Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Історична і важлива подія для України

0

comments2336

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

Неділя (12 травня)

росія
У неділю 12 травня російський президент менш ніж через тиждень після інавгурації вирішив змінити міністра оборони. 
Новим міністром оборони став Андрій Бєлоусов, економіст за освітою, а Сергій Шойгу, який обіймав цю посаду з 2012 року, став секретарем Ради безпеки Росії.

Понеділок (13 травня) 

Швеція
Канцлер Німеччини Олаф Шольц і глави урядів скандинавських країн у понеділок, 13 травня, під час зустрічі у Швеції закликали терміново збільшити допомогу Україні, яка має протистояти новому російському нападу під Харковом, на північному сході.

США
Майкл Коен засвідчив, що Дональд Трамп наказав йому «просто подбати про» історію Стормі Деніелс у 2016 році, тобто заплатити колишній порнозірці, щоб вона мовчала про сексуальний зв’язок. 
Коен, який на той час був адвокатом пана Трампа, є головним свідком звинувачення у справі, яка стверджує, що приховувані гроші становили порушення фінансування кампанії. 
Трамп заперечує всі правопорушення.

США
Адміністрація Джо Байдена оголосила про введення нових мит на імпорт з Китаю. Вони стосуватимуться китайської продукції на суму 18 мільярдів доларів, включаючи електромобілі, сонячне обладнання та акумулятори. 
Ставка мита на електромобілі зросте в чотири рази до 100%, а в деяких випадках податки на імпорт сталі та алюмінію будуть збільшені втричі.

Вівторок (14 травня)

США
У вівторок, 14 травня, видання Wall Street Journal повідомило, що американська виконавча влада повідомила Конгрес про те, що збирається доставити Ізраїлю зброю на суму близько одного мільярда доларів.
За даними газети з посиланням на джерела в уряді та парламенті, ця поставка включає 700 мільйонів доларів боєприпасів для танків і 500 мільйонів доларів для тактичних військових машин. 
Це рішення, яке ще мають схвалити у Конгресі, було прийняте через тиждень після того, як Джо Байден пригрозив обмежити американську військову допомогу своєму союзнику щодо Рафаху, що було безпрецедентним попередженням з боку Вашингтона.

Україна
Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва у вівторок, 14 травня, з неоголошеним візитом.

Грузія
У Грузії парламент ухвалив законопроект про «іноземний вплив», незважаючи на масштабні демонстрації проти цього тексту, який, на думку протестантів, відводить країну від Європи до Москви. У третьому й остаточному читанні депутати проголосували 84 голоси «за» і 30 голосів «проти».
Відповідно до цього закону, будь-яка громадська організація чи медіа-організація, яка отримує понад 20% фінансування з-за кордону, повинна буде зареєструватися як «агент іноземного впливу».

Середа (15 травня)

Словаччина
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо був серйозно поранений у середу, 15 травня, після того, як залишив засідання уряду.
Європейська преса вважає, що цей напад може посилити політичну напруженість у Словаччині та бути використаним Росією менше ніж за місяць до виборів у Європарламент.

США
Джо Байден і Дональд Трамп оголосили в середу, один у соціальній мережі X (Twitter), а інший на її платформі Truth Social, що вони проведуть другі дебати 10 вересня, після першої дуелі, запланованої на 27 червня. Телеканал ABC, зі свого боку, підтвердив, що проведе ці другі дебати, а перші організує CNN.

Нідерланди
У Нідерландах майже через шість місяців після перемоги на виборах Ґерта Вілдерса, який не буде прем’єр-міністром, було досягнуто домовленості щодо правого коаліційного уряду, оголосив у середу ультраправий лідер.
Угода була досягнута чотирма партіями: Партією свободи Герта Вілдерса (PVV), профермерською партією BBB, ліберальною партією VVD і новою антикорупційною партією NSC.
Поки не ясно, хто стане прем'єр-міністром, який очолить правий коаліційний уряд і замінить Марка Рютте, кандидата на посаду генерального секретаря НАТО.

Четвер (16 травня)

Китай
З дводенним візитом у Китай прибув російський президент путін.

Туреччина
Курдського лідера Селахаттина Деміртаса засудили до сорока двох років ув'язнення. Він перебуває у в’язниці з 2016 року. Йому пред’явлено 47 звинувачень, при цьому турецьке правосуддя вважає його особливо винним у підриві єдності держави.
У 2020 році Європейський суд з прав людини вказав на незаконність продовження тримання під вартою Селахаттина Демірташа.

П’ятниця (17 травня) 

Близький Схід
Тринадцять країн - Японія, Канада, Нова Зеландія, Сполучене Королівство, Австралія, Південна Корея та сім держав-членів ЄС, включаючи Францію, - направили цієї п'ятниці, 17 травня, спільне звернення до Ізраїлю, закликаючи його відмовитися від широкомасштабного наступу на Рафах і відкрити кордони Гази для гуманітарної допомоги.

Субота (18 травня)

Грузія
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі оголосила у суботу, 18 травня, що наклала вето на суперечливий закон про «іноземний вплив», який викликав масові протести у країні.

Ізраїль
Міністр без портфеля Бенні Ганц дав прем’єр-міністру Біньяміну Нетаньяху у суботу, 18 травня, час до 8 червня узгодити стратегічний «план дій», зокрема щодо післявоєнного періоду в секторі Газа.

В’єтнам
Комуністична партія В'єтнаму схвалила То Лама, міністра громадської безпеки, новим президентом країни, оголосили державні ЗМІ в суботу після того, як його попередник пішов у відставку в рамках масштабної антикорупційної чистки.

Ірак
Іракським депутатам не вдалося обрати спікера парламенту у суботу, 18 травня, жоден із двох основних кандидатів не отримав більшості під час напруженого засідання. 
У середині листопада Верховний суд, найвищий судовий орган Іраку, припинив повноваження попереднього президента, впливового сунітського політика Мохамеда аль-Хальбусі, після скарги депутата на фальсифікацію документів.

Неділя (19 травня) 

Саудівська Аравія
Олександр Усик став першим беззаперечним чемпіоном світу з боксу у важкій вазі з 1999 року. 
У захоплюючому поєдинку у Саудівській Аравії українець за очками переміг британця Тайсона Ф’юрі.

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!