Блог

Сергій Магера: Нові погрози світові. До яких наслідків може призвести зміна ядерної доктрини рф

Напередодні Міжнародного дня боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, яку ООН визначила як один з головних своїх пріоритетів, немов в наругу володимир путін оголосив про зміну ядерної доктрини рф. Тим самим піднявши ставки у своєму шантажу світової спільноти атомним апокаліпсисом, яким він загрожує всім, хто ризикне допомогти Україні з першого дня повномасштабного вторгнення.

0

comments909

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

На засіданні російського радбезу 25 вересня кремлівський диктатор оголосив про намір внести зміни в основний документ, що визначає політику рф щодо свого ядерного озброєння. Він так і називається – "Основи державної політики РФ у області ядерного стримування”. І саме в ньому прописано коли росія може використовувати свою ядерну тріаду. 

У нинішній версії цього документа умовами для використання ядерного озброєння росією є наступні передумови:

– Достовірна інформація про атаку балістичними ракетами

– Використання ядерного озброєння чи іншого озброєння масового ураження по території рф та її союзників

– Вплив противника на критично важливі державні або воєнні об'єкти РФ, вивід зі строю яких призведе до зриву дій ядерних сил у відповідь

– Неядерна агресія проти РФ, коли "під загрозою саме існування держави"

Тепер же цей перелік має бути розширеним новими пунктами. Хоча вони ще не конкретизовані, але судячи з того, що говорив путін під час засідання радбезу, передумовами також мають стати: 

– Масований старт засобів повітряно-космічного нападу та перетин ними російського кордону, а саме літаками стратегічної й тактичної авіації, крилатими ракетами, БПЛА, гіперзвуковим та ін. літальними апаратами

– Агресія проти рф з боку неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави розглядатиметься тепер як їх спільний напад на рф

Також Росія також залишає за собою право вдарити ядерною зброєю в разі агресії щодо Білорусі, в тому числі й з застосуванням конвенційного озброєння. Ще одна важлива зміна – агресію проти росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад.

Очевидно, що все це виписано під нові реалії, в яких опинилася рф – реалії великої війни, в якій її супротивнику, тобто нам, активно допомагає міжнародна коаліція. І саме завдяки цій допомозі Україна зараз здатна вести активні бойові дії. При чому як характер, так і масштаб цієї допомоги може розширитися. І Україна у своїх діях, і Захід у своїй підтримці послідовно й методично “нащупують” ці самі “червоні лінії” рф, а потім намагаються їх відсувати. Розуміючи це, рф нарешті вирішила їх зафіксувати у своїх нормативно-правових документах, тим самим підвищуючи ставки в цій небезпечній “грі”.

Вірогідно, основною причиною для зміни ядерної доктрини рф стали розмови про отримання дозволу Україною від партнерів на ураження західною далекобійною зброєю обʼєктів на території росії, а не лише на окупованих територіях. А також все наростаюча військова активність самої України. Знищення колосальних складів озброєння, удари по стратегічній авіації, що входить до “ядерної тріади”, та навіть по загоризонтним радарам, що мають фіксувати запуски ядерних балістичних ракет в інших країнах – ці дії Сил оборони з погляду рф можуть навіть підпадати й під пункти її нинішньої ядерної доктрини. 

Основна мета нової ядерної доктрини рф – стримати Захід як у наданні нових дозволів на застосування їхньої зброї, так і у наданні нових видів озброєння Україні. А також змусити чинити наших партнерів більш активний вплив на нас, аби Сили оборони зменшили масштаб своїх ударів вглиб рф, або хоча б ігнорували певні типи цілей. В нових пунктах, як вони сформульовані путіним, все розмито. Що таке “масована атака БПЛА” – це 100 одиниць? 90? Чи вистачить і 10? Що таке “агресія за підтримки ядерної держави”? Чи можна вважати, наприклад, використання американської технології GPS в наших ударних дронах підтримкою цих ударів з боку США? Широке трактування залишається, а отже росія зберігає за собою право ним скористатися, і західні країни розуміють це. І, вірогідно, почнуть поводитися ще обачніше. А це може позначитися на нашій підтримці.

В будь-якому випадку, росія послідовно продовжує свою політику ядерного шантажу на тлі нерішучості Заходу в допомозі Україні. Шлях на продовження ескалації не може викликати оптимізму. Велика війна не збавляє темпів, а ставки в ній тільки зростають. Адже якщо погрози рф будуть реалізовані – це приведе світ до нової реальності, де ядерна зброя із засобу стримання перетвориться в засіб нападу. І хто зна, яку “скриню Пандори” це відкриє в багатьох інших конфліктах та війнах, і чи зможе пережити це людство і вся планета. Очевидно, що всій міжнародній спільноті потрібно набагато інтенсивніше шукати шляхи завершення війни й досягнення справедливого миру, аби вберегти світ від найгіршого, яке вже давно не здається чимось нереальним.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!