Блог

Вікторія Гриб: Україна повинна домогтися повної деблокади чорноморських портів

Блокуючи українські порти, росіяни завдають колосальних збитків українській економіці та наражають світ на дефіцит продовольства.

0

comments4684

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

РФ вчергове зупинила зернову ініціативу, заблокувавши реєстрацію флоту до всіх портів, хоча раніше погодилася продовжити її дію до 17 липня. При цьому самі росіяни безперешкодно здійснюють судноплавство. 

За підрахунками Федерації роботодавців, внаслідок блокування судноплавства обіг вантажів в українських портах зменшився майже на дві третини. Відповідно продовжується падіння ВВП, Україна втрачає валютну виручку, зростає безробіття. 

Підраховано, що, розблокувавши порти, Україна зможе розраховувати на зростання ВВП на рівні 10%. Це також дозволить залучили понад 130 мільярдів гривень надходжень від податків та відновити понад 400 тисяч раніше втрачених робочих місць. 

За інформацією Міністерства розвитку громад, прямо зараз росіяни блокують роботу найбільшого українського чорноморського порту «Південний». Україна розраховує на досить швидку реакцію світу, адже відновити роботу портів неможливо без допомоги союзників. Днями Представник США в НАТО та спецпредставник Держдепу США з питань України в 17-19 роках Курт Волкер закликав міжнародну спільноту розблокувати українські порти. За його словами, варто розпочати діалог із Туреччиною, яка може забезпечити свободу судноплавства у Чорному морі. Крім того, країни-союзники мають підготувати програми страхування для тих компаній, які готові повернутись до співпраці з Україною. 

Я маю надію, що позиція Сполучених Штатів у цьому питанні нарешті зрушить із місця проблему блокування Росією українських портів. Їх безперешкодна робота – критично важлива для України, адже від неї прямо залежить подальша доля багатьох галузей української економіки. 

Розблокувавши порти, ми надамо другого дихання ключовим галузям економіки – насамперед арго та металургії.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!