Головна Статті Дозвілля подорожі Бюджетно в Салоніки: як недорого з'їздити в гості до давньогрецьких богів
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджетно в Салоніки: як недорого з'їздити в гості до давньогрецьких богів

Портал "Коментарі" продовжує спецпроект про бюджетні подорожі по Європі. У цьому матеріалі ми розповімо вам про поїздку в грецьке місто Салоніки, про те, як недорого піднятися на Олімп та де скуштувати знамениту мусаку

15 листопада 2019, 16:20 comments7771
Поділіться публікацією:
Бюджетно в Салоніки: як недорого з'їздити в гості до давньогрецьких богів

Салоніки – друге за величиною місто в Греції і великий порт, розташований на березі Егейського моря, недалеко від гірського комплексу Олімп. Свого часу місто населяли стародавні греки, турки і слов'яни. І хоча місто не раз горіло і стародавньої архітектури в ньому залишилося не так вже й багато, туристи з усього світу їдуть сюди в гості до Зевса і за грецькою гостинністю. Як заощадити на поїздці в Салоніки – з'ясовували журналісти видання "Коментарі".

Авіаквитки: ловимо знижки і шукаємо пересадки

Для того, щоб потрапити в Салоніки, не обов'язково летіти в столицю Греції Афіни і робити пересадку в цьому місті. З Києва безпосередньо в це місто літає лоукост Wizz Air. У середньому, квитки у цьому напрямку стоять 90-100 євро в обидві сторони. Але авіаперевізник часто проводить акції та пропонує дешеві тікети. Якщо трохи помоніторити тематичні сайти і телеграм-канали, то можна злітати в Салоніки від 40 євро.

picture

Якщо ж знижки довго не попадаються на очі або дати не підходять, можна підшукати переліт з пересадкою в польських містах або ж у столиці Словаччини Братиславі. Такі квитки будуть коштувати в районі 50 євро. Ми, наприклад, літали в Салоніки авіакомпаніями Ryanair і Wizz Air з п'ятигодинною пересадкою в Братиславі туди і безпосередньо з Wizz Air назад всього за 55 євро.

Житло: дешева гостинність

У Салоніках достатньо дешевого житла. Бюджетному туристу буде з чого вибрати. Так, ціни на ліжка в готелях стартують від 10 євро за ніч. За ці гроші мандрівникові пропонують ліжко в загальному восьмимісному номері (для чоловіків і жінок), користування спільною ванною кімнатою, кондиціонер і безкоштовний Інтернет. Одномісний номер зі спільною ванною кімнатою, але з власним кондиціонером, телевізором і балконом з видом на місто, а також постільною білизною і банним приладдям буде коштувати від 17 євро. А ось за власні душ і туалет потрібно буде додатково заплатити:  номери — від 25 євро.

Ціни на окремі номери в готелях з власною ванною кімнатою, постільною білизною, рушниками, косметикою, холодильником, телевізором та міні-кухнею стартують від 28 євро. А ось зняти апартаменти з кондиціонером, міні-кухнею, пральною машинкою і власною ванною кімнатою можна від 30 євро за ніч.

picture

Дешеві варіанти житла в Салоніках знаходяться в самому центрі, тому бюджетному туристу можна буде підібрати ліжко або кімнату в пішій доступності до головних визначних пам'яток. Варто пам'ятати, що в Греції, як і в інших європейських країнах, потрібно буде доплатити від 50 центів податків і туристичного збору за кожну ніч.

До речі греки – дуже гостинні і радо зустрічають навіть бюджетного туриста. В одному з хостелів міста Салоніки нас чекав настільки теплий прийом, що подібного ми не спостерігали в жодному об'єкті розміщення будь-якої іншої країни. На вході нас пригостили напоєм на вибір, запропонували безкоштовну карту міста, де відзначені всі туристичні місця, коротко розповіли про те, що точно потрібно побачити, які заклади варто відвідати, а на наступний ранок приготували ситний сніданок. І це все за 15 євро.

Транспорт: їдемо в гості до Зевса і Посейдона

З аеропорту Macedonia в Салоніки можна дістатися на автобусі № 78 (нічний – № 78-N) за 2 євро. Він йде через все місто, вздовж берегової лінії до автовокзалу. Головні визначні пам'ятки міста знаходяться недалеко один від одного, тому, якщо оселитися де-небудь в центрі, можна не витрачатися на громадський транспорт під час переміщення по місту.

picture

Якщо ви плануєте затриматися в Салоніках на кілька днів, то варто розглянути варіант поїздки за місто. Можна сісти на приміський автобус і поїхати в гори чи до моря. Так, всього в двох годинах від міста знаходиться гірське село Літохоро, де можна помилуватися обителлю давньогрецьких богів Олімпу або навіть спробувати піднятися в гості до Зевса. Можна доїхати до села Катеріні, а від нього спуститися до моря і насолодитися відпочинком біля володінь Посейдона. Квиток на автобус до Катеріні коштуватиме 7 євро, до Літохоро – 10 євро. Якщо відразу брати квитки туди і назад, можна зекономити на поїздці до 3 євро.

Вхідні квитки: дивимося на місто безкоштовно з Візантійської фортеці

У Салоніках більшість пам'яток можна подивитися абсолютно безкоштовно: пройтися по площі Арістотеля, помилуватися пам'ятником Олександру Македонському, який, до речі, був родом з цього міста, зробити оригінальну фотографію зі знаменитими парасольками, обійти навколо Ротонди і відвідати базилік Святого Димитрія.

picture

Побачити місто з висоти пташиного польоту можна також безкоштовно: для цього не варто бігти до Білої вежі і купувати квиток за 2 євро, слід просто відійти від берегової лінії і піднятися на Візантійську фортецю. Звідти видно всі Салоніки і відкривається чудовий вид на Егейське море. А якщо немає димки, за морем видніється снігова вершина Олімпу.

Екскурсії: в гори їдемо самостійно

У Салоніках більш популярні індивідуальні екскурсії, ціни на які починаються від 80 євро. Є багато пропозицій виїздів за місто – до Олімпу, моря або Метеор від 120 євро, але вони не по кишені бюджетному туристу. Мандрівник з обмеженим бюджетом може подивитися цей місто самостійно, купивши лише картку за пару євро.

picture

Не стануть проблемою і виїзди за місто до природних об'єктів. Як ми вже відзначали, з міста регулярно ходять приміські автобуси, які довезуть туриста, куди душа забажає. А таблички і чуйні місцеві жителі допоможуть зорієнтуватися в будь-якій місцевості.

Їжа: пробуємо мусаку в сімейних закладах

Греція славиться своєю кухнею. І мова йде не тільки про грецький салат, який так полюбляють українці. Крім нього, в Греції потрібно спробувати знамениті запіканки мусаку і пастиціо, морепродукти, супи фасоладу і факес, а також десерти – смачні лукумадес і галактобуреко.

Спробувати ці страви можна в будь-якому закладі традиційної грецької кухні в Салоніках. Тарілка грецького салату з величезним шматком сиру фета буде коштувати від 5 євро, мусака – від 5 євро, ніжка восьминога з гарніром – від 8 євро, супи – від 4 євро, солодощі – від 4 євро. Стакан крижаного фраппе обійдеться в 3 євро 80 центів, а чашка чаю – від 1 євро 50 центів. Примітно, що порції в Греції немаленькі, і одної страви буде достатньо, щоб насититися. Крім того, гостинні греки люблять зробити приємне туристу та абсолютно безкоштовно доповнять блюдо, наприклад мусаку, кількома скибочками свіжого хліба і салатом.

picture

Заощадити на харчуванні в Салоніках, як і в інших туристичних містах, можна, якщо відвідувати заклади подалі від головних визначних пам'яток і туристичних стежок. В невеликих ресторанчиках і кафе подалі від центру, в яких найчастіше готують і обслуговують відвідувачів їх же власники, можна і поїсти від пуза, і поспостерігати за місцевими традиціями: коли сімейний заклад передається від батька до сина, і вся велика грецька родина працює на благо сімейного справи.

Сувеніри: оливки купуємо на ринку, а фета – в магазині

З Греції традиційно везуть оливки і оливкову олію. Кілограм оливок коштує від 3 до 5 євро, а літр олії – від 7 до 10 євро. За цими товарами туристу краще відправлятися на ринок, а не купувати їх у сувенірних крамницях. Там є можливість вибрати товар свіжіше і поторгуватися з продавцями з приводу ціни. Враховуючи гостинність греків, може, і вдасться заощадити пару євро. З продуктів також популярні сир фета (коштує від 5 євро), грецький мед (від 7 до 10 євро за літр) і різні солодощі – пахлава і галактобуреко (від 10 євро за кілограм). Мед, знову-таки, краще вибирати на ринку, а ось за сир і солодощі можна пошукати в звичайних магазинах. Там же можна купити і пляшечку грецької горілки раки від 12 євро.

picture

Відмінним подарунком з будь-якого грецького міста стане і косметика з додаванням оливкової олії – мило, крем, шампунь. Ціни на мило починаються від 1 євро 50 центів, а на креми і шампуні – від 5 євро.

Любителям дрібничок можна пошукати різні тарілочки, чашки, магнітики з традиційним грецьким розписом. Вартість таких подарунків буде залежати від їх розміру і якості. Магніти в Салоніках коштують від 1 євро, тарілки і чашки – від 3 євро.

Фото: Л. Грубник

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" публікував 10 правил, які має знати кожен турист, який бажаючий недорого побувати в Європі.

Також ми давали поради, як недорого і з користю провести вихідні в Римі, знайшли переваги відвідування Вільнюса, дали кілька порад, як не залишити купу грошей в дорогому Парижі, а також виділяли численні плюси подорожі в Прагу.

Крім того, ми радили, як заощадити на поїздці до столиці Латвії Риги і де недорого скуштувати дари Балтійського моря – червону рибу та ікру. А в нашому попередньому матеріалі — радили відвідати чудовий Будапешт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!