Блог

Вікторія Гриб: Халатність у питанні житла для переселенців межує зі злочинною недбалістю

Сьогодні важливо провести аудит та аналіз усіх наявних програм житлової допомоги переселенцям.

0

comments1585

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Робоча нарада з питань ВПО за ініціативи Мінреінтеграції пролила світло на чимало проблем, що стосуються питання житла для переселенців. Річ у тім, що закликаючи цих людей евакуюватися із небезпечної зони, ми мусимо насамперед гарантувати їм притомні умови проживання.

Важливо якнайшвидше провести повну інвентаризацію та обстежити усі наявні у власності держави об'єкти, які потенційно можуть бути передані під житло для переселенців.  

Під час наради ми почули, що в Україні є 1255 гуртожитків, але – увага – лише 28 гуртожитків готові до передачі під житло для ВПО. Цього критично мало. У Хмельницькій зі 145 гуртожитків, у Полтавській зі 122, у Вінницькій зі 121 до передачі під проживання для ВПО не готовий жоден.  

Загалом ФДУ передав в Мінреінтеграції інформацію про 20 тисяч об'єктів. Сьогодні ми обговорювали лише гуртожитки. А що з іншими об'єктами? Такий підхід до справи неприпустимий.    

Тепер щодо складнощів, які начебто виникають в процесі передачі державного майна у власність громад, до прикладу єдиного майнового комплексу вугільних підприємств. Не треба передавати весь комплекс. Йдеться, лише про передачу гуртожитків. Це легко зробити. Також нам потрібні чіткі критерії пріоритетності у передачі житла. Важливо, аби житло отримали працездатні особи, але ми маємо чимало родин з дітьми, матерів, які самостійно виховують дітей. Наголошую — нам потрібні максимально прозорі критерії видачі житла переселенцям.  

Переселенці з окупованих територій також повинні отримати право на компенсацію за зруйноване житло, а також право на тимчасове або соціальне житло. Чимало з них втратили своє майно ще внаслідок бойових дій задовго до 24 лютого 2022 року, адже війна на Донбасі розпочалася в 2014-му. Тому було б справедливо, аби у переліку претендентів на житло були також і ті, чиє майно було зруйновано або втрачено в проміжку між 2014 та 2022 роком.  

Ми не маємо права на недбалість у питанні забезпечення житлом переселенців. Це одне з пріоритетних завдань для влади. Беріть нарешті наявні об'єкти та обстежуйте їх. Очевидно, що там доведеться робити ремонт. А це додатковий час, якого в нас просто немає. З таким підходом ми далеко не заїдемо. Тут потрібен комплексний підхід із залученням Мінреінтеграції, Мінфіну, Міносвіти, Мінсоц, ФДУ, обласних військових адміністрацій, міських та районних адміністрацій.

Сьогодні важливо провести аудит та аналіз усіх наявних програм житлової допомоги переселенцям. Без цього ми точно не зрозуміємо, як ефективно рухатися далі. Мільйони українських громадян виїхали за кордон зокрема й тому, що ми не створили їх відповідні умови тут, в Україні. І це грандіозна проблема. Тепер велике питання – як повернути цих людей.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!