Блог

Алексей Буряченко: Економічні баталії або «танці» навколо ГУЛІВЕРу. Частина 2

Економічні хроніки війни.

1

comments1767

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Нещодавно ми уже розбирали з вами резонансний і нашумівший кейс з ТРЦ “ГУЛІВЕР” (https://comments.ua/ua/blog/ekonomichni-batalii-abo-tanci-navkolo-gulivera-3006.html ). Тому, кому цікаво, ознайомтеся з чого все починалося. А дана історія, наразі, отримала своє, не менш резонансне, продовження.

 

Минулого разу спинились на тому, що сторони завмерли в очікування рішення суду. І ось, тривожні очікування адміністрації ТРЦ “ГУЛІВЕР” справдились -- Шевченківський районний суд Києва передав торговельно-розважальний і бізнес-центр «Гулівер» в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). І все це сталося з подачі недореформованого БЕБ.

 

Одразу потрібно зауважити, що враховуючи суспільний резонанс та загальні панічні настрою бізнес-спільнот, типу “все пропало і до нас усіх скоро прийдуть...” і, ніби, випереджаючи величезну кількість запитань до цього рішення суду, -- представник Офісу генерального прокурора в суді дав деякі уточнюючі роз’яснення.

 

Так, було зазначено, що:

- ТРЦ передали виключно в управління, а не для реалізації, тобто держава не може його продати;

- АРМА зобов’язали не рідше ніж один раз на місяць перевіряти ефективність управління арештованими активами.

 

І те що держава не зможе продати ТРЦ “ГУЛІВЕР”, це, звичайно, новина для власників не погана, але на основні запитання, нажаль, вона відповіді все одно, нажаль, не дає. А питання це звучить так –

 

Чому без належного правового обґрунтування БЕБ вирішив фактично вилучити з управління працюючий доходний приватний актив, то, з позиції податкової, необґрунтованих звинуваченнях і всупереч позиції державних банків, які свого часу кредитували будівництво ТРЦ “ГУЛІВЕР” і який по сьогодні регулярно гасить поточні кредитні зобов’язання?

 

Наразі, це питання залишається риторичним. Але переконаний, що ТРЦ “ГУЛІВЕР”, тільки отримавши рішення Шевченківського суду на руки, одразу піде в апеляцію. І зараз, максимально лаконічно, поясню чому саме.

 

Так, як зазначено в публікації видання РБК-Україна: “Менеджмент компанії вказує на грубе порушення процесуальної процедури, оскільки жодних судових рішень, якими б підтверджувалась підозра слідства, не виносилось.Крім того, у Gulliver акцентують, що в компанії відсутня будь-яка заборгованість перед Державною податковою службою України. А вартість Gulliver у порівнянні з сумою ймовірно несплачених податків є абсолютно не співрозмірною. (https://www.rbc.ua/rus/news/sud-peredav-trts-gulliver-upravlinnya-arma-1717433315.html )

 

Як зазначили представники ТРЦ “ГУЛІВЕР” після суду: "Передача активу Gulliver завдасть шкоди держбюджету, адже при такому рішенні виплати перед державними банками по кредитам будуть призупинені. Йдеться про близько 40 млн грн на місяць".

 

Нагадаю, що ТОВ "ТРИ О", у власності і фактичному управлінні якого знаходиться БФК Gulliver, в періоді з 2019 року було сплачено понад 620 млн грн податків. ТОВ "ТРИ О" справно виконує свої зобов’язання перед державними банками: АТ "Ощадбанк" і АТ "Укрексімбанк".

 

Так, у 2023 році в погашення кредитних зобов’язань цим банкам було сплачено понад 300 млн грн, а запланований обсяг погашення на 2024 рік становить понад 700 млн грн. (https://biz.nv.ua/ukr/consmarket/parlamentska-speckomisiya-peredacha-gullivera-mozhe-zavdati-shkodi-derzhavnomu-byudzhetu-50420946.html )

 

Враховуючи вищевикладене, абсолютно зрозуміло чому державні банки зайняли таку категоричну позицію на стороні кредитора. Мабуть відчуваючи, що коли це майно перейде в державне управління погашення кредиту вони можуть ніколи не побачити, а це і називається — нанесення збитків державі!

 

Пересторогу державних банків розділяє і народний депутат Олександр Ковальчук, який є членом відповідної ТСК ВРУ, яка розглядала питання по передачі ТРЦ “ГУЛІВЕР” в державне управління.

 

Вінвважає, що не можна допустити передачу ТРЦ в управління АРМА: "Не знаю жодного кейсу, де б АРМА принесла додаткові кошти в бюджет, як управлінець або продавець державного майна. Те, що вони мають багато активів - це факт. А от те, скільки і як ефективно передається в управління - великий знак питання", - зазначив Ковальчук. (https://www.rbc.ua/rus/news/spetskomisiya-vr-zahistu-prav-investoriv-1716445759.html )

 

І подібних думок від народних депутатів України, насправді, багато! Так, Галина Янченко, яка очолює вищезазначену ТСК у ВРУ підкреслила, що спроба передати БФК “ГУЛІВЕР” в управління АРМА схожа на спробу рейдерства працюючого бізнесу: «Я пам’ятаю часи, коли АРМА активно використовувалася для рейдерства чужих працюючих бізнесів. Ми поклали два роки роботи парламентської спецкомісії, щоб припинити цю ганебну практику. І ось знову, так схоже, правоохоронці у зв’язці з АРМА беруться за старе. Цю практику необхідно припинити», — наголосила Янченко.

Тож, до супротиву сумнівній діяльності недореформованому БЕБ, окрім бізнес-асоціацій, Державної податкової служби України та державних банків, доєдналися ще і народні депутати з відповідної антикорупційної ТСК ВРУ.

 

Так що це все дало, запитаєте ви? Адже, суд все одно прийняв рішення на користь БЕБ... Я дам відповідь — надію на справедливість! Адже, якби не було навколо цього питання суспільного резонансу, я маю глибокі та обґрунтовані сумніви, що правоохоронці нам би щось пояснювали і давали гарантії, що майно державним управителем не буде продане! Більше того, чим більше це справа стає публічною, тим правомірнішим буде рішення в апеляційній інстанції, оскільки аналізувати його будуть не тільки в ТРЦ “ГУЛІВЕР”, але і юристи схожих бізнес-проектів, проявляючи професійну солідарність на фоні прокинувшогося інстинкту самозбереження...

 

І на останок, надам офіційну позицію ТРЦ “ГУЛІВЕР”, яку процитувало видання Економічна Правда в підтвердження моєї вищезазначеної гіпотези: “Рішення Шевченківського районного суду міста про передачу БФК Gulliver в управління АРМА суперечить не лише законодавству, а й здоровому глузду. Воно обов'язково буде оскаржене в Апеляційному судді". (https://www.epravda.com.ua/news/2024/06/4/714682 )

 

P.S. До речі, кому цікаво, можете більш детально ознайомитись зі вказаною статтею, оскільки в ній наводиться багато цитат від офіційної прес-служби ТРЦ “ГУЛІВЕР” і самостійно проаналізувати доводи сторін цієї справи. Вартує уваги.

 

P.S.P.S. Переконаний, що за кейсом з ТРЦ “ГУЛІВЕР” буде уважно слідкувати вся бізнес-спільнота і далеко не тільки вона одна. Так, усі не янголи і власники ГУЛІВЕРу не виключення, але ця історія все одно виглядає як “притягнута за вуха” та, м’яко кажучи, дивною.

 

Залишається одне, слідкувати за судовим розглядом справи та спостерігати публічне протистояння бізнесу та правоохоронців (БЕБ). Хоча, під час війни, як на мене, потрібно не протистояти, а шукати спільні точки дотику, які б не блокували бізнес та не позбавляли людей робочих місць, а навпаки, надавали б йому додаткові можливості, виключно в законний спосіб.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!