Блог

Алексей Буряченко: Відключень світла скоро поменшає – допоможе Нафтогаз

Енергетична інфраструктура в умовах війни.

3

comments1965

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Енергетична безпека — останнім часом це словосполучення залунало для нас особливо відчутно та резонансно.

 

Ворог постійно обстрілює нашу енергетичну інфраструктуру і по даним Міненерго знищив значну частину теплової та гідро-генерації за допомогою якої і здійснюється те саме маневрування в мережах, яке надзвичайно важливе.

 

Імпортом всіх проблем ми вирішити нездатні, адже до проблеми з генерацією у нас доєдналися системні проблеми з мережами.

 

Задумка ворога максимально проста та жорстока одночасно — змусити цивільне населення страждати, а залишки бізнесу релакуватися, і бажано, за кордон.

 

Ви скажете, так це ж класичний геноцид — абсолютно вірно і путін, і військове керівництво за ці злочини проти людства обов’язково заплатять, але зараз нам від цього, точно, не легше.

 

Ми маємо шукати усі наявні можливості, як внутрішні, так і зовнішні, щоб швидко відновлювати від обстрілів мережу. Але, як мінімум, це забезпечення так-званої “енергетичної децентралізації” хоча б для соціальних об’єктів, таких як лікарні, амбулаторії, об’єкти критичної інфраструктури та військові об’єкти... І тут нам, враховуючи обставини, без допомоги наших партнерів, звичайно, не обійтися.

 

Не даремно на Саміт Миру, який проходитиме, уже майже за тиждень, в Швейцарії ми винесли ключові три питання:

- продовольча безпека;

- енергетична безпека;

- повернення полонених, в тому числі викрадених дітей.

 

І, конкретно, по питанню енергетичної безпеки, ми чекаємо від наших друзів та партнерів не тільки сильної резолюції по завершенню саміту 16 червня, але і рішучих дій! Оскільки ні наші люди, ні наша економіка не витримає відключень світла по більше ніж 10 годин на добу, ще і, умовно, по графіку...

 

Ще і псевдо-експерти знаходяться які дестабілізують ситуацію з середини і закликають людей не платити за світло, лякаючи, що взимку і взагалі воно буде максимум дві години на добу! Більше того, подібні “яскраві експерти” закликаючи людей з екранів телевізорів покидати великі міста, провокуючи велику внутрішню і зовнішню міграційну хвилю, що точно на руку Кремлю, якщо це, базово, не їх сценарій...

 

Одним словом, питання потрібно вирішувати, або хоча б покращувати, уже в найкоротші терміни. Адже, панічні настрої серед населення, які підігріваються російською пропагандою і нашими провокаторами неминуче починають ширитись людьми, навіть не зважаючи на всю їх стійкість та героїчність.

 

І в саме в цьому контексті, активізації, перш за все, власних ресурсів, максимально позитивно проявив себе Олексій Чернишов, очільник Нафтогазу, який буквально підставив плече енергетиці України, мабуть, в самий її скрутний та критичний момент за всю історію.

 

Так, Нафтогаз постачатиме газ для тепло- та електрогенерації, щоб допомогти містам та селам бути зі світлом та теплом. Про це, буквально вчора домовились Чернишов та Андрій Чуркін, керівник ПАТ "Центренерго".

 

Так, абсолютно очевидно, що на тлі постійних російських атак на об’єкти тепло- та електрогенерації роль газу у стабільності енергетичної системи зросте і дуже важливо, що Нафтогаз проявив ініціативу і готовий забезпечити країну потрібним ресурсом палива.

 

"Зараз енергетична система країни перебуває у вкрай складному стані. Ми розуміємо, що маємо підтримати стабільність у країні та готові забезпечити своїм ресурсом виробництво електроенергії там, де це наразі можливо", – зазначив Олексій Чернишов.

 

Ось що я мав на увазі коли згадував про активізацію внутрішніх ресурсів! І надзвичайно добре та навіть символічно, що очільник Нафтогазу швидко включився у цей процес, по суті включаючи “світло в кінці тунелю” не тільки для нашої енергетики в цілому та окремих міст зокрема, але і для кожного із нас безпосередньо.

 

ХАРКІВ

Також, хочу навести показовий приклад взаємодії центральної та місцевої влади на прикладі конкретної практичної допомоги нашому та близькому мені особисто, Харкову, який рашисти нещадно обстрілюють, майже, щодня.

 

Так, Нафтогаз в координації з мером Ігорем Тереховим, передасть Харкову газопоршневу установку Deutz, яка може виробляти електричну та теплову енергію для потреб міста! 

“Це установка побудована у 2007 році, проте не експлуатувалася. Зараз вона реально може допомогти прифронтовому місту-мільйоннику під час війни та забезпечити теплом і електроенергією мешканців. Тому, коли місто Харків попросило передати цю установку — у нас не було жодних вагань. Зараз там вона точно потрібніша!”, -- зазначив Олексій Чернишов

 

Встановлення когенераційних установок та блочно-модульних котелень — це один із підходів, який застосовує Харків для подолання наслідків постійних обстрілів росіян, що руйнують енергосистему міста.

 

Це точно зробить місто менш вразливим та енергетично деценралізованим, даючи змогу забезпечити “острівність” теплопостачання, енергобезпеку та енергоефективність. Це особливо важливо в контексті підготовки такого великого міста до наступного опалювального сезону.

 

РЕЗЮМУЮЧИ. Приклад професійності і ініціативності який показав Чернишов, це те що суспільство очікує від всіх наших ТОП-високопосадовців.

 

Але, нажаль, багато із них на фоні енергетичної кризи, спричиненої ракетними обстрілами ворога, продовжують купляти додаткові кондиціонери для свого особистого комфорту, а хтось, зараз натякаю на наших “могутніх меценатів”, як їх називали раніше, а насправді просто звичайні корупціонери-олігархи, просто поховали “голови в пісок” і прийняли очікувальну позицію...

 

І актуалізуватись, до речі, потрібно чиновникам не тільки енергетичної галузі, а і МОНу. Оскільки об’єднувати ВУЗи під час війни, це звичайно важливо, але набагато було б важливіше знайти проривні наукові рішення, накштал тієї установки яку Чернишов передах Харкову! Що наші науковці-енергетики не згенерували щось проривного та корисного за роки незалежності? Переконаний, що такі напрацювання існують, просто їх потрібно підняти з “пильних полиць” і поставити на енергетичне озброєння нашої країни! От це була б справа і привід для національної гордості!

 

Але і так уже зрозуміло, що принципова та сильна позиція очільника Нафтогазу фактично рятує зараз вітчизняну енергетику. І в наслідок вищезазначених дій нам, скоріш за все, вдасться зменшити кількість відключень світла, але повторюю, це тільки перші кроки. Рішення всіх елементів владної вертикалі мають бути системними, пропорційними та субсидіарними. Тільки так напрацювання та реалізація політик в енергетичній царині будуть ефективними та комплексними, а отже, ми зможемо сподіватись на позитивний результат навіть не зважаючи на ворожі обстріли.

 

Адже, ми українці і готові постояти за свої родини, землю та незалежність! Слава Україні!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!