Блог

Алексей Буряченко: "Рамштайн-3". Надії та реалії.

Третій "Рамштайн" має стати переломним та доленосним для України! Так, саме сьогодні в Брюсселі, в штаб-квартирі НАТО, відбудеться третя зустріч міністрів оборони та керівників штабів, більше ніж 45 країн, які долучились до військової коаліції підтримки України у війні з агресором.

8

comments8819

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ключова тема зустрічі - звичайно, ЗБРОЯ! А от яка зброя, в якій кількості, коли і яка роль в цьому США зараз і спробуємо розібратися

 

Тепер трохи цитат. Напередодні зустрічі генсек НАТО Йенс Столтенберг під час брифінгу, заявив: "Міністри оборони НАТО ввечері оголосять про виділення Україні нової військової допомоги, включаючи важкі озброєння та далекобійну артилерію".

 

На зустрічі в форматі "Рамштайн" традиційно буде головувати міністр оборони США Ллойд Остін. Такий традиційно високий рівень говорить не просто про долучення американців до даного формату, а про їх безпосереднє лідерство в ньому! І лідерство не тільки на рівні публічних заяв про підтримку, як це відбувається з Німеччиною, а предметне і професійне лідерство саме професійних військових. Оскільки, політичні та фінансові питання про підтримку України зі сторони США і навіть надання їй історичного Ленд-лізу уже вирішені.

 

Так, дійсно обнадіює, що напередодні зустрічі "Рамштайн-3" Ллойд Остін заявив про готовність США передати Україні ВСЕ озброєння, якого зараз потребує ЗСУ! Також, він зазначив, що не лише Штати, а й інші країни готові надавати суттєву допомогу Україні для її перемоги у війні проти Росії.

 

Важливість цієї зустрічі підкреслив і голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, який зазначив, що: "третя зустріч "Рамштайн" має стати днем, коли світові лідери перестануть шукати компроміси з агресором." Також, важливий коментар напередодні зустрічі дав секретар РНБО Олексій Данілов, говорячи, що: "проведення засідання Контактної групи означає, що партнери продовжать працювати над питанням підтримки нашої армії у протистоянні агресору."

 

Так, із публічної офіційної інформації, яку хотіли анонсувати сторони зрозуміло, що за наслідками третього "Рамштайну" Україні погодять новий пакет термінової, а головне необхідної та цільової допомоги для ведення успішних бойових дій проти РФ. І на перший погляд це, ніби, абсолютно рядова чергова зустріч з прогнозованими наслідками направлена на задоволення поточних військових нагальних потреб України, але ні, простих зустрічей в форматі "Рамштайн" не буває і ця точно не стане рядовою і зараз поясню чому.

 

Якщо проаналізувати, то перша зустріч в форматі "Рамштайн" була перед історичним підписанням Ленд-лізу, але фактично політичне рішення про підтримку України уже було прийняте і погоджене усіма основними акторами. Тому ініційована США антипутінська військова коаліція уже мала потужне підґрунтя, а ціллю її стала необхідність військової координації допомоги України учасниками даної коаліції враховуючи, перш за все, потреби самої України, а не розрізнена та несинхронізована допомога окремих держав.

 

Логіка в такій синхронізації дійсно була "залізобетонна" і дуже важливо, що лідерство в цьому процесі взяла саме США. Як наслідок, на даний момент, до антипутінської коаліції уже долучились близько 50 країн, серед них члени ЄС та НАТО! До третьої зустрічі в "Рамштайні" навіть долучились країни-члени "Асоційованого тріо" Грузія та Молдова, які раніше категорично відмовлялись допомагати зброєю Україні, щоб не розізлити диктатора-путлєра, але часи змінюються і всім хочеться бути не тільки на стороні світла, а і на стороні переможців у цій війні.

 

Також, нагадаю, що за наслідками першого та другого "Рамштайну" союзники, під головуванням США, шукали для України, перш за все, варіанти поставок старого радянського озброєння, яке у деяких країн ще знаходилось на складах. Тим самим вирішувалось пріоритетне питання швидкості поставок необхідної Україні зброї та швидкого її освоєння. Тобто, можливості уже в найближчий час давати достойну відсіч ворогу! А попутно країни члени-коаліції, з однієї сторони і США, як гегемон в НАТО, з іншої, вирішували питання остаточного переходу в країнах членах коаліції на стандарти НАТО. Такий перехід має значно підвищити синхронізацію між країнами НАТО у військовому злагоджені, а отже їх ефективність, оскільки переводить всі армії країн-членів коаліції на єдині "натівські" стандарти.

 

Чи є в цьому процесі зацікавленість американських виробників зброї - звичайно є. Вони отримають не тільки величезне замовлення від держави(США) в рамках Ленд-лізу, а і від інших країн, які позбулися старого радянського озброєння, віддавши його Україні, на поновлення своєї військової потуги... А це і робочі місця і податки і, звичайно, військова, а отже і політична остаточна залежність країн-членів коаліції від США...

 

Ці доводи, звичайно, досить прагматичні, але вони грають, в даному випадку, виключно "на руку" Україні, а отже все, що відбувається в "Рам тайні" точно в наших інтересах! З вищенаведених фактів стає зрозумілим, що Україна точно може розраховувати на постачання радянського озброєння країнами-членами коаліції в максимальній кількості, оскільки вони на це також максимально змотивовані, а взаємна мотивація є завжди важливою частиною будь-якої успішної справи!

 

Також, хочу нагадати, що за наслідками другого "Рамштайну" Україна, серед іншого, отримала такі необхідні в той час протикорабельні ракети "Гарпун" та системи протиповітряної оборони від ВБ, а це уже точно високоточна та сучасна зброя стандартів НАТО! На відміну від "Стінгерів" NLOWів та "Джавелінів" дані зразки сучасної зброї направлені за наслідками другого "Рамштайну" передбачали уже не партизанський стиль бою, про який нам свого часу розказував Байден, а саме армійський формат. Тобто, відношення до армії України поступово трансформувалось і ніхто уже не казав, що вона не дієздатна та протримається максимум 4-7 днів після повномасштабного вторгнення РФ! Також, саме після другого "Рамштайну" в США було прийняте остаточне рішення про передачу Україні високоточних РСЗО HIMARS, що, як на мене, стало одним із переламних моментів цієї війни!

 

Отже, прогнозую, що на третьому "Рамштайні" окрім подальших пошуків та постачання Україні старої радянської зброї, має бути прийняте остаточне рішення про постачання Україні повноцінних комплексів зброї за стандартами НАТО, оскільки старої радянської зброї та БК до неї у світі уже майже не лишилося!!! Тобто, якщо не перевести постачання озброєння на стандарти НАТО, то постачати просто не буде чого і тоді Україні буде надзвичайно важко боротись з РФ! Враховуючи, що співвідношення сил(артилерії) на певних ділянка фронту складає 10 до 1, зі слів радника голови ОП Михайло Подоляк, а із необхідної зброї ми отримали лише 10%, зі слів заступниці міністра оборони України Ганна Маляр.

 

Саме тому, на початку цієї статті, я і називаю сьогоднішню зустріч в "Рамштайні" та рішення які на ній будуть прийняті - переломними та доленосними! Адже, давайте відверто, ніхто в ніяке НАТО нас брати реального наміру не мав. НАТО - це, перш за все, не стандарти чи зброя - це довіра, якої до України, зі сторони наших західних партнерів, ніколи остаточної не було. Не впевнені вони були, що отримавши "натівську" зброю Україна завтра не змінить політичний курс в бік РФ, або не продасть її в Азію, чи Африку, адже скандал з "Кольчугами" усі на заході пам'ятають і до сьогодні. І найголовніше, не було впевненості в українській армії і навіть розвідки США та ВБ говорили, що Україна не протримається більше тижня після вторгнення РФ... а переходу своїх сучасних зразків озброєння, після можливого захоплення України, до потенційного ворога(РФ), погодьтесь, мало хто захоче. 

 

Але ми вистояли і це найголовніше! Ми потом та кров'ю наших воїнів показали всьому світу незламність української нації! І тепер ми всьому світу кажемо тільки одне - Ми довели свою причетність до Західної цивілізації, до сучасного демократичного світу високих стандартів та цінностей, ми довели всьому світу своє право на існування як незалежна суверенна держава та нація, а не виключно, як об'єкт для торгу своїми територіями для задоволення чиїхось інтересів "їсти теплі круасани з кавою у Відні".

 

Тепер справа за світом -- нам потрібне зараз одне, ЗБРОЯ!!! Сучасна високотехнологічна зброя та боєприпаси до неї в достатній кількості... Потім буде все інше і економіка, і реформи, і санкції, і нові геополітичні союзи.., але це все потім, зараз потрібна зброя!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!