Блог

Вікторія Гриб: Блокування польського кордону: тотальний абсурд і всебічний брак здорового глузду

На заблокованому кордоні з Польщею помер другий український водій від початку блокади. У цей самий час поляки почали блокувати черговий пункт пропуску на кордоні "Медика-Шегіні". Ситуація виглядає тотально абсурдною.

0

comments3353

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Федерація роботодавців Україна оцінила збитки, які зазнала економіка України через блокування кордону польськими перевізниками, у понад 400 мільйонів євро. У деяких областях на автозаправках зникає автогаз. За даними аналітиків, автотранспортом через Польщу до України надходило 30% імпорту або близько 25% ринку зрідженого газу.  

Чого домагаються поляки?  

скасувати рішення ЄС від березня 2022 року про вільний доступ українців до ринку перевезень;

◽️відновити дозволи на перевезення з Україною у співвідношенні 60% для польських перевізників і 40% для українських;

◽️призупинити дію ліцензій транспортним підприємствам, що відкрилися на території Польщі після 24 лютого минулого року (їхні засновники – це, переважно, громадяни України);

◽️скасувати систему електронної черги для польських перевізників на виїзд з України для вантажівок без товару;

◽️ввести у систему «Шлях» вантажівки польських фірм з товарами, що радикально скоротить для них час перетину кордону.    

Для польських перевізників наявність українців на ринку – це зайва конкуренція. Але вільний ринок – це завжди конкуренція. У здоровому глузді неможливо пояснити, чому через зменшення контрактів у польських перевізників повинна зазнавати шкоди українська економіка.  

Що робить Україна?  

◽️веде перемовини про розблокування а) з організаторами блокади б) з польським урядом та Єврокомісією  в) готує позови про відшкодування збитків українських перевізників.

Станом на цю хвилину перемовини не є результативними.

Чи є у блокади політична складова?

Цілком імовірно. У жовтні в Польщі відбулися парламентські вибори, незабаром має бути сформовано новий уряд. Натомість уряд нинішній не поспішає «вирішувати» проблему, адже прагне уникнути невдоволення в середовищі перевізників. І таким чином перекласти її вирішення на плечі своїх наступників.  Усе це відбувається, ігноруючи вимоги Єврокомісії, внутрішнє законодавче та навіть здоровий глузд. Особливий цинізм цієї історії в тому, що сухопутні кордони України блокуються, тоді як залишаються заблокованими морські порти.  

Проблема в тому, що формування нового уряду – складна і тривала процедура, а Україна не може чекати. Тому окрім традиційної дипломатії для України вкрай важливо залучити дипломатію парламентську. Групи дружби Ради та Сейму цим нині займається.  

Польські колеги повинні пояснити своїм виборцям, що підтримка України - гарантія того, що війна не прийде в Польщу. Вважаю, що тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати кризу, яка руйнує не лише українську економіку, але й наші двосторонні стосунки.  

Березневі опитування у Польщі свідчать, що понад 80% мешканців країни підтримують вступ України до ЄС. Але вступ у ЄС – це рівні правила для всіх, в тому числі українських перевізників.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!