Блог

Алексей Буряченко: Олігархічний БЛОКБАСТЕР. Втеча Боголюбова

13 вагон потягу Київ-Холм, не на фарт!

3

comments3351

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Переконаний, багато хто уже встиг ознайомитись з подробицями шпигунської втечі відомого українського олігарха Боголюбова з України за чужим закордонним паспортом.

 

А от чому він так панічно швидко тікав з України, яка в цьому роль БЕБу, Коломойського і його дружини Еміне Джапарової, яка ще донедавна займала високу посаду першого заступника керівника МЗС України, зараз усе дізнаємось і навіть трохи більше.

 

Так, широкому загалу про цей “інцидент” повідомила “Українська Правда” у своїй статті під назвою: “Пасажир в останньому купе. Як олігарх Геннадій Боголюбов виїжджав з країни” (https://www.pravda.com.ua/articles/2024/07/9/7464840/0).

 

І дійсно, стаття вийшла досить комплексна, навіть з інсайдерською копією підозри від Державного бюро розслідувань, яка була пред’явлена прикордоннику Макаренку та інформації з бази даних митної служби Польщі про те що Боголюбов заїжджав на територію Польщі уже за своїм власним паспортом. Тому повторюватись ми не будемо. Кому цікаво, для повноти картини, прочитайте вищевказаний матеріал.

 

Мене в цій втечі зацікавили трохи інші обставини, які не отримали свого належного розкриття, мабуть, через прикуту увагу до фігури самого відомого олігарха Боголюбова, який до речі входив у воєнний ТОП найбагатших людей України, — це спосіб його виїзду за кордон.

 

Ми усвідомлюємо, що Боголюбов тікав не від мобілізації, адже як уже заявили його адвокати, йому 62 роки та 5 неповнолітніх дітей, що нібито мало спокійно відкривати йому дорогу за кордон, але є але. Наскільки нам відомо зі статті “УП”, на його фамілії стояв так-званий “блок” на виїзд через те що до нього мали цілий ряд питань правоохоронні органи, а саме БЕБ.

 

І, так, це продовження нашумілої справи “Привату”, за наслідком якої державі було нанесено багатомільярдних збитків. Чи це Коломойський почав занадто відверто спілкуватися з правоохоронцями перебуваючи в СІЗО, чи самі правоохоронці “нарили” щось суттєве, уже не тат важливо... Боголюбов через свої канали комунікації про все дізнався і вирішив терміново та максимально креативно тікати. Цього разу не на броньованому мерседесі з автівками охорони, а скромно, на потязі до якого його довезла, хто б ви думали, та сама дружина, яка нещодавно позбулася посаді в МЗСі і, мабуть, дуже хотіла щоб її чоловік зміг уникнути правосуддя. До речі, за інформацією тієї ж “УП” саме дружина Боголюбова у 2023 році вирішувала питання з прикордонниками про виїзд чоловіка, але це не точно... Одним словом, справи сімейні. Хоча сімейка, відверто кажучи, ще та — олігарх, який багато років знекровлював економіку України та симпатична кримська татарка, яка ще з часів Порошенка уже мала значний політичний вплив та впливові політичні посади, а після одруження з Боголюбовим, абсолютно випадково, зайшла на пік своєї політичної кар’єри в МЗС України.

На розуміння. Еміне Джапарова - чудова освіта, фантастична кар'єра, репутація. До останнього часу, “постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні”. До цього перша заступниця міністра закордонних справ. Яскрава представниця кримчан в українському політикумі.

 

І на тобі! Виходить заміж за злодія та олігарха, і, більше того, стає співучасницею злочину, допомагаючи останньому нелегально втекти від правосуддя за кордон.

 

До речі, рішення про її призначення у Відень уже анульоване. А як могло бути інакше? Понятійно, це зрада своєї країни. Так, можливо, з мільйонами олігарха Боголюбова їй країна уже і не дуже потрібна, але погодьтесь, не гарно вийшло...

 

Але повернемося до нашої шпигунської втечі, тут є ще багато чого цікавого.

 

Як уже писав раніше, кордон Боголюбов, разом зі своїм тестем (батьком Еміне), перетинали потягом "Київ–Хелм" у роковому 13 вагоні (за словами самого Боголюбова в телефонному інтерв’ю Ткачу з “УП”).

 

За офіційними даними слідства допоміг олігарху подолати кордон за чужим і фактично не дійсним паспортом прикордонник Макаренко, який працював начальником групи інспекторів прикордонної служби "Ягодин". Саме тому що злочин по факту вчинений працівником Прикордонної служби, порушили справу та пред’явили підозру Макаренку саме працівники ДБР. А знаючи їх принциповість, “порєшать” цьому любителю олігархів точно не вдасться. Більше того, наскільки я розумію, він наразі уже в СІЗО.

І от на цьому місці, хочу спинитися більш детально. Адже, по суті за допомогою розкриття кейсу втечі Боголюбова розкрилася і чергова схема втечі з України елітних уклоністів!

 

Чому елітних, та дуже просто — ухилянт заїжджає на територію ЄС за справжнім своїм паспортом, нічим не порушує митні правила ЄС! Більше того, якщо він законно перетнув кордон ЄС, до нього немає жодних претензій з боку правоохоронців ЄС і така людина має в ЄС повну правоздатність та дієздатність.

 

Що це означає? Можливість керувати активами в країнах ЄС легально та офіційно! Джек-Пот!

 

Олігарх переводить свої активи в ЄС, скоріш за все, в Австрію, де до того успішно і на високій посаді “постійного представника України при міжнародних організаціях” працювала його дружина, а далі варіантів є безліч і один із них у своїй публікації озвучило “Дзеркало тижня”, це отримання політичного притулку.

 

Маємо розуміти, що такий спосіб виїзду для Боголюбова був абсолютно принциповим. Адже, на кону була така сума, яку мені навіть важко уявити. Тобто, при гарному розкладі, він би просто “розчинився в повітрі”, як Коперфілд.

 

З України за чужим паспортом, а в ЄС уже за своїм! Дуже елегантно схема для елітних ухилянтів, але Боголюбов її уже “спалив” і тепер працівники ДБР мають піти по всім ниточкам які свідчать про вчинення аналогічних злочинів. А тут без прикордонників і не тільки, точно не обійшлося...

 

Це не плавці через Тису, або люди які затрамбовані в бусік проривають державний кордон — це люди які ухиляються зі смаком та комфортом.

 

Більше того, прикордонникам не вигідно показувати таких людей, як порушників. Адже, вони ж і самі їх “супроводжують” через кордон! Без “супроводу” це схема абсолютно неможлива!

 

Таким чином, на особу яка незаконно перетнула кордон навіть кримінального провадження ніхто не відкриває — ухилянт чистий як сльоза і за кордоном!

 

Звичайно, у випадку з Боголюбовим, його “спалили” і тепер йому зворотній шлях закритий... але, я переконаний, що це ті ризики на які готові іти люди які подібним чином покидають Україну. Адже, що їм там робити? Гроші уже всі виведені, а рідних з часом можна “перетягти” до себе.

 

Ця історія, як американський блокбастер в якому є абсолютно все — великі гроші, обман, любов і багато-багато зради на всіх рівнях!

 

Мораль дуже проста, олігархів немає хороших чи поганих — вони всі зрадники! Це люди які паразитують на тілі держави, а коли стає спекотно чи не комфортно, просто тікають, в кращому випадку, беручи з собою основну обслугу.

 

І коли у нашої молоді є одна мрія — працювати на олігарха, оскільки там багато платять, тричі подумайте! Адже, працювати ви будете на зрадника який знищує країну ваших дітей та онуків. Давайте краще без них...

 

P.S. І на останок. Ці думки залишу поза основним “тілом публікації”, адже вони стосуються втечі Боголюбова тільки опосередковано.

 

Щодо паспорту на ім’я гр. Сюмака Миколи Купріяновича, за яким Боголюбов незаконно перетинав кордон.

А чому він не анульований після того як була заява в поліцію про його втрату у 2022 році, а сам пан Сюмак уже отримав новий?

 

Це одне із ключових питань цієї історії, на яке не звернули належної уваги в ЗМІ, і те що відбувається дуже нагадує глибоку міжвідомчу схему по накопиченню подібних документів, особливо на чоловіків уже не призовного віку.

 

Адже, якби він був анульований, то ця інформація була б у базі прикордонників і, звичайно, Боголюбова нікуди б не випустили.

 

Тому для успішної та прогнозованої реалізації подібної схеми мали б бути залучені на різних стадіях люди з поліції, міграційної служби та прикордонної служби, це як мінімум.

 

Адже, мало того, що прикордонник Макаренко мав нікого не допустити до Боголюбова, щоб не порівняли обличчя в живу та на фото паспорта, цей паспорт мав бути абсолютно “чистий”, без жодних ознак підробки і найголовніше — діючий!

 

Одним словом, мені здається, що цей яскравий кейс зі шпигунською втечею олігарха Боголюбова відкрив нам очі і на подібні елітні схеми незаконного перетину кордону. І, на моє стале переконання, що “і в темі, і в долі” тут багато людей у великих пагонах, які уже явно засиділися на своїх місцях. У ДБР багато роботи;)

 

P.S.P.S. Розпочати можна із верифікації міграційних баз України та ЄС. Якщо знайдеться неспівпадіння виїзду-в’їзду, то можна уже переходити до наступних слідчих дій по ланцюжку. А якщо схема існує, то співпадіння по пунктам пропуску та змінам прикордонників будуть очевидні. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!