, яке бойкотувала опозиція, правляча партія «Грузинська мрія» проголосувала за закон. Мають бути ще два читання. Процес може тривати тижнями, особливо тому, що президент Грузії, проєвропейська Саломе Зурабішвілі може накласти на нього вето. Проте наближені до влади депутати мають достатню більшість, щоб її подолати.

 

Четвер (18 квітня)

 

ООН

У четвер, 18 квітня, під час голосування у Раді Безпеки ООН США наклали вето на повне членство палестинців в Організації Об’єднаних Націй. 

Представлений Алжиром проект резолюції, який «рекомендує Генеральній Асамблеї прийняти Палестину в члени ООН», отримав 12 голосів «за», 1 «проти» і 2 утрималися.

 

США

У четвер суддя Хуан Мерчан, який головує на судовому процесі над колишнім президентом Дональдом Трампом у Нью-Йорку заявив про обрання 12 присяжних. Саме вони повинні вирішувати, чи винний Трамп у підробці документів, щоб купити мовчання актриси фільмів для дорослих, якраз перед президентськими виборами 2016 року.

Суддя Мерчан сподівається розпочати у понеділок.

 

Кенія

Гелікоптер з кількома військовими на борту, включно з командувачем кенійської армії генералом Френсісом Омонді Оголлою, розбився цього четверга на заході країни, повідомив президент Вільям Руто.

 

П’ятниця (19 квітня) 

 

НАТО і Україна

Країни-члени НАТО погодилися у п’ятницю, 19 квітня, надати Києву більше систем протиповітряної оборони.

Наприкінці позачергової ради за участю міністрів оборони країн НАТО та президента України генеральний секретар Альянсу Йенс Столтенберг оголосив про досягнення домовленості про постачання Україні досконаліших систем ППО.

 

Близький Схід

Ізраїльська армія завдала удару по Ірану рано у п’ятницю, 19 квітня, що стало першою військовою відповіддю Ізраїлю на атаку Ірану на єврейську державу п’ятьма днями раніше.

Ізраїльські офіційні особи підтвердили американській пресі у п'ятницю, що вони розпочали операцію на території Ірану, зокрема в місті Ісфахан.

 

Ірак

У ніч з п'ятниці на суботу було здійснено бомбардування на іракській військовій базі Калсо, де дислокується колишнє проіранське воєнізоване угруповання Хашд Аль-Шаабі, яке тепер інтегроване в регулярну армію.

 

Субота (20 квітня)

 

США

Палата представників Конгресу США проголосувала за надання допомоги Україні у розмірі 60 млрд.дол.

Законопроект №8035 підтримали 311 конгресменів, 112 голосували проти і один утримався.

Тепер цей законопроект повинен схвалити Сенат та підписати президент США Джо Байден. 

 

Туреччина

Зустріч між лідером ХАМАС Ісмаїлом Ганією та президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом почалася у суботу о 14:30 за місцевим часом (23:30 за Гринвічем) у палаці Долмабахче в Стамбулі. 

Зустріч тривала більше 2, 5 години, повідомили турецькі ЗМІ. 

 

Тайвань

Двадцять один китайський військовий літак був виявлений навколо острова Тайвань з 8:15 ранку за місцевим часом. Про це повідомило міністерство оборони Тайваню у суботу. Сімнадцять літаків (з двадцяти одного) перетнули середню лінію Тайванської протоки, йдеться в заяві міністерства, яка є неофіційною демаркацією між Китаєм і Тайванем, але Китай її не визнає.

 

Неділя (21 квітня)

 

Еквадор

У неділю, 21 квітня, 13,6 мільйона еквадорських виборців закликають проголосувати на референдумі щодо політики безпеки свого молодого 36-річного президента Даніеля Нобоа та його економічних пріоритетів.

У неділю еквадорці, зокрема, повинні сказати, чи схвалюють вони посилене втручання збройних сил у боротьбу з торгівлею наркотиками та посилення покарань за злочини та правопорушення, пов'язані з організованою злочинністю. 

 

Подробиці дивіться на моєму ютуб каналі у програмі «Від неділі до неділі».

Посилання у першому коментарі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!