Блог

Алексей Буряченко: Олігархічне шулерство і ляльки-вуду в пагонах. Трубні війни.

Економічні хроніки війни.

2

comments1451

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні ми спробуємо розібратися в хитросплетіннях варіантів “вирішення питань” в інтересах олігархів з боку деяких представників державного апарату та правоохоронних органів. Забігаючи далеко наперед, все ж відзначу, що у випадку з “обслуговуванням” інтересів олігархічного Інтерпайпу деякі правоохоронці, нажаль, діють аж занадто гіпер-активно та топорно. Чим, звичайно, викликають обґрунтовані підозри у власній заангажованості у інших сторін справи, ЗМІ та журналістів.  Оскільки все що стосується олігархічного бізнесу, особливо якщо йому сприяють правоохоронці, завжди буде під особливим публічним контролем тих кому не байдужа наша країна.

 

Так, декілька тижнів тому ми уже розбирали показовий кейс, як Інтерпайп, скоріш за все, “пригодував” Шевченківську поліцію, яка із незрозумілих поки що причин (про які, між іншим, можна здогадатися) охоче діє в інтересах Інтерпайпа, чинячи тиск на конкурентів олігарха.

 

Ґрунтовний розбів в наступних статтях:

- “Присмак олігархічної змови” (https://comments.ua/ua/blog/prismak-oligarhichnoi-zmovi-2940.html);

- “Прозорість та транспарентність допоки не наш коник або антологія протистояння олігархам” (https://comments.ua/ua/blog/prozorist-ta-transparentnist-dopoki-ne-nash-konik-abo-antologiya-protistoyannya-oligarham-2863.html).

 

Тим кому цікаво, можете ознайомтесь, але щоб не розфокусовуватись від сьогоднішнього кейсу, детально спинятись на тому що уже описано зараз не буду.

 

Наразі, у вигляді спойлеру, тільки зазначу, що Інтерпайп і взагалі намагається «поховати» кримінальну справу проти себе, саме за допомогою правоохоронців і маніпуляцій з кримінально-процесуальним законодавством, об’єднавши декілька справ в одну, але в комфортній для них географічній приналежності...

 
Але, окей, давайте все по-порядку. 

 

У грудні минулого року американська компанія Vorex через змову двох олігархічних структур – проросійського Інтерпайпу (належить Віктору Пінчуку) та «Полтавської бурової компанії» (належить Миколі Злочевському), які намагаються викинути американців з українського ринку постачання продукція для газовидобувної галузі, звернулась до поліції із заявою про злочин.

 

А, до речі, Злочевський, це той самий “регіонал”, власник найбільшої приватної газовидобувної компанії України — Burisma. Взаємовідносини з якою і зараз активно згадують президенту США Байдену під час його виборчої кампанії. (детально в  в матеріалі Forbes: https://forbes.ua/money/mizhnarodniy-obmin-ministr-chasiv-yanukovicha-domovivsya-z-ukrainskim-slidstvom-u-spravi-pro-megakhabar-ale-v-ssha-navkolo-nogo-i-baydeniv-tlie-politichniy-skandal-shcho-potribno-znati-pro-spravi-zloc-02082023-15192. А Пінчука, переконаний, нікому лишній раз представляти немає сенсу.

 

Але не відволікаюсь... У вищезазначеній заяві детально описано, як Пінчук і Злочевський змовились, в результаті чого «Полтавська бурова компанія» почала заперечувати факт видачі американській Vorex листа-відгуку про виконання давно виконаного контракту на постачання труб.

 

«Що? Лист-відгук про виконання контракту може наробити стільки галасу?» - скажете ви. Може! Справа у тім, що американці надали цей лист Укргазвидобуванню, коли брали участь у трьох публічних торгах і виграли ці торги у Інтерпайпу, запропонувавши ціну на 60 мільйонів гривень нижчу, ніж Інтерпайп. Проросійський Інтерпайп підмовив «Полтавську бурову компанію», щоб компанія Злочевського заявила, що такий лист-відгук не надавала. І це при тому, що цей лист-відгук надійшов з офіційної поштової скриньки «Полтавської бурової компанії». І тепер Інтерпайп оскаржує визнання Vorex переможцями під соусом, що нібито лист-відгук для американців ніколи у компанії Злочевського не підписували.

 

Оцінку цій ситуації дав у себе на сторінці Фейсбук та на Телеграфі енергетичний експерт Юрій Корольчук. “Абсурд ситуації полягає у тому, що спочатку Полтавська бурова компанія видала компанії Vorex лист-відгук для участі у тендері, а потім просто відмовилася від цього. Нонсенс! Компанія не може відмовитися від раніше виданих документів. Навіть якщо зараз зайти на сайт pdc.com.ua (з домену якого було направлено лист-відгук компанії Vorex), то можна побачити, що це – діючий сайт Полтавської бурової компанії! Комічного характеру ситуації надає та обставина, що поштова скринька [email protected], з якої надійшов відгук компанії Vorex, постійно використовувалася для листування з питань комерційних відносин.”, - зазначив Корольчук. (https://www.facebook.com/share/p/duig61r9umZ8qeYo та https://telegra.ph/YAk-ol%D1%96garhi-P%D1%96nchuk-ta-Zlochevskij-druzhat-proti-SSHA-04-02?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR29MdhnPRdrts9mU-6Ik1Il2JIPQVC3gt8D8uoqurRuUfZ1yZz6VMYpc4A_aem_AUuWwMXW6iPsKKz55eaKm5gXHn6CKlW4SrWNGi1lw6D55b6IlwPHKv7n_qKuQ2-360PAUPiCDeFLB9CtsOoVzKT9).

 

Як Інтерпайп вирішив боротися із кримінальною справою проти себе? Дуже просто. Коли Vorex звернулась у грудні до поліції у Києві із заявою про злочин щодо змови Інтерпайпу та ПБК, поліція традиційно відмовилась відкривати кримінальне провадження і направила заяву Vorex за місцем знаходження Інтерпайпу Пінчука – у Нікополь Дніпропетровської області. Де зосереджені основні виробничі потужності групи Інтерпайп.

 

Vorex із цим вирішила не миритися і оскаржила до Київського суду бездіяльність поліції  щодо відмови у відкритті кримінальної справи за олігархічну змову. Суд став на сторону американців і зобов’язав Київську поліцію відкрити справу, що в результаті і було зроблено (https://reyestr.court.gov.ua/Review/116406136).

 

Очевидно, що Інтерпайпу такий розвиток подій не міг сподобатися. Скоріше за все, довго думали, як протидіяти кримінальній справі відкритій у Києві і вирішили вдатися до традиційного прийому в таких випадках – «об’єднати а потім поховати». Через пів року після надходження заяви про злочин від американців, нікопольська поліція (Нікополь – вотчина Пінчука) раптом «прокинулась» і вирішила із усією суворістю … відкрити кримінальну справу за заявою американської Vorex, яка вже пів року у них лежить у шухляді. Якщо ви думаєте, що поліція під носом у відомого олігарха вирішила проявити всю мужність та патріотизм і встановити справедливість, то мабуть ви помилилися країною...

 

Розгадка у цієї загадки дуже проста. Закрити справу проти себе у Києві Інтерпайпу буде набагато складніше, а головне – дорожче, ніж у рідному Нікополі. Тому, скоріше за все, кримінальну справу у Києві об’єднають, згідно ст. 217 КПК України, зі справою, яка розслідується нікопольської поліцією, і там, у Нікополі, поближче до Інтерпайпу, тихенько “поховають”, тобто закриють. І на цьому буде поставлена жирна крапка. 

 

Чи реалістичний такий гіпотетичний сценарій розвитку подій? Звичайно, так. Тому ми, у якості публічної превенції і піднімаємо це питання. З однієї сторони нікого ні в чому прямо не звинувачуючи, але даючи зрозуміти, що у нас “усі ходи записані” і якщо відбудуться подібні корупційні маніпуляції правоохоронців, то вони будуть мати для них тяжкі наслідки, згідно чинного законодавства України. 

 

Резюмуючи, скажу відверто, я не хочу, щоб ми знову бачили правоохоронців як ляльок-вуду в олігархічних руках, які захочуть пограються, а захочуть і голку в них заштрикнуть... З цим потрібно завершувати, а співпраця з олігархами для правоохоронця має означати корупційну “чорну мітку”, після якої візьмуть максимум у прибиральники. 

 

Та і для міжнародного реноме України такі підозри у взаємовигідній корупційній співпраці правоохоронців та олігархів нічим хорошим не завершиться, ще і напередодні, без перебільшення, історичного Саміту Миру в Швейцарії. Тим паче, кейси в яких зазначається, що олігархи використовують правоохоронців, як інструмент тиску на іноземний бізнес.

 

Більше того, іноземні компанії, думаю, також, роблять для себе відповідні висновки і будуть більш наполегливо просити для себе гарантій прозорості з боку держави. Адже, подібні кейси наносять шкоду самим іноземним кампаніям, що мало кому сподобається. Та і більше того, усі свідомо розуміють, що потенційно, такі дії олігархів спричиняють прямі збитки воюючій Україні, щонайменше у розмірі 59 463 442,00 грн. - це різниця у ставках Vorex та Інтерпайпу. А це для іноземців взагалі нонсенс! Відмовлятись від більш нижчої ціни в угоду олігархам, ще і під час війни... коментарі тут зайві.


Але, як ми бачимо, що і американська компанія Vorex виявилася “не из робкого десятка” і продовжує протистояти олігархічному впливу в межах чинного законодавства України! Незважаючи на те, що Інтерпайп ініціює проти Vorex судові процеси та пише на компанію заяви про злочини. Прямо зараз в Шевченківському управлінні поліції розслідується справа проти американської компанії Vorex за заявою Інтерпайпу 12023100100005254 від 18.12.2023.     

 

І тут цікаво, що із заявою про злочин Інтерпайп звернувся 18 грудня 2023 року. Справу було відкрито у той самий день 18 грудня, про що свідчить витяг з єдиного реєстру досудових розслідувань. Цей витяг Інтерпайп сам і в суди подає... 

 

Суто для експерименту, можете спробувати і ви звернутися із заявою про злочин за ст. 358 КК України і щоб у той самий день було відкрито справу. Це просто неможливо. У таких випадках поліція майже завжди відмовляє у відкритті кримінального провадження. Як показує практика, саме по Шевченківському управлінню поліції, по аналогічних зверненнях, поліція відмовляє у відкритті кримінального провадження і заявники змушені звертатися до суду із оскарженням бездіяльності. Ось сім прикладів тільки за 2023-2024 роки, коли заявники зверталися до суду, коли Шевченківська поліція відмовлялась відкривати справу:

В середньому, чекати на відкриття кримінальної справи (і то через звернення до суду) доводиться від двох до п’яти тижнів. А коли звернувся Інтерпайп, то поліція одразу відкрила справу у той же день. Цікаво, з яких міркувань Шевченківська поліція так симпатизує Інтерпайпу і так блискавично відкриває справи? І який “тіньовий вплив”, насправді, має олігархічний Інтерпайп на Шевченківську поліцію?

 

Ці питання допоки були риторичними, або, як мінімум, тими які традиційно лишались без відповіді. Але, переконаний, що уже дуже скоро ми дізнаємось істину і розставимо усі крапки над “і” у цій справі.

 

Отже, уважно спостерігаємо за “олігархічними руками” і не даємо себе підло ошукати. Адже, олігархи, на те і олігархи, що інтереси ні людей, ні держави, для них ніколи не були в пріоритеті. Тільки свої власні, і за чужий рахунок, і будь-яким способом.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!