Блог

Вікторія Гриб: Екватор зими для української енергетики: попередні підсумки

На початку січня у Кропивницькому внаслідок ракетної атаки росіян загинув український енергетик, ще семеро поранені. Ця велика трагедія - свідчення надвисокої ціни підтримки стійкості енергосистеми всупереч регулярним обстрілам. І хоча календарна зима наближається до екватора, росіяни не припиняють спроб зруйнувати українську енергетичну інфраструктуру.

0

comments4186

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Лише упродовж останніх тижнів внаслідок обстрілів є пошкодження мереж в Київській, Донецькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській та Черкаській областях. Працювати за таких непростих умов для українських енергетиків – справді подвиг. 

Рік тому внаслідок нещадних атак Україні довелося запровадити графіки відключень електроенергії. Цього року ми підготувалися краще + залучаємо аварійну допомогу від партнерів, але проблеми лишаються. Наразі маємо менший запас міцності та резервного обладнання, дефіцит вугілля та дефіцит потужності для покриття пікових навантажень. 

Ми все ще залежні від дорогої іноземної аварійної допомоги. Екватор календарної зими ми зустрінемо із катастрофічними боргами – близько 60 мільярдів гривень – на ринку, що значно гальмує інвестиції в галузь. Борг «Енергоатом» перед постачальниками універсальних послуг зріс до 12,4 млрд грн. Борг перед зеленими виробниками зріс до 32 млрд грн. Борг учасників ринку перед "Укренерго" зріс до 30 млрд. грн. 

Борг "Укренерго" перед виробниками електроенергії зріс до 10,1 млрд грн. А ще “Укренерго” має понад мільярд євро боргів перед іноземними кредиторами. Отже, скільки б ми не тішилися посиленими заходами безпеки та ППО, проблем в енергетиці, на жаль, вистачає. 

Ще одна проблема – брак професійних кадрів. Важливо дуже ретельно зважити мобілізаційну складову, адже послаблення кадрового потенціалу в енергетиці може негативно вплинути не лише на галузь, але й на економіку в цілому. 

Необхідно подбати, аби енергетичний фронт був не лише забезпечений ресурсами, але й гідними умовами та своєчасною оплатою праці. Вже сьогодні, не чекаючи на завершення війни, варто нарешті почати реальну розбудову розподіленої, високоманевреної генерації. ▫️Поруч із посиланням фізичного захисту енергетичних обʼєктів, синхронізацією законодавства з європейськими нормами, не менш актуально переглянути законодавство у сфері хімічної, бактеріологічної, радіаційної та ядерної безпеки (CBRN). 

В цьому контексті Україна може запропонувати світу нові, вдосконалені критерії, яка стануть універсальними для цивілізованих країн. Ми розпочинаємо таку роботу разом із Людмилою Буймістер. Загалом, цієї зими українська енергетика демонструє кращу готовність до викликів пов'язаних із бойовими діями. За рік ми стали сильнішими, але наразі ніхто не може гарантувати, що вже січні-лютому не виникнуть нові проблеми, пов'язані із масованими обстрілами. 

Для більшої ефективності роботи та стійкості енергосистеми ми потребуємо потужної підтримки з боку наших міжнародних партнерів та донорів, а отже посилення, зокрема, й парламентської дипломатії. Важливо, аби народні депутати, зважаючи на особисті контакти із донорами, могли ефективно і безперешкодно працювати та виконувати свої депутатські обов'язки.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!