Блог

Алексей Буряченко: Корупція під час війни: Тупицький, Дмитрук, Боголюбов та ін.. Як запобігти?

Корупційні реалії війни. Знакові кейси.

1

comments1085

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні постараюсь лаконічно і скоріше не про успішний кейс, а про показові знакові тенденції. Так, Українська правда у своїй статті (https://www.pravda.com.ua/news/2024/10/7/7478565) повідомляє, що Офіс Генерального прокурора та Державне бюро розслідувань повідомили, що Тупицькому, екс-очільнику Конституційного Суду України допомогли втекти за кордон "зв'язка" прикордонників та поліцейських Закарпатської області.

 

На перший погляд нічого дивного, але, як ми уже прослідкували в минулих кейсах незаконного перетину кордону, на прикладах наших ТОПів, таких як нардеп Дмирук, який полюбляє РПЦ, та Боголюбов, звичайний український олігарх -- якщо є гроші і їх багато, то і схема перетину кордону також знайдеться, а у Тупицького тих грошей було більше ніж ми можемо собі уявити. …

І у КОЖНОМУ із вищезгаданих показових випадків задіяні наші правоохоронці -- прикордонники, митники, поліцейські та ін. Зрозуміло, що не тотально і не всі, але... є багато але.

 

Про що це може свідчити? Це може свідчити про те, що УСІ канали нелегального перетину кордону, насправді, і з великою долею вірогідності, під повним контролем правоохоронців і без їх відома навіть "муха не пролетить", а це уже дуже міняє базову диспозицію. З цього випливає, що всі більш-менш цивілізовані способи незаконного перетину кордону, окрім долання Тиси та Дністра(хоча і там є варіанти), скоріш за все, використовуються або для корупційного заробітку, або ще гірше, для умисного підігрування ворогу та зриву мобілізації. Варіантів, що усі вони тотально, м'яко кажучи, нерозумні, я не розглядаю. Для мене був дуже показовий кейс саме з Дмитруком, про "пригоди" якого знала та говорила вся країна. Але все одно знайшлися прикордонники, які його супроводжували, а потім випустили, навіть розуміючи, що їх неминуче викриють -- що це як не ворожа агентура, або люди з промитими пропагандою мізками + фінансово-корупційна складова?

 

Але повертаючись до Тупицького Як повідомили в Офісі Генерального - "Учасникам організованої групи повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України. Серед осіб, які скористалися протиправною послугою, - колишній голова Конституційного суду України". За даними слідства, яке проводило ДБР, організована група незаконно переправляла громадян України через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов’язкового прикордонного контролю.

Поліцейський інформував осіб, які намагалися незаконно виїхати з України, про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв, які здійснювали перевезення. Правоохоронець особисто виїжджав в район прикордонного пункту, супроводжуючи здійснення незаконного перетину державного кордону, у тому числі вночі. У свою чергу прикордонники не проводили прикордонний контроль стосовно осіб, яких незаконно переправляли через державний кордон України.

 

Висновок. Незважаючи на титанічну роботу частини нашого силового блоку, в даному конкретному випадку ДБР та ОГП, тенденційність злочинів цієї категорії починає трохи лякати. Адже, це може бути не просто "заробітчанство" на незаконному перетині кордону не чесних на руку правоохоронців регіонального рівня, а і щось значно глибше... Щось, що підриває нашу національну безпеку, транслюючи суспільству, що якщо у тебе є гроші, не важливо як ти їх отримав, ти зможеш втекти за кордон, навіть під час війни! А це уже -- внутрішня дестабілізація під час війни, яка надзвичайно вигідна нашому ворогу, і як наслідок, штучне роз'єднання через явну несправедливість.

 

А потім ми дивуємось, що по всій владній вертикали процвітає корупція під час війни, а деякі працівники ТЦК та МСЕКів стали уже доларовими мільйонерами декілька раз, а тих кого навіть мобілізували ідуть в системне СЗЧ... Так, це тема не популярна, але її уже не приховати, та і чи потрібно це робити?

 

Це тільки мені одному здається, що ситуація навколо недолугої мобілізації починає носити неконтрольований характер та загрожувати національній безпеці в усіх її компонентах -- від обліку, бронювання та відстрочок, до корупційного заробітку КОЖНОГО хто так чи інакше причетний до процесів і може мати на них вплив. Від лікаря районної лікарні, який фальсифікує довідку, до прикордонника та митника який по-суті "за руку" незаконно проводить людину за кордон.

 

Може уже досить? Може уже увімкнемо критичне мислення та процеси самоочищення + системного вирішення цього "сніжного кому" проблем? Питання риторичні, але від їх вирішення прямо залежить наше виживання, як нації і як країни.

 

Лаконічно не вийшло, перепрошую.

P.S. Коли Уряд уже прокинеться і щось системно почне робити? Ловити злочинців, це звичайно добре і за це велика дяка тим хто це робить, але без системних змін на найвищому рівні під час формування та реалізації державних політик, ситуація, нажаль, не зміниться. І тут мені уже буде без різниці хто в цьому винен, хто не додивився, не побачив, не відчув... ми зараз втрачаємо найголовніше, житття наших захисників та час, а і перше, і друге ніяк не компенсуєш. Отямтеся шановні міністри в дорогих костюмах, іншого шансу зберегти країну уже може і не бути. Потрібно брати і робити, а не "шаритись" по конференціях та закордонах -- а брати і робити!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!