Блог

Бала Віталій: «Вівторок – подумай разів сорок»

Корупція-візитівка чинної влади за кордоном

0

comments3878

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні я хотів обговорити знову питання корупції і як соціологічні опитування, напевно не просто так, намагаються довести речі, які не мають нічого спільного з реальністю.

Але, тут з’явилася стаття в американському журналі Time про Володимира Зеленського.

Так як рубрика тут у ФБ і програма на моєму ютуб каналі називається «Вівторок – подумай разів сорок», я не буду поспішати визначати чому саме зараз з’явилася ця стаття, чи є вона замовною, чи правдивою, почекаю до суботи і у програмі «Головна подія», поговоримо, бо, на мою думку, ця стаття заслуговує на її аналіз. А до суботи почитаю і подивлюся заяви і коментарі стосовно статті у Time, як прихильників Зеленського, так і його опонентів, бо вже зараз багато «цікавого» можна» прочитати.

Однак, питання корупції ми таки обговоримо, бо про неї також було написано у статті. І взагалі, на мою думку, боротьба з корупцією у владі є другим фронтом у війні проти агресора-росії.

Почнемо з результатів соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 29 вересня-9 жовтня. Щось КМІС став частенько, останнім часом, публікувати свої дослідження, хотілось би подивитись результати опитувань інших соціологічних структур також. А то, таке враження, що ці дослідження в іншій країні робились.)

Так про корупцію КМІС запитав наступним чином: «За декілька місяців у ЗМІ регулярно з’являлась інформація про корупційні розслідування, затримання, арешти тощо. Для Вас особисто, це скоріше свідчення, що…»

І на таке питання, що направляло на «правильну відповідь» таки 59%, якщо вірити КМІСу, відповіли, що дійсно є спроби боротися з корупцією і є позитивні зрушення. 

Але, все-таки 36% відсотків сказали те, що є насправді, Україна безнадійно корумпована і позитивних змін нема, навіть «правильне запитання» не змогло їх переконати у зворотному.

Я звернув увагу на словосполучення у запитанні «за декілька місяців у ЗМІ з’являлась інформація про корупційні розслідування….»

По-перше, дійсно така інформація з’являлась у ЗМІ, але, як матеріали журналістських розслідувань. 

То як ця інформація могла бути аргументом для позитивних змін у боротьбі з корупцією?

Так, декого затримували, навіть брали під арешт, але ж «криша» корупціонерів поза межами «доступності» антикорупційних органів. І про це всі знають і не тільки в Україні.

А по-друге, ще у вересні КМІС опублікував, що майже 78% опитаних вважають Зеленського відповідальним за корупцію у владі. То що так змінилось за один місяць?

Таке враження, що КМІС «доводить» офісу свою лояльність і «відпрацьовує» ті 78%.)

Невже в офісі президента додумались нарешті, що корупція їм шкодить?

Але вирішили боротись з нею публікаціями результатів соціологічних опитувань, які мають, на думку відповідальних за таку «боротьбу» в ОПУ, переконати і українців, і наших зарубіжних партнерів, що все вже нормально.

Тому на всі спроби чи намагання «продемонструвати» імітацію боротьби з корупцією, як ніби реальну боротьбу, потрібно звертати увагу. 

Бо ситуація з корупцією в Україні стає вже просто реальною загрозою національній безпеці та ослаблює спротив російській агресії.

І якщо найближчим часом нічого не зміниться, я думаю, що нас чекають важкі часи і стаття в американському журналі Time вже окреслила початок цих важких часів не для Зеленського, а для України.

Детально про те, що окреслила ця стаття, повторюю, ми поговоримо у суботу у рубриці на ФБ та програмі на моєму ютуб каналі «Головна подія».

А трохи більше про сьогоднішню тему дивіться у програмі «Вівторок – подумай разів 40» на моєму ютуб каналі.

Посилання на ютуб канал у першому коментарі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!