Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Момент істини для України

0

comments1297

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

Неділя (9 червня)

Франція
Перемога ультра правої партії «Національне об’єднання» (RN) на виборах до Європарламенту змусила Еммануеля Макрона оголосити у неділю ввечері про розпуск Національної асамблеї та дострокові вибори до законодавчих органів.

Ізраїль
У неділю, 9 червня, дуже популярний у країні центрист Бенні Ганц оголосив про свою відставку з ізраїльського військового кабінету. 
Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху заважає нам рухатися до справжньої перемоги у війні, в якій вже дев’ять місяців єврейська держава протистоїть ХАМАСу, пояснив він.

Понеділок (10 червня)

Близький Схід
Рада Безпеки ООН відклала свої розбіжності та нарешті схвалила негайне припинення вогню в Газі. 
Голосування за запропоновану США резолюцію відбулося в понеділок із результатом 14 проти 0, а Росія утрималася

Штучний інтелект
Apple приєдналася до «гонки озброєнь зі штучним інтелектом» (ШІ), представивши Apple Intelligence у понеділок, 10 червня, у партнерстві з OpenAI, творцем ChatGPT. 
Ця нова система штучного інтелекту пропонує те, що багато хто вважає «святим Граалем» штучного інтелекту, голосового помічника з достатньою особистою інформацією про користувача, щоб суттєво допомогти у виконанні ряду завдань.

Вівторок (11 червня)

Німеччина
У Берліні, у вівторок, 11 червня, розпочалася конференція з відновлення України.

Франція
Еммануель Макрон в інтерв’ю, опублікованому у вівторок, 11 червня, виданням Figaro, виключив можливість піти у відставку, яким би не був результат дострокових парламентських виборів, призначених після поразки його табору на європейських виборах.

Близький Схід
ХАМАС заявив у вівторок, що дав посередникам відповідь на підтримувану США пропозицію про припинення вогню в Газі, вимагаючи внести деякі поправки до угоди..
План, представлений 31 травня американським президентом і підтриманий Радою Безпеки ООН, передбачає на першому етапі шеститижневе припинення вогню, що супроводжується виведенням Ізраїлю з густонаселених районів Гази та звільненням заручників ХАМАС і палестинських в'язнів, утримуваних Ізраїлем. 
Постійне припинення вогню буде досягнуто лише на другому етапі плану.

росія
Російські та білоруські війська приступили до другого етапу тактичних ядерних навчань на території Росії.

Середа (12 червня)

Нова Зеландія
Нова Зеландія та Китай підписали торгову угоду під час візиту прем’єр-міністра КНР Лі Цяна.
Також був прийнятий безвізовий режим для поїздок у Нову Зеландію. 
Китай є найбільшим торговим партнером Нової Зеландії.
Але напруга щодо безпеки зросла в останні роки і Нова Зеландія давно прагне диверсифікувати свій експортний ринок.

Аргентина
Сенат Аргентини схвалив два законопроекти про економічні реформи, що вважається перемогою президента Хав’єра Мілея. 
Закон, який був прийнятий з незначною перевагою, після бурхливих дебатів, спрямований на приватизацію державних підприємств, зниження податків і розмиття трудових прав. Тепер законодавці мають проголосувати за кожну статтю. 

Четвер (13 червня)

Італія
У четвер, 13 червня, в Італії розпочався саміт G7, на якому серед головних тем є війна в Україні і Газі та відносини заходу з Китаєм.

Бельгія
Міністри оборони країн-членів НАТО під час зустрічі у четвер і п’ятницю у Брюсселі обговорили конкретні заходи для посилення відповіді після безпрецедентної хвилі гібридних атак в Європі під проводом Росії.

ЄС vs Угорщина
Суд Європейського Союзу у четвер, 13 червня, зобов’язав Угорщину сплатити штраф у розмірі 200 мільйонів євро та сплачувати штраф у розмірі одного мільйона євро щодня, доки Угорщина не приведе у відповідність із законодавством ЄС права про надання притулку.

США
Акціонери Tesla, зібравшись у четвер на загальних зборах в Остіні (штат Техас), схвалили план винагороди боса компанії Ілона Маска, який «на даний момент оцінюється приблизно в 48 мільярдів доларів», або 44 мільярди євро.

П’ятниця (14 червня) 

Війна в Україні
Президент росії володимир путін у п'ятницю, 14 червня, детально описав умови припинення вогню в Україні, вимагаючи від Києва відмовитися від чотирьох своїх регіонів і відмовитися від вступу в НАТО.

Європейський Союз
Посли 27 країн Європейського Союзу дали в п'ятницю, 14 червня принципову згоду на відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою, які розпочнуться 25 червня. 
Це рішення має бути офіційно підтверджено під час зустрічі міністрів 21 червня.

Південна Африка(ПАР)
Південноафриканські депутати переобрали Сиріла Рамафосу президентом країни на другий термін у п'ятницю, 14 червня, у перший день сесії нового парламенту. 
71-річний Рамафоса набрав 283 голоси, значно випередивши Юліуса Малему, кандидата від радикальної лівої партії (44 голоси). 
Партія Рамафоси, Aфриканський національний конгрес, була змушена сформувати правлячу коаліцію з головною опозиційною партією, Демократичним альянсом після того, як вперше за тридцять років втратила абсолютну більшість на парламентських виборах у кінці травня цього року.

Субота (15 червня)

Швейцарія
У суботу, 15 травня, розпочалася конференція високого рівня з питань миру в Україні. Вона завершить свою роботу у неділю, 16 червня.

Франція
За даними Міністерства внутрішніх справ Франції, у суботу в акціях протесту проти ультраправих взяли участь близько 250 тисяч людей. Права партія «Національне об’єднання» показала дуже хороші результати на європейських виборах на початку цього місяця, що призвело до того, що президент Еммануель Макрон призначив дострокові парламентські вибори.

Неділя (16 червня) 

Близький Схід
Ізраїльська армія оголосила у неділю, 16 червня, що буде дотримуватися щоденної «тактичної паузи» на півдні сектора Газа, щоб збільшити обсяг гуманітарної допомоги, що надходить на територію Палестини.
Вона триватиме з 8-ї ранку до 7-ї вечора щодня і до подальшого повідомлення.

Австралія
У неділю, прем'єр-міністр Китаю Лі Цян розпочав свій чотириденний візит до Австралії з відвідин великого виноробного регіону, де китайські санкції були зняті.
У понеділок він зустрінеться зі своїм австралійським колегою Ентоні Альбанезе. Метою цього візиту є відновлення відносин з Австралією.

Детальніше дивіться на моєму ютуб каналі у програмі "Від неділі до неділі".
Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!