Блог

Муса Магомедов: Знай своє місце: як рашисти “обживають” окуповані території

Мережею активно шириться інформація, як росіяни скуповують житло на окупованих українських землях. До прикладу, в рашистських соцмережах існує понад 100 пабліків, де розміщують оголошення про продаж, купівлю та оренду помешкання в Маріуполі. Кажуть, люди бажають придбати там нерухомість ще з травня минулого року. Навіть напівзруйноване. Готові вкладати гроші у відновлення. Буцімто, це у будь-якому випадку дешевше, ніж купляти житло на росії. Окрім цін, окупантів приваблює розташування біля моря.

0

comments3013

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Рашистська влада намагається будь-що переконати своїх громадян, що зараз - найкращий час, аби вкладати гроші в окуповане місто. І це при тому, що понад 90% інфраструктури міста (того ж самого Маріуполя, наприклад) зруйновано. Напівзруйновані та спалені будівлі перетворили місто на привид. А могили місцевих мешканців так і знаходяться посеред дворів та вулиць. І на цьому фоні сюжети про відновлення життя в місті, про нові будівлі виглядають настільки неправдивими, що виїдає очі. 

Навіщо ворог це робить? 

Для створення міфу про «руський мир» неприпустимо, аби захоплені території залишалися порожніми, вважають росіяни. Аби зацікавити потенційних «покупців», наприкінці грудня окупантська влада оголосила про пільгову іпотеку в так званому ДНР - на 20 років, під 2 відсотки річних. 

Перші ж новобудови рашисти пообіцяли звести саме в Маріуполі, на місці потрощених будинків. Сюжети про це перебували в ротації на російському та місцевому ТБ майже щодня. Ідею «нового життя», фактично, на кладовищі російська влада втюхувала своїм громадянам без зазріння совісті. 

А після розрекламованих умов придбання іпотечного житла, рашиська влада вирішила створити штучний ажіотаж. Вони збудували певні будинки та залишили їх напівпорожніми. В той самий час, як місцеві, які з певних причин не виїхали з міста, продовжують жити в напіврозвалених квартирах, без електро- та водопостачання.  

Зазвичай, відновлення ринку нерухомості є маркером економічного росту. Збільшення угод з нерухомістю демонструють початок «хвилі» зростання. 

Але ж не у випадку із тим самим Маріуполем. Насправді, мої джерела запевняють, що жодного ажіотажу з нерухомістю там немає. Бо немає охочих туди їхати. Те, що зараз будується в місті, створюється за 3-4 місяці з нуля. Отже, або свідомо як тимчасове, або з порушенням будівельних норм та стандартів. Без генплану та георозвідки. 

І знову брехлива пропаганда 

Та й взагалі, інформація щодо скуповування росіянами житла в Маріуполі різко суперечить статистиці щодо нерозпроданого первинного житла у тій самій росії. Частка нерозпроданої площі в будинках, що будуються, досягла 43%. І це рекордний показник за останні 3 роки. 

Що цікаво: саме Крим посів друге місце за кількістю нереалізованого первинного житла – 72% квартир у новобудовах не продаються. Найгірша ситуація лише в Магаданській області, де не розпродано 87% збудованого житла. Тобто, житло не поспішають купляти всюди, а на окупованих територіях тим паче.  

Про це свідчить і багато оголошень з продажу житла з вторинного ринку, наприклад, в тому ж самому Маріуполі. Вони висять місяцями, ціна за трикімнатну квартиру, до слова, у більшості випадків становить не вище 30 тис доларів, але обов’язково з дописом «або запропонуйте свою ціну». 

Трохи інша ситуація у Мелітополі та Токмаку. Там, за інформацією деяких ТГ каналів, росіяни скуповують житло українців, які виїхали з окупованої місцевості. Проте, у кого скуповують, на якому юридичному підґрунті - незрозуміло. 

За часів Радянського Союзу, коли депортували кримських татар, їхнє житло просто роздавали тим, хто стояв у черзі “очікування”. Саме таким чином півострів незаконно заселили росіянами. 

Зараз російська влада намагається це житло продавати. Восени саме Мелітополь після визволення Херсону росіяни перетворили на місто-казарму. Військових вони розміщували як у порожніх хатах, так і у школах та лікарнях. Зараз, мабуть, вирішили “обжити” цивільними. Або ж - урвати наостанок солідний куш. 

Адже ЗСУ вже поряд, і майже за 5 тижнів контрнаступу наша армія звільнила близько 253 кв км територій (стільки ж, до речі, армія рф “завойовувала” півроку). А коли міста будуть звільнені, жодна подібна угода купівлі-продажу не буде мати під собою юридичної сили. 

Отже, кожен, хто сьогодні все ж таки вкладає гроші в нерухомість на окупованих територіях, свідомо дарують їх чужим людям.  

Міста окупанти, може, варварськи захопили, проте наповнювати їх життям не судилося. Усі розуміють – незабаром туди повернеться Україна.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!