Блог

Кулагін Олексій: Нерухомість, як ключовий фактор цивілізаційного розвитку: виклики та шляхи відновлення в Україні в 2024 році

Керуючий власник девелоперської компанії «ОМОКС» про нерухомість як важливий чинник розвитку держави та про перспективи розвитку будівельної галузі у 2024 році

0

comments3767

Кулагін Олексій

Експерт з будівництва

Керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС", яка наразі реалізовує масштабний будівельний проект - житловий комплекс /Чайка\.


Один з лідерів бізнес-руху проти рейдерства в Україні. Разом з іншими бізнесменами та громадськими діячами  провів ряд круглих столів та форумів, які привернули до проблеми рейдерства увагу Президента та правоохоронних структур.

Нерухомість - це базовий актив, який на багато поколінь вперед створює формат економічного та демографічного зростання держави.

Нерухомість – це базовий актив довгострокової дії щонайменше на 200 років, це вісім поколінь та чотири повноформатних термінів спадкування. Незрозуміло, чому актив з таким терміном дії банкіри вважають ризиковим, що тоді в цей час можна вважати не ризиковим активом?  

За останні 32 роки України гривня знецінилася в 38 раз, була 1 : 1 до долару; стала 1 : 38. Наша економіка на момент набуття незалежності вважалась одинадцятою в рейтингу економік світу, зараз Україна на 159 щаблі. (159 - 11) : 32 = 4,6 позиції - це показник щорічного знецінення економічного рейтингу України, знецінення національної валюти та накопичень громадян.

Чому це так?

Потрібно зрозуміти що національна валюта - це умовний еквівалент реально створених національними виробничими силами країни активів. Національна валюта, сама по собі, не ресурс і не актив - це міра труда, ціна якого повинна зберігатися державою у часі, та функція трансформації - (гроші-товар-гроші). Єдина місія національної валюти – стовідсоткове трудове завантаження національних виробничих сил та національних засобів виробництва країни.

Чим більше створюється активів з використанням національної валюти, тим вище конвертаційна вага національної валюти у світових рейтингах.  

Основне завдання держави - створення умов довгострокового планування та розвитку життя громадян, а це без збереження накопичувальної функції грошей неможливо.  

Сьогоднішній рівень розвитку економіки не дозволяє громадянам нашої держави купувати «за зароблені» багато груп товарів. Народ набуває необхідне в кредит, у тому числі і нерухомість (у вигляді програм державного іпотечного кредитування «єОселя» або виплачуючи непосильні процентні ставки за кредитами банкам).

Ще у 2014 році кредитування у створення активу з мінімальним терміном служби 200 років було визнано особливо ризиковим вкладенням. Банками було встановлено обов'язкову дворазову заставу для позичальників та 100% фінансове резервування власних коштів банку під намір на видачу довгострокових кредитів забудовникам чи будь якому бізнесу.

Такий набір вимог уже тоді означав заборону кредитування у створення житлових просторів, а значить заборону що встановив НБУ на розвиток Держави - бо НБУ наділено законотворцями наддержавними функціями.

Ці дії йдуть у розріз із здоровим глуздом та сенсом Конституції країни, згідно з якою людина – пріоритет та основний актив Держави, а гроші – механізм співучасті держави в управлінні активами народу.

Сьогодні життя кожного українця розділилося на до та після повномасштабного вторгнення.

Наші міста переживають неймовірні втрати та руйнування через масштабні ракетні атаки ворога. І сьогодні наше суспільство, як ніколи потребує розвитку та підтримки будівельної галузі, бо житло є правом та необхідністю громадян, проте його неможливо збудувати не забезпечивши позикову доступність національної валюти для бізнесу та громадян України.  

У період війни держава зробила перші спроби кредитування фізичних осіб та малого бізнесу у вигляді програм «єОселя» та «Доступні кредити 5-7-9%», але це лише спроба.

Логічним та важливим кроком має стати кредитування забудовників, що забезпечить розвиток будівельної галузі та економіки держави. Формування програм розвитку використання беззаставних, безвідсоткових кредитів для бізнесу та фізичних осіб поверне у життя наших громадян здорову та зрозумілу логіку щодо існування держави та використання державних інструментів управління.

Докапіталізація існуючих активів, витрати на створення нових виробничих потужностей для забезпечення зайнятості населення, створення нових житлових просторів - це збільшення реальних активів держави з тривалим терміном експлуатації, а отже це є і заходи щодо зміцнення національної валюти.

За часів нестабільності необхідно забезпечити економічну стійкість. І важливо, щоб Національний Банк України виконав своє призначення та забезпечив доступність національної валюти для бізнесу та народу України!!!

2024 рік розпочався!

І ми чекаємо дієвих рішень від Держави!!!

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!