Блог

Алексей Буряченко: Корупційні реалії війни. Чергова схема виїзду за кордон

Боротьба з корупцією. Знакові кейси.

1

comments917

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогоді хочу звернути вашу увагу на симпатичну дівчину з ведмедиком на футболці, без "медведчуківського" минулого, яка говорить виключно українською і полюбляє носити автентичні вишиванки -- це колишня заступниця голови Волинської ОВА Мирослава Якимчук. Ця особа, якщо лаконічно, організувала масштабну схему виїзду ухилянтів за кордон, через підконтрольний благодійний фонд та систему “ШЛЯХ”. Оформляли ухилянтів, як водіїв автобусів на міжнародних рейсах. За послуги брали в районі $5 тис.

Від серпня 2022 року до квітня 2023 року, під виглядом надання волонтерської допомоги ЗСУ, вони організували незаконне переправлення за кордон понад 100 військовозобов’язаних. От вам і корупційна каса цієї милої дівчини та її спільників, тільки на одній схемі, за період зайняття нею відносно високої посади заступника голови ОВА, у $500 000 тис. (пів мільйона $)!!! І цей випадок, описаний в статті УП (https://www.pravda.com.ua/news/2024/09/11/7474524), як на мене, дуже показовий. Адже, корупція, нажаль, як іржа проїла всю систему наскрізь, а корупціонери зараз зовсім не обов'язково російськомовні дядьки з великими животами, на "кубіках".

 

Більше того, згадайте Гринкевічів та "мазню" Морозюк, зараз сучасна "корупційна спільнота" вміло мімікрує під патріотів, волонтерів, а іноді навіть військових! Це молоді, симпатичні люди зі знанням мов і, можливо, навіть західною освітою, але це тільки яскрава псевдо-патріотична обгортка... В середині можуть виявитись звичайні корупціонери-хапуги, не більше і не менше. (скільки ми такого уже бачили). 

 

І скільки б подібних "персонажів" не ловили наші правоохоронці, які до слова, також далеко не святі, допоки сама державна система та суспільство буде лояльним до корупції, нічого не зміниться. Адже, всі голосно кричать про боротьбу з корупцією, а самі тихо мріють про кума прокурора... Тільки КОМПЛЕКСНА і ЗБАЛАНСОВАНА державна політика може докорінно змінити ситуацію. І це не просто гасла чи гучні слова, за ними абсолютно конкретні дії по збалансуванню політик в усіх галузях, перш за все, навколо людей та держави, а не фінансово-промислових чи політичних груп, чи тим-паче олігархів.

 

Так, чому банківська система під час війни отримує надприбутки, чому наглядові ради нічого не роблячи "зривають очі" простим людям своїми заробітними платами, чому Уряд бажає заморозити на наступний рік "мінімалку" при збільшенні податків і системного зростання зарплат у державному та силовому секторах, чому працівники NGO які мають іноземне фінансування бронюються на 100%, а деякі ДП оборонного сектору тільки на 50% і кількість таких питань зараз тільки зростає! Саме така незграбна урядова політика формує ореол несправедливості з одного боку, а з іншого непереборне бажання у людей які зараз при владі "красти в три горла, як останній раз".

 

Одним словом, резюмуючи, довіряти потрібно не очам, гарна людина чи ні, а, перш за все, діям! І кожен із нас, навіть на побутовому рівні, показувати один одному, що корупції в Україні не раді, що корупція токсична! одночасно запроваджувати якнайбільше електронних сервісів, без впливу людини, з одного боку, а з іншого, реалізовувати на ділі принцип невідворотності покарання! Тобто, справедливо публічно хвалити, якщо людина зробила щось корисне і, відповідно, публічно і чесно піддавати критиці за помилку. Але не таврувати, а шукати вихід з будь-якої ситуації СПІЛЬНО, один за одного, українець за українця! Тільки тоді ми будемо сильні, спроможні та готові до справжньої Перемоги! Оскільки ми її сформували і здобули самі!

 

P.S. А правоохоронцям і Служба безпеки України і Державне бюро розслідувань за вищезгадані кейси, насправді, великий респект. Ваші принципові дії дають кожному із нас НАДІЮ, а це уже не мало.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!