Блог

Муса Магомедов: 9/11. Що насправді змінилось?

11 вересня змінило Америку та світ. Від аеропортів з новими правилами безпеки до нового витка війни в Афганістані, яка закінчилася через 20 років - 30 серпня 2021 року. 11 вересня увійшло в історію як наймасштабніший за кількістю жертв теракт, але чи так це насправді?

0

comments4049

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

9\11 загинуло понад 3000 людей. Терористи направили літаки у вежі–близнюки у Нью-Йорку, Пентагон та Вашингтон. Люди були нажахані, атаки приводилися одна за одною, ніхто не знав, коли це скінчиться, де цього разу впаде літак чи пролунає вибух. Це тривало декілька годин. 

Ввечері того ж дня тодішній президент Америки Джордж Буш-молодший привселюдно назвав того, хто стоїть за терактами, та озвучив позицію країни: хто не з нами, той з терористами. Якщо таліби не видають бін Ладена, тоді США вважатимуть їх ворогами. Таліби відмовили. Розпочалася найдовша в історії Америки війна, яку підтримав кожен житель країни. 

Весь світ співчував Сполученим Штатам. Не було жодного сумніву, що зло має бути покараним. Не було навіть думки, що з терористами можна йти на перемовини, якось домовитись, чи підписати «мирну угоду». За 10 років - у травні 2011 - військові США в ході спецоперації вбили Усама бін Ладена. Війна в Афганістані та Іраку ще тривала. В Іраку до кінця року, в Афганістані - ще десять.

24 лютого 2022 року о 3:40 Росія починає бомбити всю територію України. Повномасштабне вторгнення продовжується вже півтора роки. За даними місії ООН з прав людини, в нашій країні загинуло 9369 мирних, а 16646 українців поранено. Це значно менше за ті цифри, які відомі нам неофіційно. Але, разом із тим, це вже втричі перевищує кількість жертв (офіційну) теракту 11 вересня. Люди продовжують гинути. Атаки проводяться щодня, і жоден українець не знає, коли це скінчиться, і де цього разу пролунає вибух.

В листопаді 2022 року Європарламент визнав Росію державою–спонсором тероризму. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна. Але ми всі бачимо, що це не зупиняє агресора та не змінює бодай щось для звичайних українців, для яких 24 лютого триває не декілька годин, а вже 565 діб.

То тут, то там серед політичних діячів Америки чи воєнних експертів лунають обережні заклики щодо “мирного врегулювання конфлікту”, щодо припинення військових дій. Чи могли б вони таке сказати своїм громадянам навіть за 2 роки після терактів? Навпаки, за два роки США розпочало війну в Іраку, під гаслом “усунути небезпеку тероризму та зробити світ безпечнішим”. 

В українця, що на фронті, впевнений, немає амбіцій рятувати весь світ. Ми прагнемо тільки одного – звільнити нашу землю, жити у безпеці та розвиватися. А от у лідерів країн, що спостерігають за нами, має бути острах, що подібне може статися і на їхній території. Саме тому воєнна, фінансова, гуманітарна підтримка - це поміч не тільки Україні, а перш за все, самим собі.

11 вересня змінило світ – так говорять і зараз. Проте, не на довго. Суворі правила в аеропортах залишились, а от толерантність до терору, до жертв, чомусь навпаки, підвищилась. Чи ні?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!