Головна Новини Політика президент Про що говорить президент: онлайн-трансляція прес-конференції Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить президент: онлайн-трансляція прес-конференції Зеленського

Через рік після свого вступу на посаду президента України Володимир Зеленський дає велику прес-конференцію

20 травня 2020, 13:40 comments3742
Поділіться публікацією:








Про що говорить президент: онлайн-трансляція прес-конференції Зеленського

Рівно рік тому, 20 травня 2019-го, Володимир Зеленський приніс присягу президента України у Верховній Раді та офіційно приступив до виконання обов'язків. З цього приводу гарант скликав велику прес-конференцію і висловив готовність протягом більш ніж двох годин відповідати на запитання журналістів. Журналісти "Коментарів" детально висвітлюють захід.

13:39 Прес-конференція президента Володимира Зеленського завершена.

13:38 "Я нічого не боюся, тому що я нічого поганого не роблю. І я впевнений в кожному своєму кроці, навіть роблячи помилки. Я просто не хочу, щоб це були великі помилки, які дорого обійдуться українцям".

13:29 Про місцеву владу. "Більшість голів РДА були призначені ще минулою владою. Якимось чином вони туди потрапили і їх спробують перезавантажити. Була прекрасна програма "Ліфт". Потім знайшли "ключик" до "Ліфта" і нам нав'язали багатьох людей, яких ми не бачили на цих посадах. Після карантину у нас будуть рішучі кроки. Але зараз цього робити не можна, тому що я просто боюся знімати когось із губернаторів, інакше весь процес завалиться. Більшість облрад в країні складаються переважно з представників БПП. Десь губернатори знайшли порозуміння з депутатами облради. Десь — протистояння. Краще всього, коли і губернатор, і мер, і облрада працюють спільно".

13:21 Про закон про українську мову і відносини з Угорщиною. "Я думаю, що в цілому питання мови в Україні не стоїть, воно штучне. Справедливість повинна бути в Україні для всіх, в тому числі для усіх нацменшин. Хоча я вважаю, що всі, хто живе в нашій країні, повинні знати українську мову і це нормально. Щодо Угорщини. Пан Орбан (Віктор Орбан – президент Угорщини, – ред.) протягом року шукав зустрічі зі мною і я висловив готовність її провести, а також підписати меморандуми з метою нормалізувати офіційні відносини. Я думаю, що ми ці питання вирішимо найближчим часом".

13:17 Про протиріччя в законі про люстрацію. "Не можна скасовувати люстрацію. Згоден, що під люстрацію потрапили люди, ні в чому не винні, які просто працювали за часів Януковича, не більше. Це потрібно скорегувати і це питання має вирішити суд".

13:09 Володимир Зеленський узяв 5-хвилинну перерву.

13:08 Про критику. "Хочу попросити лише про те, щоб не чіпали мою дружину і дітей. Вони не мають до цього всього відношення. Крім добра, вони нічого не несуть".

13:07 "Плівки Єрмака". "Для мене це пусті справи. Я знаю, хто зробив записи, знаю, хто шантажував, щоб я зняв Єрмака. У мене є повна відповідь, хоча слідство ще не завершилося. Частково там є пояснення того, чому я деяких людей звільняю. На відео нічого немає. Жодної людини, жодного прізвища, яке згадували – нікого немає на посадах. І не тому, що ми їх зняли. Їх просто не було. Прийде час і суспільство дізнається всю правду. І це буде цікаво, простежте за цим. Поцікавтесь, хто перший оприлюднив записи в Фейсбуці, телеграм-каналі і ви зрозумієте не тільки, хто співучасники, а й хто має відношення до тих чи інших телеграм-каналів".

13:03 Про поїздку в Оман. "Давайте почнемо з того, що відбувалося тоді, щоб зрозуміти, кому потрібен був цей "хайп". Тоді були важкі Нормандські переговори, після яких ми отримали 3 млрд дол. компенсації від "Газпрому". Потім, 31 грудня, у мене була розмова з президентом РФ і ми підсумували повернення людей, обговорили наступний обмін полоненими. Далі. У мене є сім'я, діти. Які полетіли в Оман на відпочинок. У них є можливість і всі права на це. Я полетів до своєї сім'ї, ми оплатили три ночі в готелі. Потім сталася трагедія, катастрофа українського літака в Ірані і я відразу ж повернувся в Україну. Я літав не інкогніто, я оплатив квитки, відлетів на три дні. Мені здається, я не повинен говорити про свої приватні поїздки. Я не брав помічників, когось з офісу, міністрів. Зустрівся з людиною, яка тепер керує Оманом. Завтра я можу поїхати в Одесу і ще кудись. Це мої особисті, як мені здається, речі".

12:55 Про реформу в "Укрзалізниці". "Чи вірю я, що реформа УЗ відбудеться найближчим часом? Ні. Там поки що лише на папері. Ми не можемо в найскладніші часи для країни підвищити ціни на пасажирські квитки. УЗ більшою мірою заробляє на вантажних перевезеннях, які через карантин припинені. Вони показали проблематику. Є виділені гроші, на рівні 3-5 млрд грн, щоб зробити замовлення нашим держпідприємствам. Приміром, Крюківському вагонобудівному заводу близько 100 вагонів планується замовити. Є програма про розширення виробництва і не тільки. Але поки що через коронавірус – все на папері".

12:50 Про відповідальність президента за гучні кримінальні розслідування. "Люди, які займаються слідством, несуть відповідальність. Я хочу, щоб ми знайшли вбивць Шеремета і посадили їх за ґрати. Але ви самі ж кажете, що президент не повинен впливати на правоохоронців, впливати на суд. Я готовий нести відповідальність, якщо слідство було неправильним, якщо там були помилки. Готовий робити серйозні кадрові висновки. Там, де я можу впливати, я буду впливати. От і все. Яку ще я повинен нести відповідальність? Давайте я стану Генпрокурором або міністром МВС і буду нести повну і безпосередню відповідальність. Зараз все в країні обставлено так, що я нібито повинен нести відповідальність і за справу Шеремета, і за справу Гандзюк, і за багато інших справ. Було анонсовано, що можливі вбивці Шеремета знайдені, скликали брифінг, мене покликали, я прийшов. Дивився, як і всі ви. Але це всього лише наслідок. Яка відповідальність на мені може бути?"

12:38 Про Порошенка і МВФ. "Порошенко і Європейська солідарність голосували за Банківський закон і правильно зробили. Банківський закон був потрібен, щоб ми отримали гроші від МВФ. І я вам скажу чесно: якби депутати від ОПЗЖ думали в той момент про Україну, вони б теж проголосували. Банківський закон ще не набув чинності. Після цього МВФ і формалізує з нами меморандум. Після цього умови меморандуму виносяться на "борт", де і буде прийнято рішення. "Борт" не зберуть без закону".

12:35 Про розчарування українців в президенті Зеленському. "Я за рейтингами не женуся, тому що хочу, щоб вони були справедливими. Щоб розуміти, чи заслуговую я бути президентом. Якби зараз був другий тур і в ньому був би я або хтось ще – я набрав близько 75%. Я думаю, це відповідь на те, як народ до мене ставиться. Задоволений я тим, що зробив? Ні. Про тарифи. Дивіться, ми знаємо з вами по-різному глибину айсберга. Якщо ви візьмете платіжку, то побачите, що вона в цілому зменшена для людей. Це факт. Курс долара нормальний. Якщо ми сядемо в машину, проїдемо всі заправки України. Збільшилася ціна? Ні, зменшилася. Ціна на газ зменшилася. Кінець епохи бідності в Україні на 100 відсотків не настав. Він не може настати в умовах кризи. Це буде, ми боремося за це. Нам гроші не падають з неба. Нам зараз потрібно інвестувати в людей. Потрібні гроші, щоб піднімати зарплати. Нам потрібен приблизно мільярд доларів, щоб трохи допомогти саме найбіднішим людям. Чи знаєте ви, що телевізійні канали, точніше їх власники, витрачають близько 1 мільярда, щоб робити контент, що впливає на політичний фон в країні? Це мільярд з їх бізнесу. Так от, я вважаю, що допомагати бідним потрібно починати з себе. Можна витрачати ці гроші не на контент, а на допомогу людям. І саме у власників телеканалів ці гроші є. Народ України обрав мене і шкодувати про це може тільки він. Мені зрозумілі висновки народу. Я став президентом України. Якщо б я не балотувався, президентом став би Петро Порошенко. Тому у мене питання – а хто для вас краще: Порошенко на другий термін або Зеленський, такий, який він є? Я чесна, порядна людина, яка дійсно хворіє цією країною. Дійсно, може я не так добре спілкуюся українською мовою, як Порошенко. Але я поважаю українську мову, поважаю кожного. І саме так я працюю".

12:24 Про другий президентський термін. "Я йду на один термін, як і говорив. Бачу, що робота складна, ніхто спасибі не скаже. Але якщо буде велика підтримка народу, я буду думати. У мене є чим думати".

12:22 Про реформи в системі освіти. "У нас є виконуючий обов'язки міністра освіти. На відміну від медицини, нам не потрібно чекати, коли буде вибух в системі освіти. У нас є відповідальна особа, Сергій Бабак. Він очолює профільний комітет Ради. До речі, запитайте його, скільки разів я пропонував йому очолити Міносвіти і взяти всю відповідальність на себе. Він відмовляється".

12:20 Про медичну реформу. "Медична реформа... Там дійсно зробили непогану первинку і медики задоволені. Але коронавірус показав, що реформа не вийшла, будемо відвертими. Ми виявилися просто голі у медичному плані перед таким викликом. Тому я кажу, що треба переглядати реформу. Подивіться на зарплати водіїв швидкої допомоги. Ну не можуть люди, які ризикують життям, працювати за 4-5 тис. грн. Вони не страйкуют, але ми це бачимо. Ця реформа не для людей, не для лікарів, тому її потрібно переглядати. Медреформа повинна бути на такому рівні, щоб всі лікарні виглядали так, як ОХМАТДИТ. Там просто космос. У кожній області має з'явитися такий космос. Ми повинні будувати такого рівня лікарні".

12:15 Про стосунки з олігархами. "Я такий, який є і будую стосунки з людьми так, як можу і як хочу. І поки я будую свої відносини, як хочу, я буду незалежним від будь-якої групи олігархів і фінансової групи. Я не лобіст чиїхось інтересів, на мене не можна натиснути, щоб когось поставити на якусь посаду. Мені здається, вони навіть бояться пропонувати. Десь вони (люди олігархів, ред.) пролазять. Іноді знаємо, від кого хтось прийшов на ту чи іншу посаду. Мої стосунки з ними повинні бути простими. Я повинен захищати українців, які працюють на їхніх підприємствах. Я готовий говорити з бізнесом і олігархами про будівництво лікарень. Що я можу для них зробити? Тільки рівні правила, більше нічого. Це і є моя стратегія. Я хочу, щоб вони жили і працювали за законом. У нас є явища, при яких вони контролюють той чи інший напрямок. Але дещо змінюється. Подивіться на ставлення до мене ЗМІ. У мене ж немає теплої ванни, правильно ж? Поки що все проти нас".

12:02 Про президентські терміни. "Якщо чесно, однієї каденції мені не вистачить".

12:01 Про протистояння з місцевою владою під час карантину. "Розчаровують не принципи і не бажання, а люди. Народовладдя повинно бути, якщо ми йдемо до лібералізації. Так, шлях складний. Розчаровують люди. Я не просто говорю про мера Черкас. Є міський голова, який має 19 кримінальних проваджень. Я за один стіл з таким не сяду. Але його вибрав народ... Я думаю, що він вів себе некоректно. З самого початку карантину у нас були порожні аптеки, порожні лікарні, були відсутні апарати ШВЛ. Їх працювало 300 одиниць... В країні не було нічого на початок коронавірусу. Питання – а де держрезерв? А він порожній. Тобто в Україні 40 млн осіб, а держрезерв порожній. Багато європейських країн відмовилися від держрезерву. Це такий напрямок. Ми, як і всі європейські країни, мали те, що було два місяці тому. Де був мер Черкас 2 місяці тому? Де були його питання: "а чим я можу допомогти країні?". Де були його літаки, які привозили допомогу. Де були його гроші? Він займався популізмом. І на чому? На смертях людей. Нехай люди йдуть, нехай голосують, це місцева влада... Він п'ять років начебто у владі, але я навіть не знаю, що це за людина. Коли я збирав всіх мерів, я просив задавайте питання, чим влада може вам допомогти. Кожен з мерів, кожен з губернаторів, ставив питання, щось просив. Щось ми просили. Наприклад, харківську владу ми просили: "Не відкривайте метро". Нас почув Кернес. А мер Черкас просто вийшов. Головного санітарного лікаря я запитував: "А що у нас з тестами?". Отримую відповідь: "А у нас всього п'ять лабораторій по країні". Ми підняли вертикаль санітарних лікарів, запустили більше 40 лабораторій. Офіс президента працював як МОЗ, працював МОЗ як МОЗ, уряд працював як МОЗ. Всі ми були таким собі великим МОЗ. Тому я в цілому не зрозумів, що сталося в контексті діалогу з місцевою владою".

11:48 Про Авакова. "Арсен Аваков – не мій кум, не мій близький друг. Навпаки, у нього є близькі друзі, з якими я не дружу. Потужний він міністр? Так. Велика у нього відповідальність? Так. Його відповідальність – справа Шеремета. Він почав цю справу і повинен довести його до кінця".

11:47 Про кадрову політику. "Єрмак і Шефір не займаються кадровою політикою. Вони можуть бути присутніми, коли я обговорюю якісь ключові посади, не більше. Якщо це стосується кадрової політики уряду, то співбесіди проводить прем'єр-міністр. Я привів людей з системи Віктора Януковича? Назвіть імена. Ми всі жили в часи Януковича. Але не всі люди, які жили в ці часи, є представниками системи Януковича. Любченко (новий глава ГФС Олексій Любченко, –ред.) не працював у системі Януковича. Його запропонував міністр фінансів України. Максим Нефьодов нормальна людина. Він гарний, симпатичний, професійний, але цього мало. На митниці раніше контрабанди, хабарництво і так далі. Я йому пропонував змінити законодавство, пропонував ввести на митницю військових, які зупинять контрабанду. Ні, він відмовився. Результати десятки мільярдів, недоотриманих бюджетом. Хоча я хотів би, щоб Нефьодов прийшов працювати в Офіс президента. Хорошими людьми в гарних костюмах і з хорошою освітою можна наповнити бюджет"

11:38 Про розслідування справ Гандзюк та Шеремета. "Замовники сядуть за ґрати. Залишився останній крок – це суд. Він повинен бути незалежним і винести незалежний вирок. Тиснути не будемо, але будемо робити все, щоб все було справедливим. Що стосується справи Шеремета, то дуже складно. Зараз цю справу веде і за неї відповідає Арсен Аваков. Якщо суд доведе, що ті підозрювані, які є – винні, то вони сядуть у в'язницю. З усіма цими справами ми точно розберемося".

11:36 Про вибори мера Києва. "Я буду підтримувати кандидата від партії "Слуга народу". Праймеріз буде. Будуть кандидати і від Слуги народу, і незалежні кандидати".

11:33 Про розпуск парламенту. "Поки партія "Слуга народу" буде голосувати за всі важливі законопроекти, прописані в нашій програмі – я буду підтримувати партію. Не просто партію "Слуга народу", а саме той склад політичної сили, який є зараз. Монобільшість. В іншому випадку – я буду розпускати парламент".

11:33 Про місцеві вибори. "Якщо коронавірус піде, місцеві вибори пройдуть, тут ніяких питань".

11:27 Про "плівки Деркача". "Я думаю, це не останній дзвоник. Реагувати повинна прокуратура, правоохоронні органи. Я знаю, що Генпрокурор ще вчора зареєструвала кримінальне провадження за фактом заяви депутата Деркача. Я знаю, що це може бути оцінено як державна зрада".

11:25 Про обіцяні закони. "Пакет законів про народовладдя повністю готовий. Амністію капіталів введемо в цьому році. Правда, там є питання щодо відсотка. Я думаю, що сьогодні дуже складна ситуація в країні і потрібно думати про це відсоток. Можна інвестувати під ще менший відсоток і навіть під нуль. Потрібно, щоб всі наші громадяни хотіли бути платниками податків".

11:24 Про фразу "потрібно просто перестати стріляти". "Я ніколи не закликав нашу армію не відповідати. Я хотів показати всьому світу, що у нас дуже міцна армія, але ми не провокуємо, ми не стріляємо першими. Та сторона повинна була просто перестати стріляти згідно з нашими домовленостями в Мінському та Нормандському форматі. Але вони не знають, що з ними буде. Ви знаєте, яка у них ситуація з коронавірусом? У мене ж є інформація про людей, яких там ховають. Незаконно. Ми пропонували допомогу вони не беруть. У них немає нічого. Ні інфекційних лікарень, ні потрібної кількості ліжок. Просто перестати стріляти... Але вони знаходяться в якомусь іншому світі. Вплив на них є тільки у Російськоій Федерації. Я впевнений, що все, що вони роблять, їх провокації, відбуваються лише через те, що вони знаходяться в умовах гуманітарної кризи і не знають, що робити з коронавірусом".

11:20 Про роль Кучми в мінському процесі. "Дійсно, Кучмі складно. Складно взагалі кожному, хто бере участь у засіданнях у Мінську. Леонід Данилович звернувся до мене і запропонував передати повноваження пану Рєзникову. Я йому сказав, що потрібно дочекатися оновлення складу учасників від російської сторони і потім прийняти рішення. Це складний процес".

11:15 Про кумівство в команді президента. "Жодного кума і армійського друга я не призначив. Щодо Венедиктової. Я обіцяв, що до влади прийдуть інші люди і вони приходять. Венедиктова – одна з них. Ірина – освічена людина, вона практик, у неї є звання, вона була нардепом за списками партії "Слуга народу". Ми запропонували людей, які були чистими, які раніше не працювали в ГПУ, тому вона і пройшла. Щодо Єрмака. У нього немає досвіду кінопродюсера. Він завжди був досвідченим юристом, він має саме те знання, яке необхідне голові Офісу президента. Єрмак – не мій кум, це моя довірена особа. Не розумію, про яких кумів говорять. У нас кадровий голод. Ми не можемо знайти хорошого міністра культури, нам складно знайти міністра освіти, міністра енергетики. Яку б людину ми б узяли, на наступний день ЗМІ пишуть: "він людина Ахметова" або "він людина Коломойського". Помічника у мене аж два – Марія Левченко та Сергій Шефір, яким я довіряю. Я не можу знайти багато людей, які були б і професійні, і чисті одночасно".

11:07 Про інвестиції та приватизації. "Законопроект про інвестиційну няню готовий. Затримка в прийнятті – через коронавірус, тому що нардепи в першу чергу зосереджені на законопроектах, спрямованих на боротьбу з COVID-19. Нині всі інвестиційні законопроекти будуть зареєстровані і будуть проголосовані. Стосовно інвестицій. Зараз всі країни включили режим "економічного націоналізму" і їм би собі допомогти. Тому ми звертаємося до українських інвесторів, з ними йде діалог. Для інвесторів, які вкладають в Україну, передбачені покращені умови на податок на прибуток. Процес середньої і малої приватизації триває. Що стосується великої приватизації – все готово, після спаду коронавіруса процес продовжиться. Готель "Дніпро" вже готовий до приватизації, це буде пілотний проект. Те ж саме стосується великих підприємств. "Центренерго" буде готуватися до приватизації. Фонд держмайна цим займається".

11:00 Про великі інфраструктурні програми. "Згортання великих програм, у тому числі "Великого будівництва", не передбачається. Ми дійсно збільшили в 9 разів кількість доріг, які побудують в цьому році, незважаючи на кризу та коронавірус. Доріг побудують до 4500 тисяч. Завдання – побудувати 25 тисяч доріг по всій країні, які стануть "вітриною" України. Впевнений, що до кінця моєї каденції всі дороги будуть побудовані, причому не тільки по країні, але і в містах. Зеленський хотів би стати президентом, якого запам'ятають, як будівельника якісних доріг в Україні. Що стосується дитсадків, шкіл – вони будуються. Можливо, пригальмували будівництво приймальних відділень лікарень через ситуацію, що склалася. Але всі 210 приймальних відділень на гроші, отримані від "Газпрому", будуть побудовані в цьому році. Також запланована велика програма на 3 млрд доларів на будівництво і реконструкцію мостів в Україні. Також буде побудовано 25 спортивних комплексів для кожної області. Дуже важливо розвивати спорт у нашій країні. Хотів би, щоб всі ці стадіони та спорткомплекси були названі в честь спортивних легенд сучасності".

10:54 Питання про Путіна і РФ. "Через коронавірус не відбулися нові переговори в нормандському форматі. Але йде діалог про новий обмін полоненими. Мінська група перезавантажена, статус мінського процесу підвищений. Ми змогли довести, що представники Л/ДНР, які беруть участь у мінському процесі, мають російські паспорти і змусили брати участь у переговорах тільки громадян України. Питання повернення наших територій ніхто не відпускає, хоча умови складні. І Німеччина, і Франція підтримують проведення зустрічі в нормандському форматі відразу після закінчення пандемії. Що стосується Путіна, то з ним потрібно говорити і домовлятися. Зеленський готовий до будь-якого формату переговорів, йому потрібен результат".

10:50 Про допомогу громадянам і бізнесу. "Все непросто, ми не друкуємо гроші. Програма "5-7-9" запрацювала. Банківську систему дотиснуть в плані того, що населенню потрібно допомагати, кредитувати. Влада рік працює над тим, щоб в Україні були нормальні, людські програми. Зараз йде робота над іпотекою під 10%".

10:48 Про вихід з карантину. "Всього п'ять етапів пом'якшення карантину, їх оприлюднили. Що стосується транспорту та дитсадків, то їх почали запускати навіть раніше запланованого, оскільки це дозволяє робити "непогану статистику" щодо поширення коронавірусної інфекції. З 22 травня запрацює міський та приміський транспорт. В той же час забезпечити міжобласний транспорт поки що не можна. Лише у шести областях кількість хворих йде на зниження. Зараз дитсадки отримують вказівки від МОЗ щодо облаштування засобами медзахисту і з понеділка вони запрацюють".

10:46. Питання про 300-відсоткові доплати медикам. "Це пріоритетне питання – забезпечити їх обіцяними зарплатами. У всіх областях всім медпрацівникам, які борються з COVID-19, буде забезпечена 300-процентна зарплата. В 15 областях ці оклади виплачуються повністю за березень. На цьому тижні кількість областей має збільшитися і всі медики, які борються з коронавірусом, повинні бути виплачені. Принаймні, всі ці кошти були повністю перераховані з держбюджету місцевим владам. За квітень держава теж розраховується повністю в 300-відсотковому розмірі".

10:41 Володимир Зеленський прийшов. Пояснює, чому не всіх журналістів акредитували на прес-конференцію. За словами президента, в Україні понад 40 тисяч журналістів і він хотів би, щоб працівники ЗМІ запропонували йому формат, при якому він міг би відповісти на питання максимального числа журналістів.

10:37 Початок прес-конференції було анонсовано на 10:30, але президент затримується. Є інформація, що він тільки що прибув в Маріїнський парк, де і відбудеться захід.


Нагадаємо, раніше українські експерти поділилися своїми думками про те, чого чекати від прес-конференції Володимира Зеленського.

Також анонсуємо великий матеріал порталу "Коментарі", в якому наші журналісти підбили підсумки роботи Зеленського за кермом країни.

Також варто нагадати, що 10 жовтня 2019 року Володимир Зеленський провів масштабний 14-годинний прес-марафон. Президент розповів про свої стосунки з міністрами і партією "Слуга народу", а також розповів, що влада робить для повернення окупованих територій під контроль України.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що президент України Володимир Зеленський, розповідаючи про свої перші 12-ть місяців на посаді глави держави, визнав, що став менше довіряти людям і став більш жорстким. Про це він розповів у фільмі "Рік президентства Зеленського". За словами гаранта, причиною цього стали недобросовісні люди, які прийшли в політику не за тим, щоб змінювати країну на краще, а працювати виключно для себе. Також український президент підкреслив, що лише шкодує, що не став ставитися до таких людей більш вимогливо ще раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!