Блог

Вікторія Гриб: Великий хід на євроатлантичній шахівниці: фіни у НАТО, Альянс - під Петербургом

Для Кремля нині найкращий час визнати помилки, забрати залишки свого війська з України і почати діалог про відповідальність за скоєні злочини та майбутні репарації.

0

comments7606

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Від сьогодні Фінляндія – офіційно в НАТО. А це означає, що Альянс вже під кордоном із Санкт-Петербургом. Дату вступу фінів до Альянсу обрали не випадково. 4 квітня – 74-та річниця заснування НАТО. Такий історичний подарунок Альянс зробив собі на день народження. 

4 квітня – це 74-та річниця заснування НАТО. Цього дня 1949 року у Вашингтоні 12 країн – США, Британія, Канада, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Данія, Ісландія, Норвегія та Португалія підписали Північноатлантичний пакт про військово-політичний союз. 

Зазвичай, членство набуває чинності, коли представник країни-кандидатки передає документи про приєднання до Державного департаменту США у Вашингтоні. Цього разу Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що приєднання Фінляндії формально затвердять саме 4 квітня. Такий історичний подарунок зробило собі НАТО на день народження. 

Взагалі Фінляндія стала офіційним партнером НАТО ще 1994 року. Саме з того часу країна тісно взаємодіяла з арміями Альянсу. Але до 2022 року вона зберігала нейтралітет. Проте вже минулого травня президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що задля безпеки держави, з огляду на вторгнення росіян в Україну та позицію Кремля проти розширення НАТО, вони подають заявку на членство. 

Таким чином, НАТО розширить кордони, а Фінляндія отримає гарантію безпеки, яка прописана у п'ятій статті Північноатлантичного договору. Стаття зазначає, що напад на одну з держав НАТО дорівнює нападу на весь Альянс. Це - основна зміна для Фінляндії після 4 квітня. А що отримають росіяни? А, власне, те, проти чого так довго виступали – розширення НАТО впритул до кордонів. «Він хотів, щоб НАТО було менше. Тепер президент Путін отримує більше НАТО на своїх кордонах", - сказав Столтенберг. 

У фінів є власний кривавий досвід стосунків із агресивним сусідом. В тій «Зимовій війні» 1939-1940 років загинуло близько 23 тисяч фінських військових та майже тисяча цивільних громадян країни. Тоді СРСР напав на фінів, аби відсунути радянсько-фінський кордон якомога далі від Ленінграда. Буцімто гітлерівська Німеччина може використати територію Фінляндії, як плацдарм для нападу на Союз. 

Чотири армії чисельністю 540 тисяч військових вторглися на територію Фінляндії 30 листопада 1939 року. Тоді Фінляндія була змушена піти на умови радянського союзу та віддати частину своєї території. Країна не мала міжнародної підтримки, а свій власний ресурс вона витратила. Аби запобігти ще більшим жертвам 13 березня 1940 року був підписаний фінсько-радянський мирний договір. 

Якщо подивитися на подальші події, то ця війна не вберегла Ленінград від нападу фашистів, проте дозволила розширити СРСР свої власні кордоні, які залишилися такими й дотепер вже для РФ. Кордон із Фінляндією тоді було відсунуто на цілих 150 км від Ленінграда - на 1/10 території всієї нордичної країни. 

Сухопутний кордон Фінляндії та РФ зараз становить 1300 км. Саме в цих районах зосереджено стратегічні бази російських міжконтинентальних балістичних ракет та бази Північного флоту. Тепер у росіян новий сусід - НАТО, і цей сусід на кордонах з Петербургом. Чи варто розраховувати на добросусідські відносини? Не думаю. 

Історія вчить, що помилки минулого можна виправити. Для цього варто не просто зважати на історичний досвід попередників, але й тверезо оцінювати власні можливості. Для Кремля – нині ідеальний час і справжнє вікно можливостей – необхідно визнати, що військова авантюра повністю провалилася. 

Настав час – вибачитись, вивести залишки свого війська з України і почати діалог про відповідальність за скоєні злочини та майбутні репарації.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!