Блог

Вікторія Гриб: Чи можливі віялові відключення у грудні?

Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів.

0

comments3994

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Чи можливі віялові відключення у грудні? — найчастіше запитання від українців до мене як Голови Підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки. Відповідаю: перше і головне — наразі відключення не плануються, адже генерація електроенергії здебільшого задовольняє попит, а обсяг імпорту незначний. Утім, в довгостроковій перспективі гарантувати відсутність віялових відключень неможливо. 

І ось чому:  

Перша причина — це прогнозоване похолодання. Саме воно може спричинити дефіцит в енергосистемі.  

Друга причина — наполегливі спроби ворога завдати шкоди українським мережам. Вранці одна з теплоцентралей на півдні зупинила роботу через пошкодження при обстрілі. Ще один неприємний сюрприз – упродовж доби з різних технічних причин в аварійний ремонт виведено 5 блоків на теплових електростанціях в різних регіонах. На жаль, аварійність енергоблоків ТЕС залишається досить високою. Плюс дуже складно перекрити теплову генерацію за рахунок відновлювальної.  

Сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні.  

Попри це наразі електроенергії, виробленої українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб споживачів. Диспетчерський центр «Укренерго» поки що не прогнозує протягом доби дефіциту в енергосистемі.  

За відсутності російських ударів та критичних руйнувань найближчою проблемою може стати прогнозоване похолодання. Тому дуже важливо ощадливо споживати електроенергію, особливо у вечірній час.  

У перші дні календарної зими негода наробила в Україні чимало лиха. Лише учора внаслідок сильних поривів вітру зазнали пошкоджень мережеві системи розподілу електроенергії обленерго. Загалом через негоду на ранок було знеструмлено 145 населених пунктів в Житомирській,  Львівській, Сумській, Чернігівській областях. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 420 населених пунктів. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових, повідомляє ”Укренерго”.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!