Блог

Алексей Буряченко: У москалів «палає». Як російські лобісти хочуть зірвати поставки зброї

Ми бачимо, що російське лобі працює не покладаючи нафтодоларів над дискредитацією України перед нашими міжнародними партнерами.

5

comments9049

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Після нещодавніх «яскравих» заяв конгресвуменши Спартц, які були використані російською пропагандою виключно проти України, тепер виходить досить резонансна стаття у Financial Times під назвою «НАТО та ЄС б'ють на сполох через ризик контрабанди зброї Україною» (NATO and EU sound alarm over risk of Ukraine weapons smuggling), що є абсолютно в дусі російських пропагандистських наративів. 

 

А чи потрібно реагувати на подібні статті у, ніби, поважних та авторитетних виданнях? Звичайно, так. І, бажано, щоб не Україна виправдовувалась, і не вийшло, як у старому анекдоті «про дочку та проститутку», а дали чітку відповідь на усі запитання наші міжнародні партнери, що відповідно і відбулось і це дуже добре!

 

Так, за інформацією Інтерфакс-Україна, у НАТО впевнені, що Україна належним чином забезпечує збереженість та облік зброї, яку вона отримує від союзників у реалізації права на самооборону від російської агресії. Це випливає з коментаря офіційного представника Альянсу, який зазначив, що: «Союзники з НАТО повністю солідарні з керівництвом і народом України в героїчному захисті своєї країни. Ми допомагаємо обстоювати основне право України на самооборону із безпрецедентним рівнем підтримки. Ми впевнені у прихильності українського керівництва належній збереженості та обліку зброї союзників».

 

Раніше аналогічну позицію озвучив представник Європейського Союзу. Провідний прес-секретар з питань закордонних справ та політики безпеки ЄС Пітер Стано, який зазначив: «Ми створили механізми для моніторингу та контролю за тим, щоб обладнання, надане державами-членами ЄС, використовувалося за призначенням. Наша допомога підлягає суворому контролю та гарантіям, зокрема після її доставки». За його словами, це включає контроль за тим, щоб використання поставленого військового обладнання відповідало міжнародним нормам у сфері прав людини та міжнародному гуманітарному праву, можливі також регулярні звіти та/або контроль на місці розташування обладнання, якщо це необхідно і коли це дозволяють умови. «Відстеження обладнання, наданого в рамках допомоги Європейського фонду миру, забезпечується протягом усього процесу доставки та після нього. Це робиться у взаємодії зі Збройними силами України нині й у перспективі. Україна зобов'язалася не передавати ці предмети для іншого використання, окрім власних Збройних сил, визнаних ЄС, та не реекспортувати їх до інших країн», - констатував Стано. 

 

Також, схожу позицію озвучив МЗС Нідерландів Вопке Гукстра наголосивши, що немає жодних ознак того, що зброя, яку постачають союзники по НАТО в Україну, потрапляє в інші руки або використовується для скоєння злочинів війни. «У теорії це завжди можливо, але я не маю ознак того, що це відбувається. І я думаю, що ми, як Альянс, і українські Збройні сили вкрай обережні, щоб гарантувати, що цього не станеться», - зазначив Гукстра.

 

Отже, резюмуємо. Підтримка наших стратегічних партнерів залишається вкрай стійкою, хоча резонанс від «розхитування човна» російськими лобістами звичайно відчувається. І, повторюся, дуже важливо, що ці необґрунтовані та не нічим не підтверджені «вкиди» в медійному просторі спростовуються саме нашими західними партнерами з США, ВБ, ЄС та НАТО! Це показує міцність, єдність та розуміння партнерів, що росія продовжує війну не тільки в Україні, але і з колективним Заходом, дурманячи мізки людям, журналістам та політикам кремлівськими пропагандистськими кальками та наративами! 

 

Держава-агресор, держава-терорист ніяк не може вгамуватися та визнати свою військову поразку. Вона продовжує як гопнік шантажувати увесь світ усім чим може, від міграційної хвилі до голоду, від газу до нафти, від ядерної зброї до провокації третьої світової... Так поводить себе неадекватний терорист з яким уже давно потрібно розібратися раз і на завжди.

 

А тим хто і далі буде говорити про припинення постачання зброї Україні, раджу поїхати сьогодні у Вінницю, Сергіївку, Бучу, Гостомель та Ірпінь! Тоді такого бажання ні у кого виникати не буде. Ось таку можна "екскурсійну програму" відкрити для тих хто не довіряє Україні, а вірить брехливим та маніпулятивним російським наративам!

 

І останнє. Чи потрібно підвищити рівень публічності при використанні західної зброї в ЗСУ, мабуть потрібно, щоб ні у кого не виникало жодних бажань в чергове "насолити" Україні... І в цьому контексті, влучною є ідея голови ОП України Андрія Єрмака, який запропонував створити тимчасову спеціальну комісію з питань контролю над використанням зброї, отриманої від наших союзників. Це може стати важливим елементом прозорості та ефективним інструментом протидії російським вкидам, які мають оперативно та відповідально спростовуватися. Адже, антипутінська коаліція міцна і її не вийде зруйнувати, чи, навіть, тимчасово розбалансувати.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!