Блог

Алексей Буряченко: Мобілізація економіки. + 8 ярдів від ДБР і це тільки початок

Економіка під час війни.

3

comments4968

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

“Болюче питання – фінансування дефіциту бюджету. Через більші потреби сектору оборони Національний банк збільшив прогноз дефіциту бюджету на поточний рік до 22,8% ВВП” - Голова НБУ Андрій Пишний

 

Саме з прямої мови голови Нацбанку я вирішив розпочати сьогоднішню статтю.  Також, Пишний, серед іншого, заявив, що Україна не лише покладається на допомогу наших партнерів, але й буде розширювати внутрішню ресурсну базу.

 

"Та ми не покладаємося лише на допомогу наших партнерів. Розширення внутрішньої ресурсної бази дасть змогу звузити дефіцит бюджету до 17,8% у 2025 році та 10,3% у 2026 році", - додав Пишний. (https://unn.ua/news/pyshnyi-pro-defitsyt-biudzhetu-my-ne-pokladaiemosia-lyshe-na-dopomohu-nashykh-partneriv )

 

На фоні цього, нещодавно, міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що: “Потреби країни іноді не збігаються з її можливостями!” Тому необхідно залучити 500 млрд. грн. на видатки для оборони, частину цих коштів перекриють шляхом пошуку додаткових джерел доходу та підвищення податків. (https://www.rbc.ua/rus/news/marchenko-poyasniv-chomu-zatyagnuli-poshukom-1722341356.html )

 

В цілому ситуація зрозуміла і “розмазувати” тут нічого не потрібно. В країні, у зв’язку з агресією РФ, з однієї сторони, і геополітичною турбулентністю, з іншої, “намалювалась” колосальна діра в бюджеті розміром у майже у 23% ВВП.

 

Закривати це питання уряд планує комплексно. І за допомогою зовнішніх запозичень, і додатковою емісією ОВДП, і що, мабуть, найбільш болюче, фіскальними засобами, в тому числі підняттям податків.

 

Направду, будь-який із цих джерел вирівнювання бюджетного дефіциту є болючим, як для держави, так і для людей. Адже, в будь-якому випадку, борги потрібно буде платити, чи скоріше, чи пізніше, а поточне підвищення податків прямо зараз неминуче відобразиться на платоспроможності людей і, скоріш за все, підвищенням рівня споживчої інфляції, навіть якщо НБУ буде намагатися штучно підтримувати курс гривні.

 

Разом з тим, маємо визнати, що, скоріш за все, це підвищення податків і усі інші заходи є безальтернативними. Адже, кошти потрібні уже “тут і зараз”, а війна, це дуже дорога справа і, в нашому випадку, вимушена.

 

Чи є в цьому вина економічного блоку уряду, звичайно, так. Адже, ми занадто багато надій покладали на допомогу від наших партнерів і зовнішні запозичення, а от собою займались недостатньо.

 

Ось тепер ми уже, без рожевих окулярів, говоримо те, що давно уже потрібно було сказати — необхідно шукати кошти у власній економіці або більш завуальовано, “розширювати внутрішню ресурсну базу”.

 

Тільки, як казала пані ПенніПріцкер ротаційно покидаючи посаду Спецпредставника США з економічного відновлення України, щоб досягти  стратегічного успіху, потрібно не підвищувати податки для населення, а шукати внутрішні приховані/корупційні резерви. (https://focus.ua/uk/opinions/661747-shcho-ne-tak-z-ukrajinoyu-p-yat-nedolikiv-yaki-terminovo-proponuye-vipraviti-penni-pricker )

 

Серед іншого, вона кристалізувала п’ять пріоритетів для успішного відновлення України:

1. Ми маємо мати єдиний (!) проєкт планування реконструкції України (простими словами — парасольковий план, загальна стратегія, а не десятки фрагментарних, не пов'язаних один з одним планів та стратегій).

2. Нам потрібно швидке (!) збільшення кількості готових проєктів (навчитися готувати проєкти, мати достатню кількість професійних проєктних менеджерів, аналітиків та єдині стандарти для підготовки проєктів + активізація міжурядової взаємодії по аналізу наявних активів та спільного пошуку рішень по їх найбільш ефективному використанню).

3. Антикорупційні реформи (тут широке поле, яке починається із судової реформи, продовжується цифровізацією всіх процесів із мінімізацією людського чинника та невідворотністю покарання).

4. Міжнародні інвестиції в Україну (передбачуваність та стратегія розвитку країни, створення цікавого інвестору бізнес-клімату: податкова система, просте мінімальне регулювання, захист приватної власності та інвесторів). Світовий банк оцінив витрати на відновлення України у 486 мільярдів доларів.

5. Повернення українців з-за кордону.  

 

Як бачите, план простий та розумний. Але, нажаль, без виконання одного пункту, дуже важко перейти до наступного. Так, збільшення кількості проектів неможливе без єдиного плану реконструкції України, або повернення українців мало вірогідне без успішних антикорупційних реформ та долучення широкого кола зовнішніх інвесторів у відбудову України... І, насправді, “не такий страшний чорт, як його малюють”, а тільки потрібно системно та командно працювати всій урядовій команді на ЄДИНИЙ результат, а не кожному закриватися у власній вузькій сфері/мушлі, роблячи вигляд, що навколо нічого не відбувається і жити за принципом, “тільки мене не чіпайте”...

 

Як зазначають економічні експерти та вітчизняні аналітичні центри, в Україні у тіні ще перебуває 1,5 - 2 бюджети!(https://delo.ua/business/pid-cas-viini-vlada-zabula-pro-tinyovii-biznes-yak-pidprijemci-vidreaguvali-na-zaproponovani-vladoyu-slyaxi-napovnennya-derzbyudzetu-434902/ ) І враховуючи де живуть і на який “Ламборджині” (https://focus.ua/ukraine/659082-volonter-na-lamborghini-vladelec-ubytochnogo-restorana-razbogatel-vo-vremya-voyny-up-video ) їздять наші ділки, думаю, ці зауваження близькі до правди.

 

Отож, що потрібно зробити державі, щоб і надалі не підвищувати податки — це оголошення повної мобілізації внутрішніх ресурсів і в поміч тут будуть правоохоронні органи!

 

Адже, я відмовляюся вірити, що податківці та митники, на яких звернула особливу увагу пані Пріцкер не знають “тіньових” схем. І тут є два варіанти, або вони тотально не компетентні, що навряд, або самі є невід’ємною частиною цих тіньових схем.

 

І хоча останнім часом ми бачимо наскільки активно та ефективно на цьому напрямку працюють наші правоохоронці, особливо Державне бюро розслідувань (https://dbr.gov.ua/news/specoperaciya-dbr-ta-sbu-mitnicya-dlya-ukraini-dozvolila-poperediti-miljonni-vtrati-byudzhetu, https://dbr.gov.ua/news/dbr-vikrilo-na-poltavshhini-kerivnictvo-podatkovoi-yake-dopomagalo-miscevim-pidpriemstvam-obkradati-derzhavnij-byudzhet ), але, нажать, цього все одно виявляється замало.

 

Для системного наведення порядку з тіньовими схемами потрібно два компоненти і ключовий із них не правоохоронний, а нормативно-регуляторний, тобто який безпосередньо знаходиться в руках нашого уряду.

 

Але знаєте, підживлює надію, що система все ж продовжує, не зважаючи ні на що, примусово самоочищуватись. А, найголовніше, за наслідком ефективних дій правоохоронців вдається, як боротись зі зрадниками та колаборантами, так і відчутно поповнювати державний бюджет, через арешт активів та передачу їх в АРМА.

 

Так, із останнього, необхідно відзначити показовий кейс, коли за клопотанням Державного бюро розслідувань (ДБР) суд арештував та передав в управління Національному агентству з виявлення активів (АРМА) ще кілька підприємств найближчих родичів підозрюваних у державній зраді колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака вартістю майже 400 млн грн.  Там і будівельні та транспортні компанії, і складські та виробничі приміщення, і земельні ділянки та 74 автомобілі + спецтехніка... одним словом, повний фарш! Родичі зрадника Медведчука відчували себе в Україні дуже заможно та вольготно, але часи змінилися. (https://dbr.gov.ua/news/dbr-peredalo-arma-chergovu-partiyu-majna-rodichiv-medvedchuka-ta-kozaka-na-majzhe-400-mln-grn )

 

За офіційною інформацію, завдяки розслідуванням ДБР протягом січня – липня 2024 року в управління до Національного агентства з виявлення активів (АРМА) передано активи на понад 7 млрд 772 млн гривень. А дохід, отриманий від управління цими активами, вже перевищує 1 млрд 12 млн гривень.

Успішний показник — звичайно, поза сумнівом! Якби так успішно діяли усі правоохоронні та антикорупційні органи в Україні, яких до речі “розвелося” занадто багато, то і бюджетний дефіцит був би значно скромніший.

 

Так, серед переданого державі майна:

- корпоративні права ТОВ «Керамбуд», статутний капітал – 36 млн гривень (кінцевими бенефіціарними власниками якого є колишні народні депутати Віктор Медведчук та Тарас Козак);

- чотири вертольоти «МІ-2» та два літаки «Ан-2» приблизною вартістю 46 млн гривень;

- яхта Royal Roмance, приблизною вартістю 5,9 млрд гривень (перебуває у Хорватії);

- активи ТОВ «РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП» з «корінням» російського казино загальною вартістю майже 1,8 млрд гривень;

- понад 170 легкових автомобілів та інших транспортних засобів;

- земельні ділянки, нежитлові приміщення, будинки;

- екскаватори, трактори, навантажувачі, тощо.

 

Тепер справа АРМА буде полягати у пошуку якісного управителя для ліквідних активів та прозорому продажу неліквіду, це якщо дуже спрощено. Але і перше, і друге є суттєвим поповненням державного бюджету.

 

Отже, резюмуємо, як на мене, під час війни ми давно уже мали максимально мобілізувати економіку і активізувати усі свої її внутрішні резерви, а не дочікуватись форс-мажорних ситуацій коли єдиним виходом є підвищення податків.

 

Виведення з тіні обігових корупційних коштів з багатьох сфер, від грального бізнесу до металургії, від аграрного сектору до торгового рітейлу, дозволить створити ЄДИНІ та СПРАВЕДЛИВІ правила існування для всіх!

 

Так, завдання не з легких. Адже у цій країні завжди були “рівні”, а були “рівніші”, як по Оруеллу, але по-іншому сильну і самодостатню країну ми не побудуємо. І усі рекомендації пані Пріцкер та інших наших партнерів, будуть як хвилі розбиватися о високі скелі суворої корупційної реальності.

 

Давайте почнемо з простого, з першого пункту плану — створення єдиного проєкту планування реконструкції України!

 

А далі крок-за-кроком іти до нашої мрії — Незалежної та Вільної України! 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!