Блог

Вікторія Гриб: Важливо забезпечити цільове використання донорських коштів на відновлення енергетичного сектору

Наповнення бюджету країни - надзвичайно важлива справа. Однак, враховуючи нинішній критичний стан енергетичної системи України, підтримка від міжнародних партнерів для її відновлення набуває першочергового значення.

0

comments741

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Всі кошти, надані партнерами для відновлення енергетичного сектору, повинні бути використані виключно за цільовим призначенням, без жодних винятків чи відхилень. Разом із колегами з Комітету з питань енергетики та ЖКП обговорили стан виконання Україною зобов’язань в межах Енергетичного Співтовариства. 

За оцінками колег, попри війну, Україні вдалось досягти відчутних результатів в процесі інтеграції енергетичних ринків України з ринками ЄС. Маю велику надію на збереження подібної динаміки. 

Подальша імплементація європейських правил як передумови для вступу України є критично важливою для успішності переговорів про вступ України до ЄС, які стартують вже завтра у Люксембурзі.

Як голова Підкомітету з питань енергобезпеки запитала у Артура Лорковскі, Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства, яким чином Україна може заохотити донорів для посилення підтримки України у царині енергетичної безпеки. 

За його твердженням, найгостріше стоїть проблема оподаткування технічної допомоги, що надходить від іноземних партнерів. Така ситуація викликає значне невдоволення серед донорів.

Загалом сума внесків у Фонд підтримки енергетики України становить понад 495 мільйонів євро. Утім досі кошти, які надходять на відбудову енергетики, обкладається суттєвим податком.

Безперечно, наповнення бюджету країни - надзвичайно важлива справа. Однак, враховуючи нинішній критичний стан енергетичної системи України, підтримка від міжнародних партнерів для її відновлення набуває першочергового значення. Відтак вважаю, що кошти на відновлення енергосектору – усі до копійки – мають надходити за призначенням.

Також Комітет підписав меморандум щодо взаємодії із Секретаріатом Енерготовариства. Пріоритетні напрями співпраці включають інтеграцію ринків електричної енергії та природного газу, декарбонізацію енергетичного сектора, зокрема в частині розвитку відновлюваних джерел енергії та енергоефективності. Енергетика має всі шанси стати локомотивом успішної інтеграції України до ЄС. Маю надію, що тут не виникатиме проблем. Інша справа – енергетична безпека, адже ми можемо бути готовими до розробки і впровадження реформ, але без не менш важливо подбати, аби українці були зі світлом і теплом в оселях.

Вдячна за допомогу Секретаріату Енергетичного Співтовариства та маю надію, що більш тісний зв'язок та спільна діяльність стане посилюючим фактором для розробки необхідних законопроектів, їх своєчасного прийняття та узгодженості між енергетичними та кліматичними цілями.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!