Блог

Алексей Буряченко: Золоте ембарго. Золото росії під санкціями

Санкції в дії.

4

comments6149

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ну що ж, процес почався -- на російське золото все таки накладуть санкції. Отже, на саміті G7, який проходив (26-28 червня) в замку Ельмау, Баварських Альпах, за ініціативою США, лідерами країн було домовлено ввести ембарго на імпорт російського золота як відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

 

28 червня, США об’явили про введення заборони на імпорт російського золота. Про готовність запровадити заборону найближчим часом, окрім США, оголосили Великобританія, Канада та Японія. Решта країн «сімки» — Італія, Франція та Німеччина, зауважили, що мають намір обговорити потенційний вплив цих санкцій. Але як уже зараз відомо із інформації відносно підготовки ЄС сьомого пакету санкцій щодо росії питання імпорту російського золота стане одним із центральних питань сьомого санкційного пакету [Bloomberg]. Отже, чому саме золото було вибране для запровадження чергових санкцій проти росії? Так от, до суті питання…

 

Нагадую, що золото відіграє свою давню роль як надійний притулок вкладень за часів воєн та криз, а повномасштабне вторгнення рф в Україну створило страх перед інфляцією, що зокрема викликало різкий попит на золото у всьому світі.  *Для інформації, після анексії Криму 2014 року золотовалютні резерви Росії зросли втричі. За даними Всесвітньої ради по золоту (World Gold Council), ЦБ рф зберігає понад 2000 метричних тон дорогоцінного металу на суму близько $140 млрд., що є п'ятим за величиною запасом у світі.

 

Так от, експорт золота є другим найбільшим джерелом прибутку у російському державному бюджеті після експорту енергоносіїв (нафти, газу тощо). За обсягами видобутку росія зазвичай поділяє 2-3 місця з Австралією. Минулого року (2021) росія експортувала 363,5 тон золота (80% від видобування) на суму $17,6 млрд. Левова частка припала на Велику Британію -- майже 90% або 266 тон. Також золото експортувалося до Казахстану (8 тон), Швейцарії (7,25 тон) та Німеччини (5,5 тон). 

 

Підкреслю, ще до офіційного анонсування «золотих» санкцій російські зливки стали табу на західних ринках. Тобто, раніше через західні санкції низка гравців на ринку вже припинила купувати російське золото через побоювання порушити санкційний режим у сфері оформлення банківських транзакцій. Також, у березні Лондонська асоціація ринку дорогоцінних металів позбавила шість заводів рф статусу Good Delivery -- надійного постачальника, що фактично означає заборону на постачання злитків до Лондона. Рішення торкнулося зливків, вироблених на «Красквітметі», «Новосибірському афінажному заводі», «Уралелектромеді», «Пріокському заводі кольорових металів», «Щовківському заводі вторинних дорогоцінних металів», «Московському заводі спецсплавів». Внаслідок такого рішення поставки російського золота до країн, визнаних недружніми, припинилися. До прикладу, росія перестала постачати дорогоцінний метал на організовані міжнародні ринки Токіо, Нью-Йорка та Лондона. 

 

Також, слід зауважити, під блокування вже потрапила майже половина всіх золотовалютних резервів ЦБ рф (близько $300 із $643 млрд). Частина, що залишилася в РФ, це близько $130 млрд., може потрапити під нові санкції, що теоретично знову ставить під удар всю російську фінансову систему, ФНБ і ЦБ рф.  Про золотовалютні резерви росії я більш детально писав у своїй статті “Крайня міра: засекречення золотовалютних резервів РФ та направлення їх на мобілізацію. Аналіз, наслідки …”  / https://comments.ua/ru/blog/kraynya-mira-zasekrechennya-zolotovalyutnih-rezerviv-rf-ta-napravlennya-ih-na-mobilizaciyu-analiz-naslidki-1922.html

 

Справа в тому, що раніше введені санкції щодо російських банків фактично закрили європейські та американські ринки для золота від другого за величиною у світі виробника злитків(росії). А обіцяні заходи від лідерів G7 ознаменують повний розрив торговельних відносин. 

 

Акцентую, для золотодобувних компаній, заборона США та G7 на купівлю російського золота означає можливе зниження видобутку на третину у середньостроковій перспективі. Її відновлення можливе при вибудовуванні нових ланцюжків продажу, що займе не один місяць. Отож, як зауважують експерти, санкції G7 залишають російському золоту два шляхи для збуту. Перший — це переплавлення у Казахстані чи, наприклад, ОАЕ, подальший рух до інших країн. Другий – продаж ЦБ рф на внутрішньому ринку. При цьому у будь-якому разі реалізовувати золото компаніям доведеться за зниженими цінами. У варіанті з переплавленням дисконт може сягати 20-25%. Зауважу, ЦБ, у свою чергу, теж купує золото зі знижкою, але на 15%. 

 

Отже, загалом ембарго на імпорт золота створює російським компаніям, які постачають золото за кордон, додаткові проблеми з погляду логістики і не тільки. Так, до прикладу, вже на сьогодні, навіть до введення санкцій на золото всіма країнами G7 + Євросоюз, одна із золотодобувних компаній «Петропавловськ» - опинився в критичній ситуації через західні санкції. Вартість компанії зараз нижча за вартість її боргу. І, можливо, як зауважують представники компанії їм доведеться продати активи, щоби розплатитися з боргами, але акціонерам у цьому випадку нічого не дістанеться.

 

Також, на тлі санкцій акції найбільших виробників золота в росії – «Полюса» та Polymetal – дешевшають уже тривалий час. Папери Polymetal за рік впали на 74%, акції «Полюса» - на 36,28%. І це при тому, що як зауважують аналітики «шоковий ефект» від антиросійських санкцій вже закладено у вартість цінних паперів «Полюса» та Polymetal. Додатково, зауважу, хоч Polymetal зберігає прогноз щодо обсягів видобутку цього року, проте з продажами поки що немає ясності. Polymetal повідомляє про збільшення експорту до Китаю та Казахстану і, можливо, навіть перенесе афінажні заводи до Казахстану. Зауважу, у Казахстані Polymetal видобуває понад третину свого золота. Зокрема, компанією розглядається можливість виділення казахстанських активів в окрему компанію. 

 

Хоча основні доходи, як я вже зауважував, російського бюджету йдуть від експорту нафти, газу та вугілля, але золото як ми бачимо грає у цій справі далеко не останню роль. Тому росія буде максимально намагатися переорієнтує потоки і скоріш за все на Схід. Так, великими покупцями російського дорогоцінного металу можуть стати ОАЕ, Індія та Китай. Але враховуючи, що східні країни купують зараз російські енергоносії (нафта, газ) та інші товари тільки при знижці у 30-40% то і золото вони будуть купувати тільки при відповідних знижках. І не забуваємо, що це підсанкційний ресурс до купівлі якого будуть відноситися з пересторогою враховуючи можливість накладання вторинних санкцій, і це якщо росія не буде визнана країною, що спонсорує тероризм. В інакшому випадку санкції відносно країн, які забажають купувати російські ресурси будуть набагато болючишими. 

 

Отже, заборона на золото ще більше ізолює Росію від світової економіки. І, це зауважу,  тільки частина серії нових санкцій. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!