Блог

Вікторія Гриб: Як британці сприймають війну в Україні

Як Велика Британія вже майже півтора року підтримує українців, а також що саме нам варто повчитися у британців, а британцям перейняти у нас: узагальнення особистих вражень, спостережень та міркувань за підсумками робочої поїдки до Лондону на Конференцію відновлення України.

0

comments4239

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Чи підтримують британці Україну?

Під час візиту до Британії я мала десятки зустрічей та перемовин із британськими політиками та інфлуенсерами щодо залучення інвестицій, надання допомоги Україні та загалом розвитку енергетичної галузі. Усі максимально налаштовані на посилення співпраці, а перемога України для багатьох вже стала «питанням принципу». Водночас мені було надзвичайно цікаво, чи змінилося ставлення британців до подій в Україні через майже 500 днів від початку повномасштабного вторгнення. 

З'ясувати це мені допоміг член британського парламенту від Консервативної партії, який з вересня по жовтень 2022 року працював заступником голови британського уряду, Крейг Віттакер (Craig Whittaker). Минулих вихідних він запросив мене до Колдер-Веллі, власного виборчого округу у Західному Йоркширі. Крейг користується великою популярністю, відтак з 2010 року місцеві незмінно делегують його до Палати громад парламенту Великобританії.

Вікторія Гриб Victoria Gryb
Крейг Віттакер, Вікторія Гриб з колегами

Підтримка України на побутовому рівні відчувається в усьому, в найменших дрібницях. До прикладу власник невеличкого кафе, дізнавшись, що я з України, негайно вивісив перед входом в будівлю український прапор. 

Вікторія Гриб Victoria Gryb
Український прапор на будівлі британського кафе. Автор фото: Вікторія Гриб

Мешканці округу на Крейга Віттакера реагували не менш привітно. Загалом зустрічі з виборцями у Британії практично нічим не відрізняються від аналогічних зібрань в Україні. Схожі клопоти і схожі проблеми. 

Медицина: головна проблема тут в її доступності. Якщо до екстреної допомоги питань майже не виникає, то з лікуванням хронічних захворювань «коїться суцільна катастрофа» (цитата учасників зустрічі). В черзі до лікаря можна застрягнути від місяців до пів року; 

Дороги: британці вкрай незадоволені якістю власних доріг, які є дуже вузькі і надто «втомлені»;

Поліція: британці невдоволені роботою поліції, вважають, що вона неякісно виконує свої обов’язки;

Громадський транспорт: бракує автобусів у сільській місцевості. Як, зрештою, й транспортних маршрутів. Є місцевості, де без машини дістатися до місця призначення просто неможливо; 

Вартість енергоресурсів: британці вкрай обурені зростанням вартості енергоносіїв. Тотальна економія енергоресурсів віднедавна – частина тутешньої ідеології; 

Ставлення до війни

Практично усі британці затято підтримують Україну, уважно слідкують за новинами. Цікаво, що свої внутрішні проблеми вони не пов'язують з війною в Україні. 

Де британці успішніші? 

В Британії одна з найпотужніших освітніх систем у світі. Попри консервативні традиції, британці навчилися блискавично адаптуватися до змін та вміло перелаштовуються під реалії сучасного світу. Тут зі шкільної лави розвивають критичне мислення та дослідницькі навички. Україні варто перейняти британський досвід, або ж максимально наблизитися до нього. 

Де українці успішніші?

Попри чимало недоліків Україна може цілком пишатися власною сферою послуг та цифровими технологіями. Британцям є чому повчитися.

Що я робила у Британії?

Від початку повномасштабного вторгнення разом із колегами я активно працюю над пошуками юридичних механізмів передачі Україні конфіскованих російських активів. У цьому наша країна має союзників і противників. Британія – один з найбільш затятих «адвокатів» України у західному світі. Моя робоча поїздка до Великобританії відбулася в рамках ініціативи Westminster Foundation for Democracy. Я надзвичайно вдячна Фонду, Програма USAID РАДА: наступне покоління, а також Крейгу Віттакеру за відмінну організацію та чудовий прийом. Посилення співпраці між Україною та Британію – це додаткова стежка на великій дорозі якнайшвидшого закінчення війни нашою Перемогою.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!