Блог

Алексей Буряченко: Воєнкомів — на війну! Не допустимо корупцію у військовій царині

Боротьба з корупцією: робота ДБР, як завжди, на висоті

5

comments8047

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

В межах роботи з громадами по всій країні, так чи інакше, до мене зтікається велика кількість різної інформації. Є серед неї і позитивна і, звичайно, негативна. Але якщо позитив не так часто розповідають, то негативом діляться більш охоче. Адже, це болить, і місцеві посадовці, бізнес, прості фермери шукають справедливості та правди на центральному рівні, коли до регіональних “царьків” добитись уже, просто, не можливо.

 

У своїй авторській програмі “Регіони у вогні” ми з гостями делікатно піднімаємо багато тем і вказуємо на недопрацювання місцевої влади, рекомендуючи ефективні механізми вирішення багатьох питань, але нас, на превеликий жаль, рідко чують і ще рідше прислухаються...

 

Регіональні еліти настільки звикли жити в “своєму світі”, що зі сторони здається “воєнний стан” багато хто також почав використовувати на свою користь. А чому ж ні, звітувати не потрібно, шукати компромісні та виважені рішення не потрібно, спілкуватися з громадськістю тільки через переписку, і, звичайно, закриті усі дані, які може використати ворог, щоб нанести шкоду нашій державі... Зазвичай, в цю категорію потрапляють закупівлі, підряди та усе що пов’язане з грошима.

 

Ну що ж, в принципі, зараз усі ми працюємо на один результат — на Перемогу, тому ці обмеження у більшості випадків, мабуть, є дійсно виправданими, але там де вони перетворюються на “корупційну годівницю” чиновників під час війни, суспільство, точно має знати!

 

Люди мають знати про обмеження руху коштів ОМС через казначейства під час воєнного стану та з іншого боку про величезні премії та бажання “освоїти” кошти як в ОМС, так і в державних органах... Тут немає білого чи чорного, всі однакові, всі сірі, вся система продовжує мати корупційну складову і реалізовується вона під час воєнного стану навіть легше, а ніж в мирний час. Тобто є багато фактів, про це нам постійно повідомляють правоохоронні органи, відвертого та цинічного заробляння на війні, або під вуаллю війни, посадовцями та правоохоронцями.

Але найбільш резонансними є факти корупційних схем, які налаштували деякі не чисті на руку військові, здебільшого, в глибокому тилу, які не відчувають, що навколо війна і щодня гинуть українці.

 

Добре, що те саме Державне бюро розслідувань (ДБР) принципово реагує на усі виявленні факти зловживань показуючи людям найголовніше — справедливість і невідворотність покарання! І справді, люди, які консолідовані на боротьбу зі спільним ворогом -- путінською росією, коли бачать відверту несправедливість не розуміють що відбувається... Коли у військових частинах маніпулюють з “гуманітаркою”, проводять псевдозакупівлі, дозволяють зіпсуватися тонам продуктів, не ведуть належний облік подарункам волонтерів (техніка, прилади, авто та ін) і усе це в глибокому тилу. Я зараз просто процитував тільки малу частину злочинів, які було виявлено працівниками ДБР по всій країні. Це огидно та неприємно, але ми маємо розуміти, що не всі навколо міфологізовані герої, а серед них є і виродки, і ми маємо спільно з правоохоронцями їх виявляти та принципово карати через справедливе рішення суду і в жодному разі це не приховувати.

 

Довіра один одному і до держави в такі складні часи, це те що нас об’єднало і не дало ворогу досягти своїх цілей. Але довіру постійно потрібно “підтримувати”, як гарними справами, так і виявленням злочинців, які на цій довірі спекулюють за для власної корупційної наживи. Превентивна функція виявлення та опублічування подібних злочинів є величезною, особливо під час війни! Людина має чітко знати, що якщо вона вчинила злочин, за ним неминуче послідує відповідальність і саме це буде тримати високий рівень довіри між суспільством та державою. До речі, робота Державного бюро розслідувань тут може стати для інших гарним прикладом. Так, не тільки ДБР ефективно бореться з корупцією, гарно працює останнім часом і СБУ і іноді навіть НАБУ, але керуючись останніми соціологічними дослідженнями від компанії “Актів-груп”, саме ДБР довіряють найбільше, а отже вони це заслужили. І ще одне, в даному контексті, мені імпонує, що ДБР не піариться, як МВС при Авакові, чи ОГП при Венедиктовій чи Рябошапці, а просто працює на результат, демонструючи свою абсолютну аполітичність. Да що тут казати, більшість людей навіть не згадає, яка фамілія директора ДБР, що і є, на мою думку, найвищою ознакою сучасності та «європейськості» будь-якого топ-менеджменту. Результат та довіра людей на першому місці, а піар, це для політиканів, які за будь яку ціну тільки хочуть зберегтися на посадах, а не працювати на благо людей та держави.

 

І ось ми підходимо до тих двох кейсів від ДБР, які мене вразили найбільше! І скажу навіть більше, про один із них чутки до мене доходили уже досить давно, так що, думаю, з нього і розпочнем.

 

“Працівники ДБР відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем начальником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки під час мобілізаційних заходів.”

 

Мова тут іде про одного із “кращих людей нашого міста” пана Євгена Борисова, який входив в “сотню найвпливовіших одеситів” і це не дивно. “Злі язики” і бувший нардеп Ігор Мосійчук публічно і не публічно розповідають, що за час воєнного стану ця особа кратно збільшила свої статки і цього особливо не приховувала. Згадують і про будинок в Іспанії, і про нерухомість і, просто, про те що дана особа стала жити, м’яко кажучи, дуже не по своєму рівню доходів. А інформація про “відмазування” тисяч людей “в ручному режимі” за винагороду просто обурила всіх до краю. Адже, на фоні того, що саме в Одеському регіоні відбуваються одні із самих резонансних “затримань” представників “мобілізаційного резерву” (можна подивитися в мережі YouTube), повістки роздають майже всім підряд, з бронюванням відбуваються якісь загадкові історії, а переїзд “на Паланці” стає кожен раз для людей справжнім “випробуванням на міцність”, виявляється, що очільник обласного “центру комплектування” за хабарі роздає “бронь” (“білі білети”)! Це абсолютна дикість та жесть... Але повертаємось до наших правоохоронців, добре що вони все ж спрацювали по цьому “мобілізаційному барону” і дали людям надію на справедливість, адже, до цього між людьми, бізнесом, ОМС та тер.центрами була уже справжня прірва недовіри та претензій!.. Маємо надію, що тепер в Одеському регіоні все зміниться на краще.

 

І ще один кейс, на цей раз з Рівненщини.

 

Так, Працівники ДБР викрили протиправну схему фіктивної виплати «бойових» доплат військовим з Рівненщини, які насправді не несуть службу на передовій. Схема діяла протягом 9 місяців, а завдані державі збитки становлять щонайменше 1 млн грн.

З початку повномасштабного вторгнення росії керівництво батальйону систематично преміювали підлеглих, які перебувають у зоні проведення бойових дій. Проте, принаймні 2 військових, щомісячно одержуючи виплати від 30 до 100 тис. грн, продовжували перебувати на території Рівненської області. Серед них, зокрема, донька та колишня дружина заступника командира частини, які зараз є військовослужбовцями цієї частини.

 

Цей кейс мене просто “вбив на повал”! Так, він не такий масштабний, як на Одещині, але також, погодьтесь, вражає своєю цинічністю. 

 

Хочу повторити тільки одне, ті люди, які у військовій царині вчиняють такі бридкі корисні злочини під час війни, мають бути показово та справедливо покарані, щоб ні в кого і на думці не було робити таку “дічь”, по суті грабуючи кожного із нас і проявляючи повну зневагу до тих хто проливає щодня кров за Україну! Таким людям не місце ні на державній службі, тим паче в оборонній сфері.

 

І тут не можливо не згадати слова нашого Верховного Головнокомандувача ЗСУ та, одночасно, Президента України Володимира Зеленського, які нещодавно озвучив міністр оборони України Олексій Резніков: “Є одна із простих рекомендацій президента України. Він дав серйозну рекомендацію главкому Валерію Залужному переважну більшість воєнкомів, які давно сидять (у центрах комплектацій), відправляти як військовослужбовців на лінію фронту. А скеровувати на їхнє місце військовослужбовців, які отримали поранення, які знають, у тому числі, як правильно проводити роботу з реалізації мобілізаційних потреб”.

 

Що тут скажеш, з президентом важко не погодитись і заплющувати очі на те, що витворяють деякі воєнкоми на місцях уже немає ні у кого, а ні сил, а ні бажання. А направити воєнкомів на фронт — це, мабуть, бажання зараз багатьох українців, які бачать, як різко покращилось у деяких із них матеріальне становище під час війни...

 

Не спиняймося, ми маємо не тільки побороти нашого зовнішнього ворога, а і рішуче боротись з внутрішньою корупційною гідрою! Тільки разом і довіряючи один одному у нас все вдасться!

 

Слава Україні! Героям Слава!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!