Блог

Муса Магомедов: Ордер на арешт путіна: перша сходинка до міжнародної ізоляції диктатора

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна. Справа стосується незаконного переміщення дітей, їхньої депортації з окупованих територій України до рф. Це означає, що з 17 березня 2023 року 123 держави світу зобов’язані видати путіна, якщо той перетне їхній кордон.

0

comments7889

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Решта держав, котрі не ратифікували Римський статут, можуть не видавати володимира путіна, але це не означає, що він не може бути заарештованим на їхніх територіях іншим шляхом. Наприклад, через міжнародну організацію кримінальної поліції – Інтерпол. МКС не визнає імунітетів. Отже, може судити діючих президентів. Щоправда, виключно очно, за їхньої присутності. 

Але зараз у всіх виникає питання: чи ризикне путін навідатися в ту чи іншу країну? І чи заарештують його там? Адже, наприклад, Угорщина, яка ратифікувала Римський статут, вже заявила, що не заарештовуватиме путіна, адже це суперечить її законодавству. Буцімто, статут вони прийняли, але власне законодавство не змінили. 

На країни з такою ж диктатурою, як і у рф, також розраховувати на варто. Я зараз маю на увазі Північну Корею та Китай. Цей маршрут для путіна наразі відкритий та "безпечний".

Та чи були до цього прецеденти арешту президентів країн? І чим вони  закінчилися? 

Насправді, в історії Міжнародного кримінального суду це вже п’ятий ордер на арешт. Проте путін – четвертий президент, котрому його видають. Адже двічі в історії його вручали одному й тому ж самому лідеру держави. Так “відзначився” президент Судану - Омар Хасан Ахмед аль-Башир. Вперше йому виписали ордер у 2009 році - за вчинення злочинів проти людяності та воєнні злочини. Другий - за рік, за геноцид та фактичне знищення трьох етнічних груп в західній суданській провінції у двохтисячних роках. Омар, фактично, так і не був переданий до МКС. Теоретично, його нібито засуджували за злочини у власній країні, де він відбував покарання у пом’якшених умовах, зважаючи на вік. А коли термін 2021 року закінчився, міністр закордонних справ Судану пообіцяла його видачу. Проте цей процес триває й досі. 

Муаммар Каддафі став другим в історії, кому гаазький суд видав ордер на арешт. Лівійського диктатора звинуватили у переслідуванні цивільного населення на всій території країни, яке тривало з лютого 2011 року. Та в листопаді того ж року справа була припинена у зв’язку зі смертю самого Каддафі.

Третім президентом, якому видали ордер на арешт, був президент Кот-д’Івуару Лорана Куду Гбагбо. Кот-д’Івуару – досить велика держава у Західній Африці з населенням майже 28 мільйонів людей. В 2011 році президента цієї країни засудили за злочини проти людяності, пов’язані не тільки з вбивствами, але й з сексуальним насиллям. Вважається, що після поразки на виборах 2010 року Лорана Куду Гбагбо переслідував свого політичного опонента та всіх, хто його підтримував. В результаті чого загинуло майже 3000 людей, майже півмільйона були переміщені, адже рятувалися втечею. Саме Лорана Куду Гбагбо був єдиним з президентів, кого видали МКС в Гаазі у 2019 році, але покарання він так і не поніс. Адже далі суд його виправдав - не зміг довести в його діях складу злочину.  

Фактично, з трьох президентів, яким був виданий ордер саме в МКС в Гаазі, ніхто не поніс покарання. Та чи означає це, що він «юридично нікчемний», як заявляє голова російського МЗС Марія Захарова? Насправді - ні. 

Я проти того, щоб перебільшувати і вбачати у кожному такому кроці - перемогу.  Адже це потім веде до розчарування. Але я завжди за те, щоб дивитися на картину якомога більш реально та загально. Ордер на арешт – лише один крок. Він навряд, як і у попередніх випадках, досягне прямого успіху: путіна  видадуть, потім заарештують, визнають винним та покарають. Саме в цьому суді та найближчим часом. Але це дуже важливий крок, який все більше ізолює путіна, невелика цеглина для замурування, жменя землі в останню путь, перший цвях у труну.

По-перше, ордер на арешт - це попередження до держав, які мають не одностайну або м’яку позицію щодо нападу рф на Україну. Їм потрібно буде подумати, перш ніж зустрічатися з путіним та мати справи з рф.

По-друге, маємо факт ще одного міжнародного розслідування, яке зібрало достатньо доказів щодо депортації дітей. Нагадаю, справа стосується долі 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Повернути вдалося лише 308. До речі саме злочини, які стосуються дітей, влада рф навіть і не приховувала. Існує достатньо свідчень, в яких держслужбовці тільки-но ордена самі собі  не вручали за «рятування» українських дітей. Тому справу вдалося так швидко довести до ордеру на арешт. 

Що ж стосується воєнних злочинів, геноциду та злочинів проти людяності, то тут потрібен спеціальний міжнародний кримінальний трибунал (як це було у справі Слободана Мілошевича) чи Міжнародний суд ООН. Ще існує багато інстанцій. Справа з путіним неординарна. Чим більше ордерів – тим краще.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!