Блог

Алексей Буряченко: Зчистка «КОРУПЦІЙНОЇ ІРЖІ» дасть шанс на перемогу

Боротьба з корупцією під час війни.

4

comments4790

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні хочу звернути увагу, перш за все, наших високопосадовців, а я знаю вони мене читають, на цілий ряд кримінальних проваджень, які виявили та задокументували наші правоохоронці у військовій царині. Щоб вони відчули, що з “корупцією на війні” щось потрібно робити на системному нормативному рівні.

 

Чим ця тема цікава — УСІМ! Перш за все, особливий резонанс в суспільстві викликають злочини наших “ділків” під час війни. Як на мене, під час війни, будь-які корупційні злочини пов’язані з військовою цариною, мають бути прирівняні до мародерства!

 

І не важливо, чи це воєнком вимагає кошти, чи хтось нараховує бойові в тилу, чи заробляють на постачанні неякісної або по завищеним цінам продукції для армії — всі ці прояви корупції “на крові” з отриманням надприбутків, потрібно терміново припиняти!

Адже, люди просто не розуміють, чому розкуповують під час війни елітну нерухомість, чому в автосалонах “розмели” весь елітний сегмент, чому з’являються “ділки з повітря” на Lamborghini, звідки у людей в багажнику налом $5 млн? Де люди беруть гроші, коли країна в кризі, а Уряд продовжує збільшувати податки???

Відповідь проста, а вихід рівно там де і вхід. Під час будь-якої війни і в будь-якій країні всі ресурси держави перемикаються на сектор оборони і його забезпечення. І це цілий комплекс, від розвитку ВПК, до постачання продуктів харчування та проведення мобілізації. Так, військова царина, це не тільки питання мобілізації, а отже, потенційна загроза життю та здоров’ю, чим користуються умовні “Борисови”(https://www.currenttime.tv/a/ukraina-delo-voenkoma-borisova/32972575.html ) у військкоматах по всій країні, а ще і величезні кошти на закупівлях та будь-яких інших маніпуляціях в межах “космічних” військових бюджетів.

 

Бажаючих “нагрітися” на державі та отримати швидкі корупційні кошти в нашій країні завжди вистачало. А коли сектор оборони сконцентрував у собі більшу частині усіх ресурсів держави — ці навозні мухи/трутні полетіли на нього, як на діжку з медом! І щоб влізти в цю царину, робили і роблять усе що завгодно... І три вишиванки на себе натягнуть, і говорити будуть виключно українською, і в соціальних мережах будуть гучніше всіх кричати “Слава Україні”, і навіть частину із свого корупційного надприбутку будуть з легкістю витрачати на благодійність та бути взірцевими волонтерами, згадайте кейс Грінкевичів і “мазні”! До речі, справу якого Державне бюро розслідувань (ДБР) уже успішно направила до суду, а він в СІЗО ..., пас відданий суду, чекатимемо на вирок, суровий але справедливий. (https://lb.ua/society/2024/07/09/623194_spravu_lvivskogo_biznesmena.html)

 

Але, правду скажу, ота “мазня” Морозюк, Porsche, прикраси, відкриті двері усіх селебреті та губернаторів, і збитки державі/армії на майже мільярд гривень і до сьогодні не дають спокою суспільству.

І з однієї сторони, це дуже показовий кейс спільної роботи наших правоохоронних органів, перш за все ДБР, в чиїй підслідності воєнні злочини, і ми бачимо не тільки медійну картинку, але і арешт майна та передачу в АРМА на 8 млрд. грн тільки за останні пів року (https://dbr.gov.ua/news/z-pochatku-roku-zavdyaki-roboti-dbr-do-arma-peredano-aktiviv-na-majzhe-8-milyardiv-griven ) і, мабуть найголовніше, обвинувачені здебільшого в СІЗО, а не на волі, що вселяє надію на справедливість і що вони просто не втечуть, як майже всі олігархи. Хоча, Боголюбову і цього зробити не дали, і це приємно.)) (https://comments.ua/ua/blog/oligarhichniy-blokbaster-vtecha-bogolyubova-3097.html)

Але є й інша сторона цієї безумовно показової медалі. Як би ефективно не діяли наші правоохоронці, кількість корупційних злочинів у військовій царині, нажаль, не зменшується. Ось що я знайшов із останнього:

 

До прикладу, “Пів багажника пакунків з євро: БЕБ виявило "чорну касу" постачальника продуктів для Міноборони” (https://tsn.ua/ukrayina/piv-bagazhnika-pachok-z-yevro-beb-viyavilo-chornu-kasu-postachalnika-produktiv-dlya-minoboroni-foto-2637318.html);

 - ДБР повідомили підозру посадовиці, яка відправила на передову підлеглих, але тільки на папері та лише для отримання бойових виплат (https://dbr.gov.ua/news/dbr-povidomilo-pro-pidozru-posadovici-yaka-vidpravila-na-peredovu-pidleglih-ale-tilki-na-paperi-ta-lishe-dlya-otrimannya-bojovih-viplat);

- викрито посадовця військової частини, який організовував підлеглим дистанційну службу та отримував за це їхні грошові виплати (https://dbr.gov.ua/news/dbr-vikrilo-posadovcya-vijskovoi-chastini-yakij-organizovuvav-pidleglim-distancijnu-sluzhbu-ta-otrimuvav-za-ce-ihni-groshovi-viplati);

Також, за поданням правоохоронців, суд помістив під варту колишнього керівника Рівненського ТЦК. Він підозрюється у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України (ст. 114-1 КК України). Зокрема, йдеться про умисне сприяння громадянам в ухиленні від мобілізації та військової служби в умовах воєнного стану (https://dbr.gov.ua/news/sud-pomistiv-pid-vartu-kolishnogo-kerivnika-rivnenskogo-tck);

- “Координарор втечі до ЄС за 17 тисяч доларів: СБУ викрила схему перекривання ухилянтів” (https://sud.ua/uk/news/ukraine/307893-koridor-pobega-v-es-za-17-tysyach-dollarov-sbu-razoblachila-skhemu-perepravki-uklonistov#google_vignette).

І це тільки найбільш резонансне за тиждень, що я знайшов в ЗМІ та на офіційних сайтах правоохоронці по напрямку виявлення злочинів у військовій царині!..

 

РЕЗЮМУЮ. Правоохоронцям, звичайно респект, а от нашим урядовцям ні. Оскільки це, перш за все, їх справа — не допускати корупційних проявів в бюджетній сфері! Також, хочеться запитати, а де дія та ефективність хвалених “антикорупційних програм” від НАЗК? Нагадаю, що такі програми розроблені та діють в кожному міністерстві, погоджені з самим НАЗК...

 

Одним словом, “не все золото, що блистить” і не все є реформами, що так зветься. А людям потрібні РЕАЛЬНІ зміни, а не на папері! “Нова шляхта”, яка зросла на закупівлях для армії, це бридко і одночасно дуже демотивує звичайних людей. Людей, які втратили рідних, близьких, жито, а хтось навіть і надію...

 

Не змушуйте людей висловлювати недовіру в більш радикальний спосіб. Наведіть лад в сфері оборони та безпеки, перш за все, в царині закупівель, нарахувань бойових та військкоматах. Зрозумійте, про це говорять люди на вулицях та кухнях, а це уже показник того, що щось потрібно робити.

 

Резерви для підсилення нашої економіки є, як зовнішні, так і внутрішні, про це я писав раніше у статті під назвою “Мобілізація засуджених і післявоєнна відбудова. Що спільного? Частина 2” (https://comments.ua/ua/blog/mobilizaciya-zasudzhenih-i-pislyavoenna-vidbudova-scho-spilnogo-chastina-2-3140.html ), але наша внутрішня “корупційна іржа” не дозволяє нам стати сильнішими і по-справжньому розправити крила.

 

Внутрішньої сили, справедливості, людиноцентричності та якнайшвидшої зчистки цієї іржі я усім нам щиро бажаю!

 

І, відверто, саме війна в якій ми опинилися не по своїй волі, є найкращим шансом для такого оновлення/перезавантаження, перш за все, кожного із нас. Адже, завжди масштабна корупція розпочинається з дрібного корупційного прояву на побутовому рівні і толерування цього суспільством. Потрібно зробити крок вперед до дорослого суб’єктного життя, яке і стане запорукою нашого успіху та безпеки.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!