"Нафтогаз" подає нові позови проти "Газпрому" в суд Гааги

Сума нових позовів перевищує 7 млрд дол

НАК "Нафтогаз" подає позови в Третейський суд Гааги (Нідерланди) щодо використання майна компанії на території анексованого Криму. Про це заявив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає LIGA.net.

"Ми подаємо зараз оновлені позови проти Росії за втрату можливості використовувати наше майно в Криму. І там більша сума вимог - 5 млрд доларів без урахування відсотків. Але з відсотками це вже більше 7 млрд доларів", - сказав топ-менеджер.

За його словами, рішення за цим позовом може бути прийняте в кінці поточного року або наступного року.

Вітренко також прокоментував відмову України від позовів до Росії на 12 млрд дол, що було погоджено раніше на газових переговорах з РФ.

"Позов на $12 млрд дуже складний. Якщо намагатися спростити — основна сума пов'язана з компенсацією за відсутність транзиту. І для того, щоб отримати ці гроші з "Газпрому", нам потрібно було б довести, що транзиту через Україну немає не з нашої вини", - пояснив топ-менеджер "Нафтогазу".

Він зазначив, що рішення України за цим позовом вплинуло на підписання контракту про транзит газу. При цьому мінімально гарантована сума за новим контрактом становить 7,2 млрд дол.

"Російська сторона розуміла, що якщо транзиту не буде з їх вини, то їй потрібно буде заплатити компенсацію. І це стало важливим економічним стимулом для продовження транзиту. І ми на це розраховували. І цей підхід виявився правильним", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, 30 грудня Україна і російський "Газпром" підписали мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Ця угода відкриває шлях для укладання довгострокових договорів на транспортування газу між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Як повідомляв сайт "Коментарі", під час тристоронніх "газових консультацій", на яких було погоджено підписання угоди про транзит газу по території України, Київ зобов'язався відмовитися від всіх позовних претензій щодо "Газпрому" як в міжнародних інстанціях, так і за рішенням українських судів і Антимонопольного комітету на загальну суму 7,4 млрд дол. Російська корпорація погодилася оплатити лише 2,9 млрд дол. за першим позовом "Нафтогазу".

Кабінет міністрів оприлюднив Протокол за підсумками "газових" переговорів, який підписали представники України, Росії та Європейської Комісії.

Пізніше уряд схвалив підписання мирової угоди з російським "Газпромом" у рамках домовленостей про продовження транзиту газу.