Блог

Алексей Буряченко: Боротьба з корупцією. Нові виклики під час війни

Державне бюро розслідувань стає членом IAACA .

4

comments11722

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Згідно з прогнозами Світового банку, післявоєнна відбудова України коштуватиме близько €500-600 млрд. При цьому, за словами віце-президента Світового банку Ганни Б’єрде, рівень потрібних коштів зріс з €350 млрд на початку червня 2022 року до €500-600 млрд на сьогодні. Але зауважу, війна продовжується і росія продовжує руйнувати і завдавати шкоди нашій критичній і громадській інфраструктурі.  Нагадаю, за всіма прорахунками, зокрема враховуючи компенсацію за збитки завдані росією, станом на жовтень, 2022 року для повоєнної відбудови України потрібно понад $1 трлн. 

 

І тут важливим питанням для відновлення і економічного зростання, я б сказав, стрімкого стрибка післявоєнної України -- це відкриті й прозорі процеси відбудови, рівні та комфортні правила для інвесторів (внутрішніх чи зовнішніх). А для цього, як би було не прикро визнавати, питання корупції, нажаль в Україні ще досить актуальне. Але, слід зауважити, що на сьогодні, ОЕСР (Робоча група Організації економічного співробітництва та розвитку щодо боротьби з хабарництвом в міжнародних ділових операціях) підтримала надання Україні статусу учасника групи. (*ОЕСР – Міжнародна організація, яка об'єднує 37 найбільш економічно розвинених країн світу, зокрема, більшість держав Європейського Союзу, США, Австралія, Швейцарія, Норвегія, Південна Корея, Японія та інші. Штаб-квартира розміщена в Парижі). За словами глави ОП Андрія Єрмака, це рішення відкриває Україні доступ до «найвищого антикорупційного стандарту в світі», а також до групи «найбільш успішних країн у сфері боротьби з корупцією». Нагадаю, на початку жовтня стало відомо, що стартував діалог про вступ України в ОЕСР. 

 

Відмічу, 19 грудня у Києві, відбувся фахова зустріч на тему - «Співпраця з ОЕСР та нові горизонти для українського антикорупційного порядку денного: відповідальність юридичних осіб», на якій виступив керівник ОП Андрій Єрмак із візією подальшої співпраці з ОЕСР та впровадження ефективної боротьби з корупцією. Наголошу, питання протидії корупції з кожним роком стає все важливішим для майбутнього нашої держави, адже, зауважу, влітку цього року Україна набула статусу кандидата на членство в ЄС. І це, накладає додаткової відповідальності у питаннях протидії корупції, а саме впливу корупції на державу та її державні інституції. «Рішення щодо надання Україні статусу учасника ОЕСР є історичним та свідченням для всього світу, що Україна рухається у правильному напрямку у цій галузі», підкреслив Єрмак. 

 

Так, після 24 лютого питання боротьби з корупцією дещо перестало бути таким нагальним, як торік. Адже, Україна відчайдушно бореться кожного дня за саме своє існування, і на подолання цього виклику було спрямовано зусилля мільйонів українців. Утім, після першого шоку почалися розмови про відбудову та відновлення країни. Тоді і державний апарат, і громадяни усвідомили -- під час дії воєнного стану подолання корупції є також дуже важливим, адже саме це стане основою для подальшої перемоги, ефективної відбудови і повноцінної та швидкої інтеграції до Європейського Союзу. Хочу звернути увагу, за аналітичними дослідженнями The Washington Post, було зазначено, що домінуюча влада олігархів в українському житті зменшилася. Видання поспілкувалося з понад двома десятками нинішніх і колишніх українських і американських посадовців, аналітиків та інших осіб. Майже всі вони погодилися, що домінуюча влада олігархів в українському житті зменшилася. Вони посилалися на величезні втрати від війни, зростання тиску з боку уряду і нове енергійне населення, яке більше не бажає терпіти політику минулого. 

 

Отже, зараз дуже важливо продовжувати цю антикорупційну боротьбу. Оскільки, це може дати Україні можливість побудувати післявоєнне суспільство, яке є більш демократичним, менш корумпованим і більш економічно диверсифікованим. Саме тому зараз дуже важлива робота наших антикорупційних органів, зокрема їх співпраця  з міжнародними організація і інституціями, оскільки підкреслю, роботи у них стало навіть більше, ніж раніше, адже до вже звичних викликів додалися воєнні.

 

В цьому контексті, стала гарною новина, що Державне бюро розслідувань України (ДБР) стало членом Міжнародної асоціації антикорупційних органів (IAACA). Зауважу, таке членство у Міжнародній асоціації антикорупційних органів сприятиме розширенню зв’язків ДБР з провідними світовими гравцями, які займаються боротьбою з корупцією. Відмічу, на сьогодні понад 150 правоохоронних органів із різних країн і юрисдикцій приєдналися до IAACA на правах членів. Разом із ДБР до асоціації ввійшли антикорупційні органи з Великої Британії, Бельгії, Болгарії, Аргентини та інших країн. І такий крок є черговим свідченням інтеграції вітчизняної та європейської антикорупційних програм. А в питанні відбудови/відновлення України членство ДБР в IAACA є важливим враховуючи запровадження компенсаційних механізмів за збитки завдані росією, особливо, в частині виявлення російських активів фізичних та юридичних осіб на території України. Погодьтесь, це зараз дуже важливо. 

 

Хочу звернути увагу на розуміння відносно роботи деяких правоохоронних органів у зауваженому мною вище питанні(компенсаційних механізмів). Отже, встановлення та арешт власності російських компаній чи суб’єктів РФ від початку війни, є напрям роботи ДБР. Погодьтесь, в умовах російської агресії, бізнес-діяльність росіян на території України становить загрозу національній безпеці держави. Отож, завдяки діям ДБР в управління держави виявляються та передаються російські активи, у тому числі в сфері енергетики. Наразі арештовано 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів (за інформацією ДБР). Також, на сьогодні, ДБР спільно із СБУ та ОГП розслідується діяльність енергетичної компанії VS Energy, яка через різні схеми володіє низкою обленерго («Одесаобленерго», «Севастопольенерго», «Херсонобленерго», «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго» / видання «Экономическая правда»). Зауважу,  таких справ, зараз викривається дуже багато, знаю як юрист, який продовжує вивчати практику, коли за критично важливими енергетичними  інфраструктурними об’єктами виявляються російські сліди. Також, відмічу, в юрисдикцію ДБР входить перевірка інформації щодо причетності високопосадовців та депутатів РФ до вчинення злочинів на території України. А це уже матеріали до міжнародного трибуналу. 

 

Отож, як ми вже бачимо по багатьох справах росія на протязі багатьох років, в тому числі, через свої економічні методи ведення гібридної війни впроваджувала свій «руський мир» щоб Україна остаточно втратила свою незалежність Але їй це не вдалося! І, зараз, попри війну Україна впроваджує реформи та системні зміни, адже наша країна бореться за своє майбутнє й уже зараз думає про життя після завершення війни та відбудову. Сьогодні довіра до України є безпрецедентною. Її ознакою є передача нам сучасних озброєнь для захисту від російської агресії. Її ознакою стало надання нашій державі статусу кандидата в члени ЄС. Але, наголошу, довіру необхідно постійно зміцнювати. І цей ланцюжок кування міцності як ніколи лежить на плечах правоохоронних і антикорупційних органів. Особливо на нових органах, які були створені після Революції Гідності. Адже саме на них українці покладали надію коли надавали їм мандат на боротьбу з корупцією, знищення якої так потребувала і потребує Україна. І ми можемо відмітити, що такий новий орган як ДБР своїми діями, виявлення і обрубання щупальців «руського міра», намагається не підвести українців. Адже, це не лише сприяє підвищенню репутації і авторитету країни та її інвестиційної привабливості, а й допоможе у післявоєнній відбудові.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!