Блог

Муса Магомедов: Промисловий безвіз: амбітна мета на 2024 рік

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав серед головних завдань на 2024 рік для держави в цілому й уряду зокрема продовження «транспортного» та «економічного» безвізів, а також якнайшвидше отримання безвізу «промислового». Якщо про перший і другий чули, напевно, всі, то ось промисловий зустрічається в ЗМІ набагато рідше. Що ж це за угода, чому вона потрібна нам для інтеграції в ЄС та які бонуси отримає наша промисловість в разі її підписання?

0

comments1770

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Промисловий безвіз – це неофіційна назва Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції  (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods, або ж Угода ACAA). Такі угоди укладались ЄС з країнами, які були кандидатами на членство в Союзі, та країнами Середземномор'я. Вони дали змогу продукції, що охоплювалась цими угодами, вільно просуватись на внутрішньому ринку ЄС.

Для нас Угода передбачатиме визнання того, що українська система технічного регулювання та оцінки відповідності є рівноцінною європейській системі. Тобто в результаті її підписання торгівля товарами між ЄС та Україною у секторах, які охоплюються угодою, буде проводитися на тих самих умовах, що й в торгівлі між країнами-членами ЄС.

Підписання промбезвізу дасть змогу виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не шукати офіційного представника в ЄС. Враховуючи, що їх отримання забирає час, кошти і зусилля, українські підприємства зможуть зберегти все це та направити не на хоча й важливу, але бюрократію, а на свій власний розвиток. Як вважають експерти, підписання Угоди ACAA зможе знизити експортні витрати України на відповідну продукцію на 4,9%, а витрати на імпорт – на 2,3%.

Промисловий безвіз поширюється на 27 груп товарів. Планується, що на першому етапі для України його буде запроваджено лише в трьох пріоритетних галузях: машини, низьковольтне обладнання та електромагнітна сумісність. Далі він буде поступово розширюватися залежно від результатів.

Отримати промисловий безвіз помітно важче, ніж інші. Адже проблема не тільки в законодавстві, яке необхідно привести відповідно до норм ЄС, а й створити органи з оцінки відповідності та лабораторії, що відповідатимуть високим критеріям Євросоюзу. З боку Європи це все буде контролюватися оцінювальними місіями. І тільки після того, як вони впевняться у якісному виконанні всіх вимог, можна буде очікувати на прийняття промбезвізу.

Щоб зрозуміти складність задачі, які стоїть перед нами, достатньо буде сказати, що перемовини щодо підписання Угоди ACAA з Україною ведуться з 2005 року. І не тільки на словах – відповідно до європейських норм за 18 років гармонізовано тисячі національних стандартів, технічних регламентів, метрологій, акредитацій тощо. Були прийняті важливі законопроєкти, такі як «Про метрологію та метрологічну оцінку», «Про стандартизацію» та «Про технічні регламенти та оцінки відповідності» тощо.

У 2020-2023 роках тривала робота оцінювальної місії ЄС щодо стану готовності української інфраструктури якості до укладення Угоди АСАА. За результатами оцінювання європейська сторона зазначила, що Україна зробила чималий прогрес у наближенні свого законодавства про національну інфраструктуру якості та законодавства про промислову продукцію з базовими положеннями ЄС. Були знайдені, однак, і помилки, які Україна має виправити. Робота все ще триває, і хоча й знаходиться все ближче до завершення, останній її відрізок може бути досить складним.

Вигоди, що отримає Україна після підписання промислового безвізу, значні:

— Експорт та імпорт товарів, які потребують оцінки безпечності органів з оцінки відповідності, будуть здешевлені, а процедура сертифікації скорочена у часі та зусиллях.

— Економія витрат, часу та зусиль на сертифікацію призведе до пожвавлення торгівлі з ЄС. У вітчизняних промислових підприємств можуть вирости доходи від експорту, а отже і відрахування до держбюджету.

— Промисловий безвіз зробить європейський ринок більш доступним для нових або невеликих українських компаній, які раніше не могли дозволити сертифікацію своїх товарів у ЄС через високу вартість оцінки відповідності.

— Виросте іміджева складова наших товарів, а отже і довіра потенційних імпортерів. Оскільки вони будуть визнані ЄС відповідними до своїх, високих стандартів, це допоможе відкрити нам нові ринки для експорту.

— Український бізнес зможе більш активно інтегруватися в європейські ланцюжки виробництва. Таким чином і вся українська економіка зможе краще вбудовуватися в європейський ринок.

Приєднання України до Угоди ACAA з ЄС — це ще один важливий крок на нашому шляху до євроінтеграції, до спільного європейського дому та майбутнього. За останні роки ми вже зробили їх чимало, і в жодному разі не повинні зупинятися. Вільний рух товарів та єдиний ринок з Європою – наша амбітна мета, досягнення якої не є можливим без промислового безвізу. Сподіваємося, що цього року, як і наголошує прем’єр-міністр, ми зможемо це зробити. Від цього залежить те, як будуть розвиватися наші підприємства та наша економіка, а отже і наша здатність захищати свої землі та будувати краще сьогодення для наших людей.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!