Блог

Алексей Буряченко: Золото росії. Все-таки повне золоте ембарго

Санкції в дії.

5

comments6837

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Я вже писав відносно накладання санкцій на російське золото, яке передбачалося сьомим пакетом санкцій ЄС [Золоте ембарго. Золото росії під санкціями / https://comments.ua/ru/blog/zolote-embargo-zoloto-rosii-pid-sankciyami-1932.html]. Але, відносно, саме цих санкцій є цікавий аспект. Навіть зараз в інформаційному просторі звучить не зовсім правильна інформація щодо них. Тому хочу внести деякі роз’яснення та уточнення. 

 

Отже, до дня ухвалення сьомого пакету санкцій ЄС, 20 липня, ніхто не розумів, яким буде остаточний його варіант, а саме санкції на російське золото. Так як Європейська комісія 15 липня опублікувала плани заборонити імпорт російського золота, але наразі вона залишала ювелірні вироби поза переліком санкційних товарів [Politico з посилання на проект документу нового санкційного пакету]. Слід зазначити, що Європейська комісія почала працювати над проектом щодо заборони золота з росії після того, як лідери Великої сімки під час зустрічі в Ельмау, 26-27 червня, оголосили, що зроблять це, намагаючись придушити доходи військової машини Кремля.

 

Інакше кажучи, у проекті пакету санкцій, який ще мали схвалити країни ЄС, йшлося, що «забороняється купувати, імпортувати або передавати, прямо чи опосередковано, золото, перераховане в Додатку XXVI, якщо воно походить з Росії або було вивезене з Росії в ЄС або в будь-яку третю країну». Але у проекті додатку до документа, зазначалося, що блок заборонить тільки золото в порошковій, необробленій або напівфабрикатній формі, а також золоті монети та відходи або брухт золота. У проекті не перераховується золото у вигляді ювелірних виробів, таких як золоті ланцюжки чи золоті каблучки. І таке виключення звісно залишало лазівки для росії, через які гроші продовжитимуть надходити у скарбницю Кремля. Адже, зауважу, щороку Росія експортує золото на мільярди доларів. До речі, на цьому аспекті акцентувала увагу Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії Єрмака-Макфола, до останнього йшли перемовини з ЄС відносно накладання повного «ембарго» на золото і золоті вироби.

 

Отож як, я вже зауважував до останнього ніхто не знав остаточний варіант прийняття санкцій ЄС відносно золота, а це підкреслю є другим найбільшим джерелом прибутку у російському державному бюджеті після експорту енергоносіїв. Тому було досить неочікувано коли в прес-релізі ЄС Жозепом Боррелем було зазначено, -- «У відповідь на продовження агресивної війни Росії проти України Рада ухвалила сьогодні нові заходи, спрямовані на посилення існуючих економічних санкцій проти Росії, удосконалення їх виконання та посилення їх ефективності. <  > Сьогодні ми робимо ще один важливий крок для обмеження спроможності Росії продовжувати та фінансувати її агресивну війну проти України. Ми фактично забороняємо найважливіший експорт Росії після енергоносіїв – російське золото. <  > Сьогоднішній пакет санкцій вводить нову заборону на купівлю, імпорт або передачу, прямо чи опосередковано, золота, якщо воно походить з Росії та було експортовано з Росії до ЄС або до будь-якої третьої країни після цього. Ця заборона також стосується ювелірних виробів», зауважив він.

 

Отож, після проведених наполегливих перемовин і доказів, українською стороною, в необхідності повного ембарго на російське золото, ЄС включило все-таки до переліку заборони -- купувати, імпортувати або передавати, прямо чи опосередковано, золото, якщо воно походить з Росії або було вивезене з Росії в ЄС або в будь-яку третю країну, зокрема і ювелірні вироби. Тобто, можемо сказати, що ЄС запровадило повне ембарго на російське золото без будь яких виключень. 

 

Зауважу до повномасштабної агресії росії проти України загальний обсяг золотовалютних резервів ЦБ росії становив $650 млрд. із яких зараз $350 млрд. перебуває під арештом. По оцінкам самих же російських економістів, зараз, золотовалютні резерви Росії, реальні, якими потенційно вони можуть користуватися, складають $200 млрд, тобто третина від того, що було у них до 24 лютого. Що також цікаво, у червні росія засекретила дані про свої золотовалютні резерви.

 

Отож, так, санкції мають поступовий характер але вони є дієвим стратегічним механізмом на економічному і політичному полі бою проти рф. Як вважає посол США в Україні Бріджит Брінк, -- «Зараз очевидно, виходячи з рівня ВВП, інфляції та інших індикаторів, які ми спостерігаємо -- санкції вже мають відчутний вплив на росію». Також, як зазначив голова ОП Андрій Єрмак у своєму телеграм каналі, 29 липня, -- «60% санкційного плану групи Макфола-Єрмака вже виконано». Ну що ж, продовжуємо працювати і посилювати санкції проти агресора. Далі -- визнання росії як держави спонсора тероризму і повна ізоляція. Адже як говорить народна мудрість і це як найкраще відображає майбутнє росії і її лідера путіна – «Твоє право сіяти те, що ти хочеш, але пожинати ти будеш не те, що хочеш, а те, що сіяв».



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!