Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Міжнародний ордер на арешт Нетаньягу

0

comments2241

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

 

Неділя (19 травня)

 

Іспанія

Глава іспанської дипломатії Хосе Мануель Альбарес оголосив у неділю, 19 травня, про відкликання до подальшого розпорядження посла Іспанії в Аргентині, звинувативши аргентинського президента Хав'єра Мілея в «образі Іспанії», повідомляє El Mundo. 

У промові, виголошеній кількома годинами раніше в Мадриді на трибуні ультраправої партії Vox, Мілей прямо згадав Бегонью Санчес, дружину прем’єр-міністра Педро Санчеса, назвавши її корумпованою. 

З кінця квітня пані Санчес перебуває під прицілом попереднього розслідування за «торгівлю впливом» і корупцію.

 

Понеділок (20 травня)

 

Іран

Президентські вибори в Ірані відбудуться 28 червня, повідомило державне телебачення в понеділок, 20 травня, після загибелі президента Ібрагіма Раїссі та його супроводу під час аварії гелікоптера.

 

Близький Схід

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) у понеділок, 20 травня, запросив ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та лідерів ХАМАС за звинуваченнями у військових злочинах і злочинах проти людства, скоєних у секторі Газа.

 

Великобританія

Британське правосуддя у понеділок задовольнило нову апеляцію Джуліана Ассанжа на свою екстрадицію до США. Сполучені Штати хочуть судити його за масовий витік конфіденційних документів про американську військову та дипломатичну діяльність, зокрема в Іраку та Афганістані. Слухання в Лондоні було вирішальним після п'яти років боротьби, яка стала символом боротьби прихильників Джуліана Ассанжа за свободу інформації.

У США засновнику WikiLeaks загрожує до 175 років в'язниці.

 

Вівторок (21 травня)

 

росія

Міністерство оборони рф оголосило у вівторок, 21 травня, про початок військових навчань поблизу України із застосування тактичної ядерної зброї, на проведення яких на початку травня віддав наказ президент росії путін, запевнивши, що це відповідь на "загрози" Заходу.

 

росія

У вівторок, 21 травня, росія оприлюднила проект закону про перевизначення своїх морських кордонів у Балтійському морі.

 

Середа (22 травня)

 

Близький Схід

У середу, 22 травня, Іспанія, Ірландія та Норвегія оголосили про своє скоординоване рішення визнати Палестинську державу, сподіваючись спонукати інші країни зробити те ж саме. 

Хоча рішення про створення двох держав знаходиться у невизначеному стані у розпал війни в Газі.

 

Непальський альпініст Камі Ріта Шерпа в середу в 30-й раз піднявся на вершину Евересту, побивши власний рекорд зі сходження на найвищу гору в світі, оголосив організатор його експедиції.

 

Великобританія

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак оголосив у середу, 22 травня, що парламентські вибори  відбудуться 4 липня, поклавши кінець місяцям очікування щодо дати цих виборів.

 

США

Колишній кандидат від Республіканської партії на  участь у президентських виборах Ніккі Гейлі, яка у минулому різко критикувала Дональда Трампа, оголосила у середу, 22 травня, що буде голосувати за нього на президентських виборах у листопаді.

 

Четвер (23 травня)

 

Китай

Китай розпочав військові маневри навколо Тайваню у четвер, 23 травня, через три дні після інавгураційної промови нового президента Тайваню Лай Чінте, яку Китай вважає визнанням незалежності Тайваню, коли новий президент закликав визнати тайванський уряд і почати діалог.

 

США

У Вашингтоні, округ Колумбія, президент Джо Байден привітав Вільяма Руто, президента Кенії, першого африканського лідера, який здійснив державний візит до Америки за 16 років. Кенія стане 19-м «головним союзником Америки поза НАТО». Під час своєї поїздки пан Руто також укладе деякі угоди — американська компанія вже погодилася побудувати автостраду в Кенії за 3,6 мільярда доларів.

 

Чад

Генерал Махамат Ідріс Дебі Ітно, голова військової хунти протягом трьох років до обрання президентом у результаті голосування, яке бойкотувала опозиція, склав присягу в четвер, 23 травня, на п'ятирічний термін.

 

П’ятниця (24 травня) 

 

Близький Схід

У п’ятницю, 24 травня, Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль призупинити військові операції в Рафаху через понад сім місяців після початку війни в Газі, спровокованої нападом ХАМАС 7 жовтня.

Найвищий суд ООН, чиї рішення є юридично обов’язковими, але не мають механізмів для їх виконання, також зобов’язав Ізраїль залишити відкритим пропускний пункт Рафах між Єгиптом і Газою, який він закрив після початку наземної операції в місті на початку травня.

 

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон у п’ятницю ввечері зустрівся з прем’єр-міністром та главою дипломатії Катару, міністрами закордонних справ Саудівської Аравії, Єгипту та Йорданії, щоб підвести підсумки ситуації на Близькому Сході.

 

Китай

У п’ятницю, 24 травня, китайське державне телебачення CCTV-7 повідомило про завершення широкомасштабних військових маневрів Китаю, які він проводив з четверга навколо острова Тайвань, щоб продемонструвати свою опозицію до, як він вважає, сепаратистських висловлювань нового президента Тайваню Лай Чінте.

Маневри були спрямовані на перевірку військової спроможності Китаю «взяти владу» на самоврядному острові.

 

Субота (25 травня)

 

Італія

Міністри фінансів та керівники центральних банків країн-членів G7 на зустрічі у Стрезі в Італії оголосили у суботу, 25 травня, про прогрес у своїх переговорах щодо використання заморожених російських активів, заклавши основу для середньострокової угоди для глав держав і урядів, які зустрінутьсмя на саміті у червні цього року.

 

Франція

Американець Шон Бейкер отримав у суботу, 25 травня,  на Каннському кінофестивалі «Золоту пальмову гілку» за фільм «Анора».

 

Неділя (26 травня)

 

Німеччина

Цієї неділі, 26 травня, Еммануель Макрон розпочинає триденний державний візит до Німеччини. Це перший державний візит президента Франції до Німеччини, після візиту Жака Ширака у 2000 році.

Зрозуміло, що європейські вибори стануть фоном для цього візиту, метою якого є, зокрема, нагадати, що франко-німецька пара залишається рушійною силою Європи, незважаючи на розбіжності, які з’являються періодично між країнами.

 

Близький Схід

Ізраїльські війська продовжують бомбити Рафах у неділю, незважаючи на рішення Міжнародного суду негайно припинити свої операції в цьому місті на півдні сектора Газа, звідки втекли сотні тисяч людей. 

 

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!