Блог

Алексей Буряченко: Земля та нерухомість в Криму, виведення мільярдів з України та “російський слід”

Кому служить судова система? Перевірка ...

2

comments4716

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Переконаний, що ніхто не сумнівався, що історія зі злочинним кейсом “Дельта-Банку” буде мати своє продовження, а особливо, коли справа слухається в суді, а особливо, коли слухається вона у вітчизняному суді... Нагадаю, що діяльність “веселої компанії” (Дмитріємв-Лагун-Арбузов), яку ще у ЗМІ називають “сім’я Януковича” давно уже у фокусі правоохоронних органів і не тільки по факту виведення коштів вкладників “Дельта-Банку” та рефінансу Нацбанку за кордон, а, перш за все, по підозрі роботи на державу-агресора, оскільки аж занадто багато “ниток слідства” ведуть до РФ.

 

І, звичайно, за судовим засіданням, яке відбулося 22 червня під головуванням Андрія Трубнікова слідкували всі з великою цікавістю. І, скажу наперед, він “не підвів” і після такого розгляду захотілося написати черговий матеріал про тих хто, з однієї сторони, обкрадає державу, а з іншої, обслуговує їх інтереси, прислужує, якщо хочете...

 

Для розуміння, хто ще не в курсі, сума збитків громадянам і державі нанесена злочинними діями групи осіб керівництва та ТОП-менеджменту “Дельта-Банку”, наближається, лише за деякими кейсами, до 5 млрд. гривен, це тільки за офіційною інформацією правоохоронців! Ці кейси я уже описував раніше, тому спинятися на них окремо не буду, з ними можна ознайомитись за цим посиланням (https://comments.ua/ua/blog/ekonomichna-diversiya-i-ii-naslidki-dlya-nacionalnoi-bezpeki-2362.html ), але особливий акцент все ж потрібно зробити. Це акцент на зв’язку з підсанкційним Дмитрієвим очолював “Російський фонд прямих інвестицій” (РФПІ), який американський Уряд прямо називає “фондом для путіна”.

 

Чому це так важливо — по цілому ряду причин! Тому що така злочинна та шкідницька діяльність, це не просто фінансові махінації та шахрайські дії в особливо великих розмірах у банківській сфері, а є обґрунтовані підозри у правоохоронців, що це відверта державна зрада і діяльність в інтересах держави-агресора! Саме тому до цієї резонансної справи і прикутий такий інтерес. Адже, погодьтесь, цікаво подивитись, чи пройде наша судова система такий стрес-тест мільярдними спокусами?

 

Також, у цьому ж контексті, особисто мені цікаво, чи Лагун та партнери мають паспорти держави-агресорки, чи просто, за даними слідства, обслуговували її інтереси і виводили туди чужі активи? Адже, за інформацією ЗМІ, яку вони знайшли у відкритих реєстрах, у Лагуна є нерухомість, юридична особа та земля на території тимчасово окупованого Криму і чомусь її не забрали... питання чому? Адже, там не дріб’язок якийсь, а сотні гектар землі у ООО “Севастопольський”, бенефіціаром якого є, безпосередньо, сам Лагун. Хотілось би почути його версію відповідей на ці запитання, але, мені здається, що відповідь сама напрошується і є досить очевидною... російський паспорт скоріше є, а ніж навпаки...

 

Але, повернемося все ж до судового засідання, там повірте, є багато чого цікавого.)) Відповідно до інформації, оприлюдненої суддею Трубніковим, в даний час підсудний Лагун, перебуває "на лікуванні за кордоном, в Австрії". Одночасно не було оголошено жодної інформації, коли і хто подав клопотання про такий режим засідання, та чи був санкціонованим виїзд Миколи Лагуна за кордон на лікування.

 

Більше того, в судовому засіданні прокурор звернув увагу на те, що Микола Лагун не може розглядатись як особа, що з'явилась в судове засідання, адже згідно КПК в режимі відеоконференції можливо приймати участь тільки з території України. Саме судове засідання тривало менш ніж півгодини і завершилося черговим перенесенням... І що Ви думаєте за неявку до слідчого та суду Лагуна суд подав у розшук, чи постановив застосувати привід? Звичайно ні, усе завершилось, як завжди, черговим перенесенням судового засідання на 30 серпня 2023 року... Про яку справедливість з такою судовою системою та такими суддями взагалі можна мріяти? Хіба що, рішення РНБО від 23 червня про «посилення відповідальності за корупцію в системі правосуддя» повпливає.

 

Безкарність та відсутність незворотності покарання за вчинені злочини, як іржа уже багато років роз’їдає наше суспільство з середини! Починаючи з дев’яностих років, коли в містах орудували банди, потім “малинові піджаки”, а потім усі ці рекетири та бандити вийшли на державний рівень і стали “кращими людьми нашого міста”, а потім, деякі із них, почали носити гордий статус — олігархи, тобто ті, що офіційно паразитують на тілі держави, а з часом уже і самі намагалися стати державою. І разом зі становленням класу олігархів, проходили процес становлення і ті хто їх обслуговували та показували свою лояльність серед політиків, державних службовців, правоохоронців та суддів. Корупційна гідра дуже глибоко, на превеликий жаль, засіла у нашій колективній свідомості, але це точно не означає, що ми маємо миритися з несправедливістю і не намагатись відстоювати свою державу, витягаючи її з лап корупціонерів та олігархату!

 

Як викладач у ВИШах, я не один раз задавав першокурсникам питання, а чому вони хочуть на державну службу, стати податківцями, митниками чи правоохоронцями — відповідь була майже завжди однаковою, щоб мати змогу “вирішувати питання”... Шах і мат. Якщо дитина з малечку мріє спочатку про “малиновий піджак”, а потім про мантію судді, чи кітель податківця, щоб “вирішувати питання”, далеко ми в такій “системі координат” не заїдемо...

 

Але, навіть у нашому сьогоднішньому кейсі із судовим засіданням по “Дельта-Банку” є і промінчик надії і іде він від сторони обвинувачення (ОГП), які не зважаючи ні на що, продовжують стояти на своїй позиції по винуватості Лагуна і компанії і обіцяють довести справу до обвинувальних вироків. Так, "Якби не бачили, не направляли б кримінальне провадження до суду і не завершували б досудове розслідування. Зібрали певні докази щодо Лагуна у всіх епізодах, по яким направили до суду. Будемо доводити. Всі докази, що у нас є – всі суду надамо і обґрунтуємо свою позицію. Будемо розраховувати на обвинувальний вирок", – наголосив прокурор Андрій Грек. Ну що ж, ми бачимо, що надія все ж жевріє, що обвинувачені та підсудні все ж понесуть законне та справедливе покарання у цій справі! Але руку на пульсі ми будемо продовжувати тримати і чекати 30 серпня... 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!