Блог

Алексей Буряченко: Антикорупційний ендшпіль. Чи вдасться відрізати всі голови гідри?

Інформаційна гігієна під час війни.

2

comments8344

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Скоро буде 24 лютого, а це рівно рік після повномасштабного віроломного нападу росії на Україну. За цей рік сталося надзвичайно багато подій і ми пережили безмежну кількість викликів, як на рівні держави, так і на рівні кожного із нас, але ми вистояли і це найголовніше! На цей 2023 рік у нас, насправді, ще додалось “домашніх завдань” і тепер окрім “центрального запиту” на очищення нашої землі від зовнішнього ворога, в суспільстві гучно почала звучати теза про внутрішню несправедливість і гостру необхідність активізації боротьби з ворогом внутрішнім — корупцією, хабарництвом та мародерством.

 

І, так, питання необхідності проведення реформ залишається у фокусі нашого суспільства, але всі чудово розуміють, що раз і на завжди кардинально не вирішивши перші дві проблеми, безперспективно переходити до третьої і це доказано нашою тридцятирічною новітньою історією!

 

Завжди знайдеться зовнішній чи внутрішній інтерес на дестабілізацію та послаблення держави, і, як наслідок, профанацію реформ і знов, і знов ми блукали по своєму “зачарованому колу” від революції до революції, і завершилось все війною ще в 2014 році, але цього, на превеликий жаль, ніхто з попереднього керівництва держави повноцінно не зрозумів і не відчув. Все і надалі йшло по колу — скандали в “Укроборонпромі”, виробництво цукерок в Ліпецьку, військові катери та “випадкові” взриви на складах боєприпасів...

 

І от, початок 2023 року, неочікувано для всіх, стає показово антикорупційним! Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі демонструє суспільству не просто розуміння проблем, а своє обурення діями деяких високопосадовців і рішуче демонструє свою готовність очолити боротьбу не тільки із зовнішнім ворогом, а і з внутрішнім -- колаборантами, зрадниками та корупціонерами!

 

І тут, звичайно, усі почали гадати, а чи невпинний калейдоскоп обшуків, затримань та підозр від антикорупційних “передовиків”, яких навіть відзначив у своїй промові президент - це ДБР, СБУ та ОГП, не просто “показуха” перед нашими іноземними партнерами напередодні Саміту Україна-ЄС та черговим Рамштайном? І, будемо відверті, у своїй конспірології деякі експерти та журналісти розпочали навіть шукати “чорну кішку в темній кімнаті”, але як уже усі переконалися, її там, дійсно, не було, а іноді “активізація боротьби з корупцією” є нічим іншим, як “активізацією боротьби з корупцією”! Підтвердженням такої рішучості намірів наших правоохоронців і, перш за все, Державного Бюро Розслідувань та СБУ, стало те що Саміти проходять, міжнародні гості від’їжджають, Україну продовжують підтримувати на всіх треках, і військовому, і політичному, і економічному, а “труси” у корупціонерів та олігархів продовжуються і навіть ще більше набирають обертів. Чого тільки коштують кейси по “облгазам” Фірташа, питання до Коломойського, “перетрушування” верхівок митниці та податкової... там і справді було дуже гаряче не чистим на руку високопосадовцям!

 

Але як нас навчали у шкільному курсі з фізики — “на кожну дію, буде протидія”, це неминуче! Таке рішуче протистояння корупційним схемам по всій країні викликало окрім підтримки суспільства та цікавості журналістів, ще і бажання “відіграти свої позиції” у тих самих яскравих представників “внутрішнього ворога”, олігархів та інших не чесних на руку “сильних світу цього” і одразу понеслась телеграмами тонами “зрадонька” та конспірологія, яку із величезним задоволенням почала підхоплювати ворожа пропаганда і “пушити” по всім своїм можливим медійним ресурсам!

 

Стало зрозумілим тільки одне, правоохоронці багато кого розізлили та розворушили  “осині гнізда”, які олігархи, корупціонери та зрадники будували собі не один рік! І після початкового шоку, із задіянням “світлих голів” почали продумувати свою контргру, щоб “поубавить пыл” непідконтрольних правоохоронців, адже, вони розуміли, що якщо нічого не робити вони “дориють” і до інших злодіянь олігархату і тоді це уже будуть, точно, не жарти... Наскільки я розумію, вирішено було купувати проблемну ситуацію одразу, перш за все, через медійну дискредитацію самих правоохоронців, викриваючи можливі недоліки в їх роботі та даючи цьому максимального оприлюднення. І, бажано, ще протиставити, можливо, не завжди коректну роботу правоохоронців ЗСУ, умисно підігріваючи суспільний конфлікт граючи десь на грані між “не на часі”, “ЗСУ найкраща армія світу” і “відвертої корупції на закупівлях”... І ось, ми уже бачимо, що навіть міністра Резнікова намагаються “розхитувати” та вимагають виправдовуватися за закупівлі, які, звичайно, не є в його компетенції, перед софітами телекамер.

 

І от перший результат роботи зовнішніх та внутрішніх ворогів — вбитий клин між правоохоронцями та Міноборони, дуже чуттєвий клин під час війни, але і не реагувати на ті відверті злочини, ті розкрадання, які там вчинялись, точно, не можна було. Ось і взяли, як кажуть, “на розтяжку” і правоохоронців, які уже вимушені діяти значно обережніше, і військових, яких звинуватили в наявності “неприємних фактів” в середині їх закритої системи. Але провокаторам, які “пушать” та “розкручують” ці теми потрібно більше хайпу, більше “м’яса”, щоб породити сумніви довіри в суспільстві і до перших і до других!

 

Суспільство зараз розбалансоване ворожими ІПСО, а вони вміють грати на чутливих темах. Так, військова інформаційна гігієна не підготовлених людей, а їх переважна більшість, під тиском зовнішніх та внутрішніх ворогів почала давати значні тріщини та просадки. Ці “просадки” почали відображатися у явно більшій кількості інформаційних “срачів”, ніж навіть місяць тому. Суспільство почало розхитуватись із середини і тут уже полізли, і політикани, і блогери, і просто люди, які скучили за можливістю “нести в маси” тотальний негатив! Забуте правило прискіпливо перевіряти усі джерела знову, як і на початку війни, зіграло з нами усіма злий жарт і в намаганні отримати більше “свіжої” інформації, ми дуже часто “зчитуємо”, а потім і ретранслюємо приховані інформаційні неправдиві або викривлені наративи ворога, що зараз, коли потрібна максимальна консолідація, є абсолютно не припустимим!

 

Сьогодні, традиційно, аналізуючи медійний простір, я наштовхнувся на “банерну” статтю УП/«Від вертольотів у Мексиці до їдальні в Костянтинівці. Що приховують силовики у гучних справах про корупцію в Міноборони», яка, ніби, мала розвінчувати якісь міфи про роботу правоохоронців у кейсах Міноборони, ну я, звісно, пішов її читати, як і, я переконаний, багато інших людей, які уже не один рік довіряють УП. І яке було моє здивування, коли я прочитавши статтю взагалі не зрозумів про що вона... Потім я почав перечитувати її ще раз... і знову, визнаю, мало що зрозумів, окрім не прихованих і не чим не обґрунтованих звинувачень в сторону правоохоронців, але я знову ж таки, не дуже зрозумів звинувачень в чому...

 

Ще трохи спинюся на цій статті від УП, з повагою, але все ж. Так, автор відверто називає частину правоохоронних органів, а саме СБУ, ДБР та ОГП, “провладними” і “органами які демонстрували лояльність ОП”, але, вибачте, у нас що в країні є якісь не владні органи, чи якісь “паралельно владні органи”, чи як? І, більше того, я глибоко переконаний, що якщо Президент України як Верховний Головнокомандувач під час війни, публічно очолив боротьбу не тільки з зовнішнім, але і з внутрішнім ворогом, це безперечно вірний рішучий крок направлений на самоочищення з урахуванням усіх помилок минулого! І надзвичайно добре, що наші правоохоронці відгукнулися на цей заклик нашого Гаранта, що в цьому поганого?

 

В статті “червоною лінією” проходять ті самі “закупівлі яєць за 17 гривень” і усі корупційні претензії правоохоронців до закупівель в Мінобороні, чомусь розглядаються саме через відверто хайпову історію з цими яйцями... А от те що правоохоронці розкрили і опублічили корупційні схеми в закупівлях Міноборони, збитки за які склали більше мільярда гривень, чомусь такого інтересу не викликали... Більше того, в статті зазначається, що, на думку автора, правоохоронці не вірно кваліфікували злочини та визначили підслідність (пряма претензія до ОГП, який здійснює процесуальний супровід), а розслідувати ці злочини в Міноборони, мало саме НАБУ, яке, як стверджує автор, і саме уже давно заявляло про те що розслідує факти корупції на закупівлях в Міноборони!

 

Тобто, резюмую, по-факту автор статті чітко підтверджує, що злочини на закупівлях, скоріш за все, мали місце, але центральною його претензією, як мені здалося, є те, що регалії за розкриття повішали собі не одні правоохоронні органи, а інші.

 

Ще раз констатую, що я, відверто, не зрозумів читаючи цей матеріал, які реальні претензії у автора є до правоохоронних органів, які виявили корупцію на закупівлях в Міноборони і я тим паче не хочу вірити в те, що це конфлікт між нашими правоохоронними органами, який “вилазить” на поверхню... під час воєнного стану, це просто не припустимо! Не виключаю, що, можливо, те саме НАБУ сюди “приплели” умисно, щоб спробувати створити цю внутрішню напругу і конфлікт...

 

Одним словом, правоохоронці мають зараз відповідально, професійно, впевнено та в межах закону робити свою справу! Запит у суспільства на справедливість тільки росте і внутрішні чвари, якщо такі є, точно, потрібно відкласти на другий план! Зараз, перед загрозою ворога, суспільство і влада мають бути консолідовані як ніколи, а наші вільні медіа та сильне громадянське суспільство мають показувати приклади єдності та єднання навколо спільної мети, від якої на пряму залежить наше виживання — боротьби з зовнішнім та внутрішнім ворогом! Та і принцип — “головне не нашкодь”, насправді, також ніхто не відміняв. Отже, закликаю усіх до мудрості, виваженості і патріотичної свідомості, адже, на лідерах думок, ЗМІ та усіх наявних медіа зараз величезна відповідальність РАЗОМ тримати інформаційний фронт!

 

Тримаймо стрій! Разом до Перемоги!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!