Блог

Gavrylechko Yuriy: Політика щодо ветеранів у США та Україні

Вже одинадцятий рік поспіль ми живемо у війні. Першої та найтривалішої війни в історії сучасної України. Війни, ветерани якої вже тут і зараз потребують адекватного ставлення до себе з боку держави та якісної реабілітації (і це не лише про медицину).

0

comments2923

Gavrylechko Yuriy

Public Administration, economics, analytics

PhD in Public Administration

11 квітня у Вашингтоні відбулась друга з циклу міжнародних конференцій “Дієва ветеранська політика в Україні: міжнародний досвід» (у першій я також брав участь і звіт про неї див. у матеріалі - Ветерани війни та ринок праці: як допоможе Україні міжнародний досвід), на якій було представлено та обговорено стратегію розвитку українсько-американської співпраці у сфері підтримки ветеранів в Україні  з урахування досвіду США. Захід відбувся у National Pressclub Washington.

 

До обговорення стратегії у Вашингтоні долучилися численні американські експерти, серед яких Пітер Хуссі з Інституту Гудзону, Джон Кілмер - засновник FutureLife, Коллін Денні з "Spirit of America", Деніел Вайт з Інституту Кеннана, Ендрю Д'Аньєрі з Атлантичної ради, медійні спеціалісти Джон Вагнер та Дуглас Джордан.

 

Цей документ, безперечно, є надзвичайно актуальним, оскільки він пропонує шляхи ефективної ветеранської політики в Україні, використовуючи кращі практики та досвід США.

 

Документ з'явився завдяки зусиллям Віталія Герсака, військовослужбовця ЗСУ та голови ГО «Вільні та вірні», якого ветеранська спільнота делегувала для офіційного представлення та захисту своїх інтересів на міжнародному рівні.

 

Завдяки його ініціативі було створено міжнародну комунікаційну платформу, де українські та американські експерти в стислі терміни провели аналіз викликів у сфері ветеранської політики та адаптували американський досвід до українських умов. Їхні рекомендації були узагальнені у плані реформ ветеранської політики. 

 

Ознайомлення з цим  документом підтверджує, що для втілення  цих рекомендацій у життя потрібна значна робота. Це, зокрема, стосується змін у законодавстві України, яке має враховувати соціальні зміни, що відбуваються через тривалу військову агресію. У майбутньому ветеранська політика охопить 15% населення України. Вкрай важливо створити в Україні умови для реабілітації та адаптації активних громадян, щоб не втратити їхній потенціал. План вказує на шляхи реалізації цього, опираючись на досвід США, де багаточисленні закони та політика відображають зобов'язання уряду підтримувати та вшановувати ветеранів, забезпечуючи їм необхідні пільги та послуги.

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!