ТОП-5 подій понеділка: розведення сил, бійка за УПЦ і тимчасова свобода для Мазура

Сьогодні в Україні дотрималися мирних домовленостей по Донбасу і влаштували бійку в суді зі священнослужителями

Розведення сил. Сьогодні завершився другий етап розведення сил поблизу Богданівки і Петровського Донецької області. За словами спікера штабу ООС Олександра Штупуна, відвід військових і техніки на ділянці №3 тривав з 9 листопада і був завершений 11 листопада. Зараз на місці працюють представники ОБСЄ, а завтра почнеться розмінування територій.

Бійка за УПЦ. В апеляційному адмінсуді Києва розглядали постанову окружного суду про призупинення ліквідації УПЦ КП. Перед початком засідання прихильники колишнього предстоятеля Київського патріархату Філарета увірвалися в будівлю суду і з криками “правосуддя", розбивши скло вхідних дверей, мали намір штурмувати суд. Учасникам засідання довелося забарикадуватися зсередини стільцями, щоб прихильники Філарета не зірвали процес. Після цього між нацгвардійцями і представниками УПЦ почалася бійка. Віруючі хотіли штурмом узяти будівлю суду, а бійці застосували сльозогінний газ. В результаті, постраждали журналістка, священнослужитель і ще кілька людей. Після бійки під будівлю суду приїхали посилені наряди поліції і Нацгвардії. Тим часом попереднє рішення призупинити ліквідацію УПЦ КП залишили в силі.

Земля - українцям. Сьогодні президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і прояснив ситуацію щодо земельного ринку. У своєму відеозверненні лідер країни пояснив: коли у нас запустять ринок землі, купувати і продавати ділянки зможуть лише українці. У свою чергу, іноземним компаніям доведеться чекати рішення референдуму.

Справа Мазура. У Польщі служителі Феміди, обираючи запобіжний захід українському активісту Ігорю Мазуру, відпустили його на поруки консула України в Любліні, і зараз учасник АТО знаходиться на волі. Україна буде домагатися того, щоб Мазура повернули додому, а не екстрадували в РФ, однак дату розгляду справи по суті поки не оголосили.

Нагадаємо, Мазура - співробітника секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини – затримали на польському кордоні 9 листопада: його ім'я пов'язують з військовими діями в Чечні. За словами активіста, справа проти нього має виключно політичний характер: українець не брав участі в боях, а лише супроводжував співробітників ЗМІ в гарячу точку. Мовляв, журналісти побоювалися чеченців, які могли не тільки вкрасти дорогу апаратуру, але і зазіхнути на їх життя.

Розмова Путіна і Меркель. Сьогодні президент РФ Володимир Путін провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у зв'язку зі складною ситуацією в світі, в тому числі – в Україні. Обидва лідери держав зійшлися на тому, що потрібно у що б то не стало врегулювати мирним шляхом конфлікт на Донбасі, за яким треба закріпити особливий статус в законодавстві України.