Блог

Муса Магомедов: Глобальний саміт миру. Шанс на справедливе закінчення війни для України

Будь-яка війна закінчується миром. Буквальним, тобто підписанням мирних домовленостей і офіційним закінченням війни, або фактичним, тобто припиненням активних бойових дій та підписанням перемирʼя на певних умовах. Закінчиться миром, буквальним або фактичним, і наша війна. Питання два – коли й на яких умовах. Саме їх і повинен почати врегульовувати "Глобальний саміт миру" у Швейцарії.

0

comments1938

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Російсько-українська війна – це конфлікт небаченої інтенсивності й масштабів з часів Другої світової війни. Він так чи інакше впливає на життя не тільки Європи, а й всього світу. А отже і шляхи до миру, а також гарантії його збереження в майбутньому треба шукати, консультуючись зі світовою спільнотою. І такі консультації й готуються на рівні лідерів країн. Зустріч готує Україна та Швейцарія на 15-16 червня на швейцарському курорті Бюрґеншток, що неподалік міста Люцерн.

В основі українського бачення майбутнього миру лежить так звана “формула Зеленського” або “українська формула миру”. І тільки реалізація її у повному обсязі здатна принести справедливий мир Україні, Європі й світу. І саме “Саміт миру” має стати її місцем її глобального визнання і затвердження. На її основі буде розроблений план мирного врегулювання, який і буде представлений кремлю. І тоді почнуться вже диспути з російським режимом щодо його положень та їх впровадження.

Українські умови напрочуд прості, якщо дивитися на них навіть з нейтральної точки зору. В них немає якихось двоміркувань тощо. Всі пункти конкретні й здійсненні. І стосуються вони не тільки України, а й багатьох інших країн. На виконання їх потрібна тільки політична воля всіх сторін. Ми вимагаємо радіаційної та ядерної безпеки, а також продовольчої та енергетичної. Звільнення всіх полонених і депортованих (в тому числі викрадених українських дітей). Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. Виведення російських військ і припинення бойових дій. Повернення справедливості, що передбачає суд для винних в агресії та компенсацію збитків. Протидію екоциду та недопущення ескалації війни. А також чіткої фіксації закінчення війни.

Офіційні україно-російські перемовини про мир наразі на стопі. Та як би кому не хотілося, вони рано чи пізно будуть відновлені. Адже сили у обох сторін вичерпні. Завдання України - запропонувати умови миру, справедливого для нас, який би підтримала світова спільнота. Справедливого – ключове слово. Адже для нас це питання не поступок та компромісів з агресором, а питання цінностей цивілізованого світу, побудови світопорядку, заснованого на правилах, а не на праві сильного.

Чи погодиться на це рф - питання відкрите. Та ризик значного знесилення у довгій війні й тиск світової спільноти можуть зробити свою справу. Зрештою, головне почати. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!