Головна Новини Політика внутрішня політика Відставка Кабміну: експерти розповіли про перспективи Гончарука
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Кабміну: експерти розповіли про перспективи Гончарука

Експерти вважають, що від скандалу з записами Гончарука виграв Володимир Зеленський

20 січня 2020, 11:57 comments5003
Поділіться публікацією:
Відставка Кабміну: експерти розповіли про перспективи Гончарука

Олексій Гончарук написав заяву про відставку з посади прем'єр-міністра 17 січня, однак президент Володимир Зеленський не прийняв прохання, давши шанс уряду працювати далі.

Все почалося з того, що 15 січня у мережі з'явився аудіозапис з закритої наради Олексія Гончарука з представниками Кабміну і Нацбанку України. Незабаром на YouTube опублікували другу і третю частини тих переговорів, де людина з голосом Гончарука розписувалася в економічній неспроможності та робила неоднозначні висловлювання на адресу Зеленського.

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки з приводу подій, які розгортаються зараз навколо Гончарука і взагалі українського уряду: чим все закінчиться, хто у вигоді, знімуть чи не знімуть прем'єра достроково, чи будуть кадрові перестановки в Кабміні.

Гончарук не зможе навіть пискнути

Політолог, кандидат історичних наук Андрій Ганжа вважає, що за поточними підсумками аудіоскандалу основним бенефіціаром виявився президент Зеленський.

"З одного боку, він осадив запопадливих медійників у парламенті (Дубинський, Бужанський і Ко), які традиційно асоціюються з Коломойським, відмовивши у відставці уряду. З іншого — показав "соросятам", які окупували Кабмін , хто в домі господар", — зазначає Ганжа.

Політолог нагадує, що Зеленський "дав шанс" Гончаруку і його молодому уряду за певних умов: оптимізація роботи Кабміну, нарахування справедливих зарплат і премій членам Кабміну і топменеджерам держкомпаній (з розумінням ситуації, в якій перебуває українська економіка), звільнення керівників міністерств, які не досягли реальних результатів, налагодження роботи уряду з нардепами всіх фракцій.

"По суті, у Зеленського з'явилася можливість обійти проблему "урядового імунітету першого року" (оскільки парламент схвалив програму дій Кабміну, той має імунітет на рік – ред.), у разі якщо ці умови, на його високу президентську думку, не будуть виконані. І Гончарук не зможе навіть пискнути — адже він сам погодився на умови, — підкреслює Ганжа. — Формально Зеленський показав свою "незалежність" і від Сороса, і від Коломойського".

Гончарук — не ключова фігура в Кабміні

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов вважає показовим, що президент не прийняв прохання про відставку, яке подав прем'єр.

"Це підвищує суб'єктність президента, — підкреслює Снєгирьов. — Зеленському вигідно тримати Гончарука, щоб той накопичував на собі негатив. Тим більше, що ключова фігура в уряді зовсім не Гончарук, а Аваков. Не виключаю, що вже запущені процеси, які мають пояснити українському суспільству можливість подальшої відставки не тільки Гончарука, але і всього Кабміну".

Експерт вважає, що відставка одного прем'єра не приносить Зеленському ніяких дивідендів. А відставка прем'єра разом з урядом (де є чимало токсичних фігур) знімає з глави держави вантаж певних політичних домовленостей.

Аваков "врятував" прем'єра

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що головною метою "зливу" аудіозаписів був (і залишається) не прем'єр-міністр Олексій Гончарук, а глава Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

"Він став такою ціллю, тому що "натягнув" на себе всі найрезонансніші питання: відкриття ринку сільгоспземлі, пенсійні питання, трудове законодавство. Фактично Милованов оголосив війну всім: профспілками, самозайнятим, найманим працівникам, аграріям, — зазначає Чаплига. – Але бити по одному Милованову було б занадто явно. Тому удар прийшовся по Гончаруку. Не виключаю, що діяли наші спецслужби за завданням Банкової".

Експерт також припустив суттєве переформатування уряду в першій половині лютого, включаючи відставку Тимофія Милованова.

Політолог нагадує, що серед завдань, які президент поставив перед прем'єром, стоїть реорганізація раніше злитих в одне міністерств. І під цей "каток" точно потрапить відомство Мілованова, впевнений Чаплига.

"Раніше була реорганізація, тепер ре-реорганізація, — зазначає експерт. — Це зупинить процеси. Адже період реорганізації – від півроку до року. Перші півроку міністерства вмирали, але так і не померли. Тепер їх будуть роз'єднувати — з тим же ефектом... Швидше за все, знімуть голову низки міністрів, а роль прем'єра зведуть до координуючої ролі".

Одіозного главу МВС Арсена Авакова, на думку Чаплыги, знімати не ризикнуть.

"Я раніше говорив, що Зеленський не може відставити Гончарука, бо тоді доведеться міняти весь Кабміну. А знову легітимізувати Авакова буде дуже складно, — пояснює експерт. — Він зберіг (і збереже) своє місце, тому що зміцнився там досить потужно. Це вже МДВ часів Кучми, коли сталася спайка фінансово-промислових груп, криміналітету та правоохоронної системи. Це фактично — держава в державі. І щоб розбити цю спайку, щось там змінити, потрібен рівень армії. Подібна внутрішня битва точно не потрібна Банковій. Так що питання відставки Авакова поки не стоїть".

Як повідомляв сайт "Коментарі", прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що проведе кадрові ротації в Кабінеті міністрів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!