Блог

Алексей Буряченко: Україно-польський кордон -- світло в кінці тунелю, є!

Перспективи розблокування україно-польського кордону.

3

comments2082

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Аналізували перспективи розблокування україно-польського кордону польськими фермерами і не зважаючи на думки скептиків, СВІТЛО В КІНЦІ тунелю ВСЕ Ж Є. І полягає воно в тому, що це не польсько-український конфлікт, а, перш за все, конфлікт між польськими фермерами та ЄС. Польські фермери готові прямо порушувати рішення ЄС про лібералізацію кордону між ЄС та Україною, щоб примусити Єврокомісію до компромісів у свій бік. І, до слова, Єврокомісія, за інсайдерською інформацією, уже готова на нові суттєві поступки та компенсації для польських фермерів.

 

Для України найголовніше, щоб кордон був розблокований для гуманітарних та військових вантажів, оскільки тут рівноцінних альтернатив у суходольному кордоні майже не існує. А от економічна складова цього питання уже значно менш критична, аніж раніше, оскільки через кордон з Польшею проходить тільки близько 5% українського зернового експорту. А левова частка припадає на морський експорт через новий коридор, уже без РФ + відносно-суходольний через Молдову та Румунію. Важливо, що польські фермери починають розуміти, що росія відверто спекулює на цьому питанні. Про це зазначив, буквально вчора, у своєму інтерв'ю заступник міністра економіки України Тарас Качка, – Добре те, що самі фермери зрозуміли, що їхні протести використовують політики радикальні і російські спецслужби, які намагаються створити враження міжнаціональної ворожнечі між українцями і поляками, – сказав він.

 

І висипане провокаторами українське зерно на землю -- це виключно про картинку для російських ІПСО, а не про реальні взаємовідносини Польщі та України. З цього капкану, полякам якось потрібно виходити з гідністю... Надзвичайно важливо, що польська сторона чує президента Зеленського і Туск офіційно заявив, що готовий перевести, уже найближчим часом, точки перетину кордону з Україною на спеціальний режим роботи, перевівши їх в статус об'єктів спеціального призначення. Це буде означати, що військові та гуманітарні грузи через українсько-польський кордон будуть іти без затримок і ніхто їх не зможе блокувати. Цей компонент будуть забезпечувати польські правоохоронці.

 

Для інформації. Спільний товарообіг між Польщею та Україною складає близько $11,5 млрд. і більша його частина, це саме імпорт з Польщі. А отже, думаю польський Уряд, також, зі своєї сторони, буде пояснювани власним фермерам, що якщо їх вимоги не приймуть цивілізований та конструктивний характер, то дзеркальні санкції зі сторони України та ЄС будуть дуже болючими для економіки Польщі.

 

Сторони наближаються до свідомих компромісів та еволюційних рішень у цій багатошаровій заполітизованій ситуації (місцеві вибори, "зелений перехід" та ін.), але те що вона щодня грає на руку держави-агресора і погіршує міжнаціональні взаємовідносини між Україною та Польщею, немає жодних сумнівів. І слова президента Володимира Зеленського, в даному контексті мають бути важливим сигналом для польської сторони, що наш терпець уже на грані. Зеленський сказав: "Потрібно знайти нарешті рішення і щодо ситуації, зокрема, на польському кордоні, яка вже давно вийшла за межі і економіки, і моралі." Важко з ним не погодитись, але ніхто не казав, що буде легко. Світ зараз живе за принципами "Realpolitik", а не спільних цінностей, на превеликий жаль. Тому і ми маємо знімати свої "рожеві окуляри" набагато швидше і трансформувати свої політики враховуючи реалії сьогодення.

 

Основний принцип -- це реалізація національних інтересів, а під яким "політичним соусом" це буде подаватися для наших друзів, партнерів та ворогів, абсолютно не важливо! Слава Україні!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!