Головна Новини Політика зовнішня політика Повернення українських кораблів: експерти сказали, що стоїть за рішенням Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення українських кораблів: експерти сказали, що стоїть за рішенням Росії

Експерти сходяться на думці, що Росія посилює позиції

18 листопада 2019, 12:31 comments1481
Поділіться публікацією:
Повернення українських кораблів: експерти сказали, що стоїть за рішенням Росії

Росія вирішила повернути Україні захоплені в листопаді 2018 року в Керченській протоці військові катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". Вже сьогодні, 18 листопада, судна мають прибути в український порт.

Нагадаємо, що Міжнародний трибунал ООН по морському праву ще 25 травня зобов'язав РФ негайно звільнити 24 українських моряків і три кораблі, які були захоплені у Керченської протоки в листопаді минулого року, та забезпечити їх повернення в Україну.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому Росія саме зараз пішла на повернення захоплених судів.

Імідж і гроші

Спеціаліст з питань сектору оборони і безпеки Олег Старіков нагадує, що 24-х захоплених українських моряків росіяни повернули в рамках обміну 35 на 35, формально виконавши рішення Міжнародного трибуналу ООН.

"А з кораблями тягнули, можливо, ведучи якісь закулісні торги. Але ситуація обертається проти самої Росії: при будь-яких контактах з нею торговельні партнери нагадували про необхідність виконати рішення Трибуналу. Плюс – багато країн не пускали російські кораблі у свої порти або робили це з великим небажанням. У підсумку РФ несла не тільки іміджеві, але і економічні втрати", — зазначає людей Похилого віку.

На думку експерта, важливо, щоб при отриманні кораблів (які РФ передає як речові докази – без озброєння, боєприпасів і засобів зв'язку) були виконані певні формальності. В ідеалі – під контролем міжнародних спостерігачів.

"Нормандська" зустріч може закінчиться договором

Політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна нагадує, що раніше давала прогноз нашому виданню, що кораблі, швидше за все, повернуть найближчим часом.

Але Путін буде очікувати від України, або від західних партнерів (ЄС, США, яких він сприймає суб'єктами діалогу, на відміну від України) якихось зрушень щодо налагодження відносин з Москвою.

"Після цього з'явилося інтерв'ю Макрона виданню The Economist, в якому президент Франції розкриває обійми по відношенню до Путіна, до Росії. Сенс такий: є небезпечний суб'єкт міжнародних відносин – Китай, і є Росія, яка, за словами Макрона, цілком європейська країна (зі своїми особливостями), з якої краще дружити. Макрон показав, що готовий примиритися з неподобствами, які витворяє РФ. Думаю, це інтерв'ю справило серйозний вплив на позицію Росії", — сказала вона.

Демонструвати "миротворчість" росіян могли підштовхнути і початок публічних слухань за процедурою імпічменту глави Білого дому Дональда Трампа.

"І на цьому тлі, коли ми дізнаємося про істотні контакти (в тому числі неофіційні) Трампа та його людей з представниками Офісу президента України, безпосередньо перед початком слухань, 13 листопада, в "Нью-Йорк Таймс" виходить скандальне інтерв'ю українського бізнесмена Ігоря Коломойського, де він чи то пропонує РФ угоду на $100 млрд,чи то шантажує американську адміністрацію такою перспективою, — продовжує Олена Галкіна. — Ці події передували процесу передачі кораблів. Також як і пом'якшені заяви російської сторони про очікування від України в рамках підготовки до "нормандської зустрічі".

Експерт впевнена, що ми бачимо зараз самий розпал попередніх переговорів, які можуть завершитися підписанням певних домовленостей.

"Ми не знаємо, що це буде. Але кожна сторона сподівається вийти переможцем. Все поки вписується в рамки глобальних ігор РФ, США і ЄС. І в цій ситуації для України важливо не забути про свої інтереси. І чітко позначити "червоні лінії". Якщо українській владі вдасться вистояти, ми можемо стати свідками довгих переговорів, спрямованих на нормалізацію відносин між Києвом і Москвою",- підкреслює Олена Галкіна.

Росія готова на дрібні поступки

Директор громадської організації "Українська правова консультативна група" Надія Волкова вважає, що на питання, чому саме зараз Росія вирішила повернути українські захоплені кораблі, може бути декілька варіантів відповідей.

"Починаючи з того, що це підготовчий крок до зустрічі в "нормандському форматі" (з метою посилення переговорної позиції), — до того, що Росія виконує ті умови, які були поставлені для її повернення в ПАРЄ. Цей крок має на меті чергове просування Росії в напрямку повернення її у велику геополітичну гру, щоб Росію починали сприймати як здатну до домовленостей (і готову перетворити Велику Сімку знову у Вісімку)".

Надія Волкова зазначає, що є переговорний процес, в якому у міжнародного співтовариства є певні вимоги, а у Росії — переговорні позиції.

"Наприклад, питання повернення Криму. Це дуже принципове і найважливіше для Росії питання. І це те, на що нинішній російський режим навряд чи піде. А от повернення кораблів — це те, що можна зробити задля певних концесій, — підкреслює експерт. — Більш того, такі переговорні позиції поступово змінюють геополітичне сприйняття Росії як держави-агресора на таке, що "в принципі, з ними можна домовлятися і працювати". Тому для України дуже важливо усвідомлювати і працювати з найгіршим сценарієм".

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в МЗС Росії підтвердили повернення трьох українських судів в одеський порт.

Зазначимо, що президент США Дональд Трамп у світлі обставин проведення імпічменту, заборонив Білому Дому давати якісь оцінки так званої "провокації" Києва в Керченській протоці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!