Блог

Алексей Буряченко: Чи підтримує США Україну та Зеленського? Аналіз інтерв’ю Курта Волкера

«Не протистояння путіну веде нас до Третьої Світової Війни!», Курт Волкер.

7

comments5959

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

ажу одразу, інтерв’ю Курта Волкера, яке він дав під час свого приватного візиту до Києва вийшло надзвичайно цікавим, інформативним та досить різким. Волкеру, важливі питання для України, не нові і він глибоко в матеріалі, ще з 2017 року, коли його було призначено спеціальним представником Державного департаменту США з питань України. Тоді ще сторони конфлікту мали надію дійти згоди та порозуміння шляхом дипломатії, але, як ми бачимо з різкої зміни риторики Волкера, це була помилка… З неадекватним звіром-канібалом неможливо домовитись, чи задобрити, ці намагання він сприймає виключно як слабкість! Так, серед іншого Волкер відзначив ключову тезу свого інтерв’ю – «Не протистояння путіну веде нас до Третьої Світової Війни!».

 

Надзвичайно важливо, що в США нарешті зрозуміли свої помилки минулого і у України, у цій війні є надзвичайно потужна підтримка американського народу, а отже і двопартійна, і двопалатна підтримка!

 

Головне запитання, а навіщо Волкер приїздив до України та дав це інтерв’ю, відповідь на поверхні – проміжні вибори в США! Українська тема не сходить з перших шпальт американських центральних ЗМІ, а отже, політичні гравці будуть намагатись з вигодую для себе експлуатувати цю тему. Для нас важливо, що і республіканці і демократи безальтернативно і беззаперечно підтримують Україну, а отже, з великою вірогідністю, в якийсь момент може розпочатися змагання, а хто ж більший друг України? А це нам тільки на руку, головне самим тримати баланс, щоб бути на коні у будь-якому політичному розкладі… Але постачання зброї для України щомісяця збільшується, а зразки озброєння США надає такі, що на початку повномасштабного нападу росії ми навіть і мріяти не могли. Зараз наступна, надзвичайно важлива стадія наших взаємовідносин, і тут головне не наврочити – це безпосередня повномасштабна реалізація ленд-лізу та надання РФ статусу держави спонсора тероризму! Я, до речі, глибоко переконаний, що обидва ці пункти успішно реалізуються і додатково мене в цьому переконали, в тому числі, і слова Волкера.

 

Видно, що в США налаштовані максимально рішуче і, як від підтримки України та, особисто, Володимира Зеленського вони уже не відступлять, так і путінську росію, з її імперськими замашками, будуть дожимати «до кінця». В цьому місці Волкер, звичайно, проявив політичну толерантність, що США визнає росію в її чинних кордонах, але чітко дав зрозуміти, що ніяких агресій, окупацій та розповсюдження «сірих зон» більше не допустять! Та і російській опозиції дав надзвичайно важливий натяк, що путінський злочинний режим приведе росію до катастрофи і, перш за все, протестний рух має розпочатись в самій росії, а не за її межами… Ну що ж, цікаво, думаю уже дуже скоро ми будемо на власні очі бачити «веселі» процеси в росії, можливо, навіть сепаратистські рухи..., але зараз не про них. Як Вам така фраза: «США публічно не закликає до розвалу росії, але натякає внутрішній опозиції на таку можливість», круто, так?)

 

Волкер. Звичайно дипломат та аналітик високого рівня, але якщо він хоче щоб його зрозуміли чітко та не двозначно, він говорить «правду-матку» прямо в лоб без всіляких «танців з бубнами» та складних дипломатичних сентенцій. А сказав він, під час свого інтерв’ю, декілька надзвичайно важливих речей, які нам дозволяють більш чітко та ясно зрозуміти «американський погляд на воюючу Україну», і ця ясність поглядів та тверезість оцінки ситуації, відверто кажучи, мене навіть дещо здивувала!

Волкер не один раз під час свого інтерв’ю згадував про необхідність «повернення Україною всіх своїх територій, в тому числі Криму», про доречність не тільки дипломатичного, а і військового шляху деокупації тимчасово окупованих територій, про те що «місця для компромісів уже немає!».

 

Це ж все, що ми говорили нашим західним «вічно глибоко занепокоєним» партнерам не один раз і не один рік! З путінською росією не може бути жодних компромісів, а запропонований ними мир, це тільки тимчасова передишка перед новою, ще значно сильнішою атакою… І, нарешті, західний світ Нас почув та зрозумів! Більше того, готовий нас підтримувати, як до перемоги, так і після неї, адже, зі слів Волкера, «абсолютно логічно, що після війни потрібно буде відбудовувати Україну і будуть створені відповідні фонди…».

 

Мене, дійсно, надихнуло це інтерв’ю і казав Волкер усе щиро, як воно є насправді. Такий рівень близьких взаємовідносин, як надихає, так і надзвичайно зобов’язує, адже згадані ним ще довоєнні практики «простих рішень та результатів» від наших «геніїв неоліберального мислення», як, накштал, ініціатива з  бізнес-нянями, не налаштують економіку на стрімке післявоєнне зростання, справедливі та сприятливі правила діяльності, мають бути одні для всіх, а не вибіркові, тільки для обраних, допомагаючи не краще розвивати бізнес, а обходити бюрократичні та корупційні внутрішньо-українські пастки. Я про це уже писав не раз і повторюватись не буду, а Курт Волкер тільки опосередковано підтвердив мої слова, що, фактично, економічний блок уряду і, дійсно, як «не витягував» до війни, так і не справляється зараз… його потрібно якісно змінювати, але обережно, щоб ще більше не нашкодити економіці країни, яка зараз уже в надзвичайно «крихкому» стані.

 

Але повернімось до інтерв’ю Волкера. Важливо, що він, а отже і велика частина американського істеблішменту, яка орієнтується на суспільні настрої, уже остаточно усвідомили, що надавання Україні зброї дрібними партіями не працює, а зброї необхідно рівно стільки, скільки потрібно для перемоги! Вона має іти вчасно та в необхідній кількості. Із його інтонації, стає зрозумілим, що він жалкує, що рішення по постачанню зброї Україні приймались занадто довго та «забюрократизовано»: «ми часто говорили «ні», перед тим, як сказати «так».

 

Також, потрібно віддати належне журналісту, який в контексті постачання зброї задав Волкеру надзвичайно резонансні запитання, які «будоражили» уяву нашим псевдо-патріотам, а також, додатково «розганялися» інформаційними ресурсами російської пропаганди - це про заяви конгресвумен з під Чернігова Вікторії Спартц, можливість тіньової торгівлі(контрабанди) зброєю та відношення в США до Президента та Головнокомандувача України Володимира Зеленського, його команди та особисто Андрія Єрмака. Одразу відзначу, що відповіді були рішучі та без навіть натяку на двозначність. І після цього прямого інтерв’ю Волкера, маю надію, наші «прямі» псевдопатріоти, все ж заспокоять свої політичні амбіції, перестануть займатися конспірологією та, відвертим, шкодівництвом під час воєнного стану, а консолідуються навколо визнаного та легітимного національного лідера воюючої країни Володимира Зеленського!

 

Отже по-порядку, спочатку по заявам Спартц. Волкер зазначив, що «Спартц оперує хибними даними та грає «на руку» тим хто виступає проти підтримки України», «вона дала аргументи тим, хто потурає путіну і тим хто бажає продавати зброю Україні. В США їх меншість.» Цей надзвичайно важливий сигнал від американського істеблішменту, який означає, що електоральна ніша яку представляє і якій підігрує Спартц в США малочисельна, маргінальна та радикально налаштована, або в ультраправу, або в ультраліву сторону. Так, це не більше ніж «політичні ігрища» самої Спартц, яка розраховує і на подальшу свою особисту підтримку цих малочисельних груп в США. Під псевдоукраїнською підтримкою маскуються корисливі суто-політичні цілі і це яскравий приклад ріал-політік, що навіть уродженка Чернігівщини, яка досягла успіху в США, може для своїх політичних балів, навіть підігравати ворогу своєї батьківщини під час війни, навіть якщо і не свідомо. Шкода цю жінку.

 

По зброї. Пряма мова Волкера: «США не мають сумнівів, що зброя приходить на фронт і застосовується за призначенням». Також, серед іншого, він зазначив, що «В США мають турбуватися не про можливу контрабанду зброї, така загроза є завжди, а про те що передаємо мало зброї та занадто повільно». Все чітко та по суті, інакше і бути не могло у світі останньої всесторонньої підтримки США України. А якщо у когось є сумніви, що США не слідкують за своєю високотехнологічною зброєю, повірте, вони помиляються, можливостей у США відслідковувати її є аж занадто багато, від вживлених маячків, як на Джавелінах, так і за допомогою агентурних зв’язків та широких супутникових можливостей… Висновок один, провокаторам та політичним маніпуляторам в США уже давно ніхто не вірить, хочу побажати, щоб і наше суспільство уже починало потихеньку дорослішати та регулярно не «ввалювалось» в інспіровані та штучно створені «зради». Краще шукайте кому це потрібно, там і буде справжня «пряма» відповідь.

 

І на останок, по відношенню в США до Зеленського, його команди та особисто Андрія Єрмака та скандалу з «вагнерівцями». Ну давайте з останнього, Волкер дав зрозуміти, що в США реально розуміють, що по «вагнерівцям», це була свідома та штучно запущена в медійне поле дезінформація, щоб посварити «праву руку» Володимира Зеленського, Андрія Єрмака, з західними партнерами, тим самим вибити сильну фігуру з найближчого оточення Президента України. Так, своєю фразою Волкер чітко дав зрозуміти на чиєму боці США у цьому питанні і що їх так просто не введеш в оману «дешевими» та не обґрунтованими вкидами та маніпуляціями: «Хтось запускає дезінформацію про людину, щоб її дискредитувати (в контексті скандалу з «вагнерівціями»), я був би дуже обережний з цим!».

 

По повноваженням Єрмака, як політичного призначенця, а не обраної фігури – «Зеленський обраний, зараз війна, він за умов війни, робить надзвичайну роботу і саме йому вирішувати хто має бути поруч в ці часи коли Україна проходить крізь війну. Ми маємо поважати його вибір і тісно співпрацювати з ним та його командою, щоб підтримати вас»

 

А розпочав Волкер цей блок з надзвичайно важливих слів – «В команді Зеленського немає сумнівів. Мені не відомі жодні сумніви в його(Президента України Володимира Зеленського) команді, включаючи Єрмака».

 

Я умисно вибудував цю статтю з великою кількістю прямих мов – це дозволяє особисто переконатись, що першоджерело не перекривлюється та зайве не інтерпретується. Інтерв’ю Волкера, це важливий маячок для воюючої України, що партнери з нею, що її не кинуть на призволяще перед кровавим обличчям окупанта і що світ рішуче налаштований покінчити, як зі злочинним режимом путіна, так і з імперськими амбіціями росії в цілому! Але нам болить, перш за все, за своє… за своїх людей, які залишились під окупацією, за свої території, за свій Крим, який багато хто уже встиг остаточно списати з рахунків, ідучи по треку злочинних «Мінських угод»… І цей сигнал ми отримали в словах Волкера – «Україна має воювати, щоб повернути ВСІ свої землі!».

 

Що ж так тому і бути. Тримаймо стрій! Слава Україні! 

 

Посилання на ефір: https://www.youtube.com/watch?v=77sNW_m8Fdk&t=1s

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!